Hoe ben jij zwanger? ‘We moesten de gedachte van het zwanger zijn weer een plekje geven’

Hoe ben jij zwanger? Wilma Groothuis 1 sep 2023
Leestijd: 5 minuten

Iedere zwangerschap en iedere zwangere vrouw is anders. De één heeft gekke cravings, de ander is drie maanden misselijk en de derde wil alleen maar schoonmaken. In de rubriek Hoe ben jij zwanger? leggen wij zwangere vrouwen een aantal keuzes voor om zo meer te weten te komen over hun zwangerschap.

Deze week Milou (33), die 33 weken zwanger is.

Naam: Milou
Leeftijd: 33
Hoeveel weken zwanger: 33
Samen met: Mike
Hoeveelste kind: Tweede
Beroep: SEO Specialist bij Medpets

Lang op moeten wachten of snel gelukt?

“Toen we eenmaal besloten om voor een tweede kind te gaan, ging het eigenlijk redelijk snel. Ik was binnen twee maanden zwanger, zoals dat ook ging bij onze eerste zoon Mack. Helaas kwam al na 6 weken een miskraam om de hoek kijken en moesten we de gedachte van het zwanger zijn weer een plekje geven. Na een controle bij de verloskundige gingen we toch vol goede hoop weer proberen en dat ging ook best snel, opnieuw was ik binnen twee maanden zwanger.

Toen ik 8 weken zwanger was, gingen we op vakantie naar Italië, waar helaas in week 10 het weer fout ging. Wat begon als een kleine bloeding, eindigde na drie à vier dagen met heftige weeën en verloor ik in de laatste week van onze vakantie ons kindje. Eenmaal thuis ging ik weer langs bij mijn verloskundige om hopelijk wat meer antwoorden te krijgen, maar deze waren er eigenlijk niet. Ik had wel een hematoom (bloeduitstorting, red.) en deze kon ervoor gezorgd hebben dat de vrucht toch was losgekomen. Acht maanden met negatieve zwangerschapstesten volgden toen.

De moed zakte ons in de schoenen en ik probeerde mijn aandacht op iets anders te richten. Tijdens mijn eerste miskraam overleed mijn hond en dat gemis was en is nog steeds erg groot. Ik besloot daarom het zwanger worden even te parkeren en me te focussen op een andere kleine baby, maar dan in de vorm van een viervoeter. Op het moment dat we besloten een nieuwe hond te nemen, kwam ik er op 14 februari achter dat we opnieuw in verwachting waren van ons ‘vierde’ kind. Het kwam helemaal onverwachts en ergens was ik zelfs een beetje teleurgesteld dat we de hond weer even moesten parkeren, want een baby en een puppy samen werd echt te veel.”

Had je het snel door of pas later tijdens je zwangerschap?

“We deden een test nadat ik drie dagen overtijd was. Ik had deze test niet gelijk gedaan, omdat ik het zwanger worden probeerde los te laten en mijn gedachten probeerde te verzetten. Ik wilde weer even aan iets anders denken dan alleen maar aan het zwanger proberen te worden. De druk werd daardoor toch elke maand alleen maar groter. Natuurlijk waren we verbaasd, maar ook heel gelukkig bij het zien van de positieve test.”

Hoe ben jij zwanger Milou
Foto: Privébeeld

Stralend zwanger of ziek op bed?

“Deze zwangerschap begon weer met heftige ochtendmisselijkheid, zoals ik deze ook had tijdens mijn eerste zwangerschap. Toen was er wel sprake van HG, omdat ik 39 weken lang mezelf helemaal heb leeg gespuugd. Ik had er een hard hoofd in dat het nu anders zou gaan, maar de wonderen waren de wereld nog niet uit. Het bleef namelijk bij ochtendmisselijkheid en niet tot in de late uurtjes toe overgeven. Ik ben nog gewoon lekker aan het werk en ik hoef me niet zo dicht mogelijk bij de wc te verschuilen in huis. Dus ik kan wel spreken van een stralende zwangerschap.”

Zoet of hartig?

“Zoet is altijd al mijn favoriet geweest! Zeker in de ochtend, wanneer ik al boven de pot heb gehangen, zou ik zo een zure mat kunnen eten. Gek genoeg heb ik ook het idee dat dat helpt tegen de misselijkheid. Ik probeer natuurlijk wel een beetje gezond te blijven eten, dus na een ontbijt met yoghurt kan ik de zure mat nog wel even uitstellen tot 11.00 uur.”

Emotioneel of chagrijnig?

“Hm, beide eigenlijk niet heel erg. Soms ben ik weleens emotioneel, maar niet per se meer dan normaal. En chagrijnig ben ik eigenlijk zelden.”

Nesteldrang of alles op het laatste moment?

“Nesteldrang! Zeker rond deze periode zijn mijn dagen te kort voor alles wat ik eigenlijk elke dag na mijn werk wil uitvoeren. Van een nieuwe kamerinrichting tot grotere verbouwingsprojecten in huis!”

Hoe ben jij zwanger Milou
Foto: Privébeeld

Geslacht van tevoren weten of pas bij de geboorte?

“Pas bij de geboorte, dat hebben we ook gedaan bij onze eerste zoon. De verloskundige vroeg aan het begin aan mij hoe het kindje gaat heten. Op dat moment beseften we dat we nog niet hadden gekeken naar het geslacht en vonden wij het allerbelangrijkste dat het kind gezond is. Mack, nu 3,5 jaar, vindt het overigens wel heel spannend of hij een broertje of zusje krijgt. Dat maakt het bevallingsmoment ook extra speciaal.”

Babyshower of gender reveal party?

“Geen van beide. Al had ik wel graag een babyshower gewild, haha. Helaas is dat bij ons in de groep niet echt de standaard, om bij een tweede kind nog keer een babyshower te organiseren. Maar de eerste keer vond ik het zeker erg leuk!”

Tot het laatste moment doorgaan of op tijd je rust pakken?

“Helaas ben ik erg slecht in dat laatste. Ik moet er constant op geattendeerd worden om niet heel de dag door te razen, met als gevolg dat ik ‘s avonds met een harde buik op bed lig. Ik heb mezelf voorgenomen nu wat meer te gaan genieten, want het is allemaal al zo snel voorbij gevlogen. Zeker nu deze zwangerschap zo soepel verloopt, omdat ik veel minder ziek ben.”

Thuis bevallen of in het ziekenhuis?

“Het ziekenhuis. We vinden het toch te spannend om de bevalling op eigen houtje thuis te doen. Het risico dat er wat mis kan gaan en ik dan nog naar het Moeder & Kindcentrum gebracht moet worden, vind ik net iets te spannend. Ik heb er de laatste jaren wel veel over nagedacht en ook wel overwogen om het een tweede keer toch thuis te doen, met een mooie badbevalling. Maar ook mijn partner zag dat niet helemaal voor zich en is liever dichtbij de medische mens als het aankomt op de bevalling. Hopelijk krijg ik er geen spijt van, want er is voorlopig geen derde kind meer gepland.”

Hoe ben jij zwanger? ‘Ik had drie maanden nodig om de rust weer te vinden’

Hoe ben jij zwanger Milou
Foto: Privébeeld

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme