Zo ben jij een goed voorbeeld voor je kinderen

Opvoeden Merel Schut 7 okt 2020
Leestijd: 2 minuten

Natuurlijk wil je als ouder weleens flink vloeken als jij je steen stoot, of eens lekker zeuren bij tegenslag. Maar je kinderen houden je een spiegel voor en doen je tegelijkertijd graag na. Daarom geven psycholoog Karen Young en therapeut Susan Stiffelman tips aan ouders. Een greep uit de adviezen: 6 tips hoe jij een goed voorbeeld bent voor je kinderen.

1. Iedereen doet ertoe

Het is goed om je kinderen te laten zien hoe je omgaat met mensen waarvan je houdt. Maar het is net zo belangrijk om te laten zien hoe je respect toont aan vreemden. Als kinderen zien hoe jij omgaat met de ober in een restaurant of passanten in het verkeer die je voorrang geven (of juist niet), leren ze ook zelf de kracht van medemenselijkheid kennen. Een goed voorbeeld, doet volgen.

Ook leuk: 6 dingen die wij van kinderen kunnen leren

2. Gedrag in relaties

Hoe jij je gedraagt in relaties, zal eraan bijdragen hoe je kinderen hun grenzen leren kennen in hun eigen toekomstige relaties. Ben je warm, stekelig, aanhankelijk, dominant, genereus, liefdevol en aardig? Je kinderen kijken mee hoe hun ouders omgaan met de mensen van wie ze houden.

3. Omgaan met ‘moeilijke mensen’

Hoe ga jij om met ‘moeilijke mensen?’ Soms is het makkelijker om te oordelen over anderen, dan om eerlijk te zijn tegen iemand die anders in het leven staat dan jij. Maar juist door niet te oordelen, kun je aan je kinderen laten zien dat er gewoon meerdere manieren zijn om je leven te leiden. Het ene is niet beter dan het andere; het is gewoon anders, zegt Karen.

4. Raak nooit uitgeleerd

Therapeut Susan Stiffelman zegt dat het belangrijk is om altijd te blijven leren. Laat zien dat jij nooit je nieuwsgierigheid verliest en je altijd beter kunt worden in dingen. Lezen is een mooie manier om dat laagdrempelig aan je kinderen te laten zien. Kinderen die hun ouders zien lezen, zullen later ook vaker een boek pakken.

Verder lezen: Meningsverschillen met je partner? Zo handelen jullie het ouderschap

5. Omgaan met afwijzing

Hoe ga jij om met afwijzing? Dat is een belangrijke les voor je kinderen. Vertel hen over de keren dat je niet kreeg wat je wilde. Het leert ze de schoonheid van kwetsbaarheid en ze zullen hierdoor graag kansen aangrijpen, volgens Karen.

6. Het halfvolle glas

Je kinderen zullen horen hoe jij teleurstellingen en de motieven van anderen interpreteert en ze zullen je reactie zien als je op je bek gaat. Wees je bewust van de woorden die je kiest om te vertellen wat er gaande is in je leven. Niemand heeft elke dag een topdag, maar probeer je kinderen het leven met een positieve instelling tegemoet te laten gaan.

Lees ook: Het opvoeden van aardige kinderen begint bij onszelf

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Babyology

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme