Deze 5 eigenschappen zullen kleuters altijd blijven houden

Kinderen Chiara Izelaar 19 aug 2020
Leestijd: 3 minuten

Ieder kind heeft bepaalde eigenschappen en is daarom is ieder kind ook uniek. Sommige eigenschappen zijn intrinsiek – aangeboren – en sommige extrinsiek – aangeleerd -. Het is dan ook logisch dat sommige trekjes door de jaren heen veranderen. Maar en zijn ook bepaalde persoonlijkheidskenmerken die simpelweg bij de identiteit van je kind horen.

Over het algemeen zijn deze eigenschappen al herkenbaar vanaf de geboorte. Het is echter moeilijk om erachter te komen welke persoonlijkheidstrekjes er écht bij je kind of juist bij zijn leeftijdsfase horen. Herken je de volgende eigenschappen bij je 5-jarige kleuter? Volgens experts zal hij deze eigenschappen voor altijd hebben!

Kleuters en hun eigenschappen

1. Levensbehoeften

Eten en slapen zijn de eerste eigenschappen die we bij onze kindjes zien. Zodra je kindje is geboren weet je meteen of hij goed eet en slaapt. Zit er tijdens de kleutertijd nog steeds regelmaat in dit patroon? Dit wil zeggen dat de toekomst van de biologische functies – zoals eten en slapen – er erg rooskleurig uitziet. Ouders met een slaapgebrek kunnen zich alvast mentaal voorbereiden op de pubertijd. Oeps!

2. Introvert of extravert

Maakt je kleuter binnen no time nieuwe vriendjes en staat hij graag in het middelpunt van de belangstelling? Of kijkt je kindje het liefst de kat uit de boom en is hij een tikkie terughoudender? Introversie en extraversie zijn intrinsiek en dit zijn dus persoonlijkheidskenmerken waarmee je wordt geboren. Natuurlijk kan je introverte kleuter in de loop der jaren iets minder verlegen raken en zullen extraverte kinderen niet altijd in de schijnwerpers willen staan. Maar over het algemeen zal hun introverte of extraverte aard altijd weer naar boven komen!

3. Activiteitsniveau

Dansen, zingen, klimmen, klauteren, stoeien, ravotten, rennen, springen, spelen en schreeuwen… Je vraagt je écht af waar je kind alle energie vandaan haalt. Én of er ooit een periode aanbreekt waarin hij wel eventjes rustig op de bank kan zitten. Het antwoord op je vraag is nee. Rustige kinderen zullen altijd tranquilo blijven en drukke kindjes zullen altijd hyperactief zijn.

4. Een kort lontje

Een driftbui op z’n tijd hoort er nu eenmaal bij. Maar als jouw kleuter om het geringste in woede uitbarst kan dit erop wijzen dat zijn korte lontje nooit langer zal groeien. Je kunt je kind wel helpen om met zijn emoties om te gaan. Maar de intensiteit van de reactieve respons – positief of negatief – is aangeboren.

5. Een sterke wil

Een sterke wil is al aanwezig vanaf de geboorte. De stijl, het tempo en het volume waarop je baby eist dat zijn behoeften worden vervuld liegen er niet om. Dit sterke willetje neemt alleen maar toe en hoewel deze eigenschap ons soms gek kan maken is het niet bepaald een slechte zaak. Tijdens zijn kinderjaren is het natuurlijk belangrijk om je kind duidelijk te maken dat zijn wil niet altijd wet is. Maar zodra je kind ouder wordt is ‘t toch wel fijn om te weten dat hij zich door niemand uit ‘t veld laat slaan!

Meer lezen?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme