Eva ten Wolde
Eva ten Wolde Relatie 22 mrt 2021
Leestijd: 3 minuten

Break-up? Dit zijn de 7 fases waar je doorheen moet gaan

Een break-up is altijd pijnlijk – ook als jij degene bent die er een punt achter heeft gezet. Relatietherapeuten zien dat bijna iedereen met een gebroken hart door dezelfde fases gaat: van ontkenning tot acceptatie. Dus: dít kun je verwachten als je relatie is gestrand.

En onthoud dat jij uiteindelijk ook sterk genoeg bent om de draad weer op te pakken! 💪🏻

Dit zijn de 7 fases waarin je je break-up verwerkt

In welke volgorde je door de fases van liefdesverdriet heengaat, is voor iedereen verschillend.

1. Je bent in shock door de break-up

Deze fase zul je vooral herkennen als je partner wil stoppen met de relatie, maar jij dit totaal niet zag aankomen. De break-up komt als een klap in je gezicht. Er schieten zoveel vragen door je hoofd. ‘Waar is het misgegaan? Hoe kan hij of zij mij dit verdriet aandoen?’

2. Je gelooft dat het nog wel goedkomt

In deze fase denk je terug aan alle dingen die je het gevoel gaven dat jullie bij elkaar zouden blijven. ‘Er stond een vakantie op de planning. En we droomden samen over onze toekomst!’ Je hebt hoop dat je partner spijt heeft van de break-up en binnenkort weer met hangende pootjes voor je neus staat.

3. De ‘wat-als’-gedachtes spoken door je hoofd

Op dit punt word je lastig gevallen door de gekmakende ‘wat-als’-vragen. ‘Wat als ik tóch iets aan mezelf verander? Wat als ik hem of haar vraag om nog een kans?’ Omdat je je ex-partner mist, zoek je naar oplossingen. Het is nu belangrijk om het contact met hem of haar te vermijden.

4. Je bent woedend – op jezelf of je ex-partner

In deze fase begint de realiteit langzamerhand tot je door te dringen. Je bent vooral boos, omdat er een einde is gekomen aan jullie liefde. Je bent misschien woest omdat je partner is vreemdgegaan of omdat je niet genoeg investeerde in de relatie. De boosheid kan gericht zijn op degene die je hart heeft gebroken, maar óók op jezelf.

5. Je zit in de put door de break-up

Zodra de storm van woede gaat liggen, begint het verdriet. Je bent niet alleen je geliefde kwijtgeraakt, maar ook het fijne gevoel dat hij of zij je gaf. Het kan zijn dat je je hierdoor onzeker en eenzaam voelt. Dit is de zwaarste fase, maar elke traan brengt je weer dichterbij je herstel.

6. Je hebt er steeds meer vrede mee

Op dit punt komt het licht aan het einde van de tunnel in zicht. Je weet dat het niet meer goedkomt tussen jullie, maar je hebt er steeds meer vrede mee. Je begint hoopvol aan een nieuw hoofdstuk van je leven – wetende dat je ex-partner zeker niet het enige visje in de zee is.

7. Je bent over het liefdesverdriet heen

Liefdesverdriet accepteren is iets anders dan er overheen zijn. Als je over je ex-partner heen bent, zijn je gedachten niet meer continu bij hem of haar. Je focus ligt weer op de juiste plek, namelijk op jezelf! Het begint zelfs een beetje bij je te kriebelen als je aan een nieuw, mooi liefdesavontuur denkt.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme