In 3 stappen naar meer zelfliefde (want dat hebben we nodig)

Lifestyle Redactie 22 mrt 2021
Leestijd: 5 minuten

Laten we wat meer van onszelf houden. Dat lees je goed: niet van een ander dit keer, maar van jezelf. Regelmatig hoor ik mezelf tegen mezelf zeggen dat het beter kan. Ik zie er niet goed genoeg uit, ik ben niet slim genoeg, sterk genoeg en zo heb ik nog wat ‘genoegjes’ die ik allemaal niet ben. Het is tijd, om daarmee te stoppen en ons zelfliefde te vergroten.

Wees eens extra lief voor jezelf met behulp van dit stappenplan.

Je zelfliefde vergroten

Zo breng je zelfliefde in de praktijk:

1. Vergroot je zelfcompassie

Ik ben niet de enige die zichzelf vaak naar beneden haalt. Andrea Owen, levenscoach en auteur van het boek ‘How to stop feeling like shit’, stelt in haar boek dat veel mensen vastzitten in deze hardnekkige patronen.

Ook vertelt ze hoe je deze patronen kan doorbreken en je zelfliefde kan vergroten. Neem eens de tijd om stil te staan bij de manier hoe je tegen jezelf praat. Wat zeg je bijvoorbeeld tegen jezelf als je een fout maakt? Of als iemand anders iets beter doet dan jou of wél die promotie pakt?

Praat je liefdevol tegen jezelf of ben je juist hard en je eigen grootste criticus? Is dat laatste het geval, dan doe je er goed aan om je zelfcompassie te vergroten. Praat tegen jezelf zoals je tegen iemand praat om wie je geeft, zoals je kind, partner of vriendinnen.

Hoe dan? Jezelf bewust zijn van de manier waarop je tegen jezelf praat, is het halve werk. Merk het bij jezelf op als je innerlijke criticus weer de overhand neemt en je (te) streng bent tegen jezelf. Zodra je er bewust van bent, kun je er naar handelen.

Liefdevol met jezelf praten, heeft tijd nodig. Maar oefening baart kunst en een mantra kan je hierbij helpen. Deze kun je gebruiken zodra je innerlijke criticus de overhand neemt. Owen draagt mantra’s aan, zoals: ‘Bedankt voor je commentaar, ik ga nu verder.’ ‘Ik ben ook maar een mens en heb een fout gemaakt.’ Of stel jezelf de vraag: ‘Is dit waar?’ Wees mild voor jezelf want daar word je uiteindelijk gelukkiger van.

Om je zelfliefde te vergroten helpt het ook om ‘s ochtends tijdens een korte meditatie te focussen op een liefdevolle mantra. Onderstaande meditatiesessie voor meer zelfcompassie kan je hier bij helpen:

2. Breng tijd met jezelf door om zelfliefde te vergroten

Er zijn niet veel mensen die het fijn vinden om tijd met zichzelf door te brengen. Dit blijkt uit een studie van hoogleraar psychologie Timothy Wilson. In zijn onderzoeken liet hij mensen zes tot vijftien minuten alleen in een kamer zitten. Het resultaat? Men vondt het drie keer niks. Soms zelfs zo erg dat de deelnemers zichzelf liever elektrische schokken toedienden dan dat ze in hun eentje niets moesten doen.

Opmerkelijk, want tijd met jezelf en je eigen gedachten doorbrengen is essentieel voor ons mensen, stelt hij in zijn boek ‘Nooit meer te druk’. Als we even niks doen, geven we onze hersenen de tijd om alle input die we gedurende de dagen krijgen te verwerken en zo verbanden te leggen en onszelf te ontwikkelen. Die me-time is dus hartstikke goed voor je.

Moeder schrijft: ‘Het is oké om het niet altijd leuk te vinden om moeder te zijn’

Hoe dan? Heel simpel: door minder te doen, zowel thuis als op het werk. Wees eens wat trager en nonchalanter. Het hoeft allemaal niet perfect. Probeer ‘s een keer om niet al je mail te beantwoorden of je bureau of keukenblad een rommeltje te laten. Je zult zien dat de wereld echt niet vergaat als je die ‘belangrijke’ taken eens laat voor wat ze zijn en het geeft jou de tijd om even niks te doen in je uppie.

3. Omarm je lijf voor meer zelfliefde

Hoeveel vrouwen in dit land zijn helemaal oké met hoe hun lijf eruit ziet? Als ik naar mezelf en de vrouwen om me heen kijk, zou ik zeggen: meer niet dan wel. Om zelfliefde te vergroten, moet we ook op een andere manier met ons lichaam omgaan.

Megan Jayne Crabbe speelt al sinds haar jeugd met problemen rondom haar zelfbeeld. Tegenwoordig zit ze juist heel goed in haar vel en hierover schreef ze een boek: ‘Body Positive Power’.

Body positivity (of body neutrality) draait om het accepteren van je lichaam zoals het is – ongeacht je omvang of andere imperfecties.

Crabbe: “De les die we zo lang geleden hebben geleerd – dat hoe we eruitzien het belangrijkst is – is verkeerd. We zijn niet het getal op de weegschaal of de oneffenheden op onze huid. We zijn geen lijst van lichaamsdelen die anders zouden moeten zijn. We zijn niet de oordelen die andere mensen vellen over onze buitenkant. We zijn veel meer.”

Body positivity influencer maakt duidelijk: ‘Leven begint niet pas nadat je bent afgevallen’

Hoe dan? Pak vandaag (of een ander moment deze week) is een moment om jezelf uit te kleden en voor de spiegel te gaan staan. Kijk goed naar jezelf en wees lief. Wat vind je mooi aan jezelf? Waar ben je blij mee? Focus je op deze mooie punten van jezelf. Dit traint je hersenen je lichaam van de positieve kant te bekijken.

Wees tegelijkertijd ook niet te kritisch op je ‘minder mooie’ punten en realiseer je dat de foto’s die je online ziet niet echt zijn. Tip: ontvolg op Instagram de personen waardoor jij je niet goed voelt over jezelf en volg accounts die ‘imperfecte’ lichamen normaliseren. Ons zusje Bedrock tipt 5 Instagram-accounts die je kan volgen.

Dit kan je ook helpen in je zoektocht naar meer zelfliefde: 7 dingen die je los moet laten om je gelukkig(er) te voelen

Dit artikel is tot stand gekomen samen met Relatieplanet.nl. Relatieplanet is een dating-platform voor mensen die het belangrijk vinden om eerlijk en oprecht te zijn en tijd te nemen elkaar goed te leren kennen. 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme