Waarom het belangrijk is dingen voor jezelf te doen, júíst als je een (jonge) moeder bent

Mind Rosa Bertram 19 aug 2020
Leestijd: 4 minuten

Tijd voor jezelf maken, is áltijd belangrijk (want: #selfcare), maar misschien is dat nog wel belangrijker als je moeder bent. We leggen je uit waarom het zo belangrijk is dingen voor jezelf te blijven doen en natuurlijk: een paar handige tips hoe je dat doet.

Het leven – al helemaal met rondrennende peuters – kan soms nogal overweldigend zijn. Als jij weinig tot geen tijd voor jezelf vrijmaakt, raak je op een gegeven moment ‘op’.

Opladen

Het is dan ook niet voor niets dan veel psychologen en wetenschappers ervoor pleiten om altijd iets voor jezelf te blijven doen. Júíst als moeder. Je hebt immers tijd nodig om weer op te laden.

Je wordt er blij van

Hou je van boeken lezen? Plan er dagelijks een momentje voor in (tip: niet vlak voor je gaat slapen zodat je na één minuut al in slaapt valt). Word je blij van fietsen, nieuwe steden ontdekken of gewoon van lekker een dagje naar de sauna? Die gaan tenslotte binnenkort ook weer open.

Blijf ook daar een prioriteit van maken. Van een uitgeputte jij wordt niemand blij. Wedden dat je na zo’n heerlijke activiteit voor jezelf er weer vol energie tegenaan kan?

Fijn voor jou én voor je kinderen.

Lees ook: Dit is waarom een dagje sauna het ultieme ontspanmoment is

Een voorbeeld voor je kinderen

In het drukke leven met poepluiers, school, werk, wassen, koken, eten en kinderen in bed stoppen is het best makkelijk (lees: bijna onvermijdbaar) dat je af en toe jezelf vergeet. Je wilt het immers allemaal goed doen voor je kinderen. Maar doe je het écht op de beste manier door jezelf totaal voorbij te rennen en álles op te geven voor je kinderen?

Een moeder die geen tijd voor zichzelf maakt en alles opgeeft voor haar kinderen, geeft misschien niet het beeld weer wat je aan je kind wilt meegeven. Het is gezond om dingen voor jezelf te blijven doen. Je bent meer dan een moeder. Je bent ook een vrouw. Je kunt je kinderen vertellen wat je wilt, maar uit onderzoeken blijkt dat ze voor 80 procent het gedrag van hun ouders kopiëren en voor 20 procent luisteren naar de ‘opvoeding’.

Time to reflect

Een momentje van rust is een moment om te reflecteren en stil te staan bij wat je allemaal hebt. Wanneer je middenin de wervelwind zit, is het soms lastig te beseffen wat je eigenlijk allemaal hebt en dankbaar voor mag zijn. Door het leven af en toe van een afstandje te bekijken, creëer je ruimte om te zien wat je allemaal al hebt.

Lees ook: 5 Eenvoudige manieren om elke dag dankbaar te zijn 

Vergeet niet dat jij nog steeds jij bent en niet alleen maar moeder, vrouw of werknemer. Dat jij dingen voor jezelf blijft doen, maakt je heus geen slechte moeder. Sterker nog: je geeft het goede voorbeeld aan je kinderen, je kunt ze nooit vroeg genoeg leren over #selfloveYou do you!

Deze dingen kan je doen

Natuurlijk wordt iedereen weer blij van andere dingen, maar dit zijn in elk geval onze favoriete activiteiten waardoor we weer lekker adem kunnen halen en onszelf opladen.

  • Wandelen: neem een middag de tijd om een wandeling te maken door het bos, park of op het strand. De frisse wind en de klotsende golven doen ons altijd goed.
  • Lezen: of het nu een boek of een tijdschrift is, lezen zorgt ervoor dat je helemaal in the moment bent en prikkels vanbuiten af vergeet.
  • Ga op pad en ontdek: wist je dat ons brein blij wordt van nieuwe gebeurtenissen? Het zien van een nieuw landschap (van de wateren in Friesland tot de heuvels in Limburg of een museum in Den Haag tot een nieuw koffietentje bij jou in de buurt).
  • Wellness: hoe je het ook went of keert: van een dagje fysiek vrij weinig uitvoeren en flink verwend worden met stoombaden, sauna’s, een pedicure of misschien wel een massage word bijna iedereen wel blij. Er zijn weinig dingen die zo effectief werken als deze quick fix.

Plan dingen waar jij blij van wordt niet pas in als je al helemaal uitgeput achter de feiten aanrent. Plan ze het liefst minimaal eens per week in.

Blije mama, blije kinderen!

Meer mommy tips?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme