Hoe ben jij zwanger? ‘Ik werd emotioneel van babykleren in de H&M’

Hoe ben jij zwanger? Wilma Groothuis 10 aug 2023
Leestijd: 6 minuten

Iedere zwangerschap en iedere zwangere vrouw is anders. De één heeft gekke cravings, de ander is drie maanden misselijk en de derde wil alleen maar schoonmaken. In de rubriek Hoe ben jij zwanger? leggen wij zwangere vrouwen een aantal keuzes voor om zo meer te weten te komen over hun zwangerschap.

Deze week Jennifer (30), die 36 weken zwanger is.

Naam: Jennifer
Aantal weken zwanger: 36
Samen met: Jeffrey
Hoeveelste kind: Eerste
Beroep: Ambulant begeleider voor leerlingen met een taalontwikkelingsstoornis

Lang op moeten wachten of snel gelukt?

“Ik ben eigenlijk redelijk snel zwanger geworden. Ik was al een lange tijd met de pil gestopt, waardoor ik mijn cyclus best goed kende en ik had ook de tijd genomen om te ‘ontpillen’ na heel wat jaren. Ik was altijd bang dat het lastig was om zwanger te worden, dus ik ben enorm dankbaar dat onze wens in een paar maanden werkelijkheid is geworden. Een leuk weetje? Ik ben tegelijk zwanger met mijn jongere zusje, we schelen maar tien dagen. Dat is ook wel heel bijzonder.”

Had je het snel door of pas later tijdens je zwangerschap?

“Ik had het eigenlijk gelijk door, maar dat kwam ook doordat ik ermee bezig was. Het was voor mij vooral de vermoeidheid die bijzonder aanvoelde. Gewoon zo moe zijn dat je overdag diep in slaap valt en ik had daarnaast ook een gekke eetlust. Tijdens de kerstdagen at ik minder dan normaal en had ik niet echt ergens trek in. We hebben toen een paar dagen gewacht met testen, dat vond ik nogal spannend. We hebben gewacht tot ik minimaal één tot twee dagen overtijd was. De dag na kerst hadden we onze positieve test in handen, een extra kerstcadeautje!”

Stralend zwanger of ziek op bed?

“Stralend zwanger! Uiteraard heb ik ook wel zwangerschapskwalen, maar ik neem ze eigenlijk gewoon voor lief. In het begin was ik wel wat misselijk, had ik pijn in mijn buik en bandenpijn, maar zwanger zijn voelt voor mij als een geschenk uit de hemel. En als ik in mijn omgeving hoor hoe je ook zwanger kunt zijn met hele vervelende klachten, dan mag ik echt in mijn handjes knijpen. Ik vind het ook onwijs leuk om zwanger te zijn. De eerste 13 weken was ik nog wel erg onzeker, maar daarna ben ik er steeds meer van gaan genieten.”

Privébeeld

Zoet of hartig?

“Ik eet graag beide! Wel ben ik verzot op Ice tea green zero, maar ik heb eigenlijk geen specifieke cravings gehad. Soms had ik ergens trek in, dan at ik dat en dan had ik er wel weer genoeg van. In de periode van misselijkheid had ik wel behoefte aan waterijs, zelfs in de winter. Dit heb ik nu totaal niet!”

Emotioneel of chagrijnig?

“Eerder emotioneel dan chagrijnig, al kan ik sowieso snel emotioneel zijn, dus dat is niets nieuws voor mij! Wel kan ik eerder huilen bij een mooi liedje op de radio of als iets even niet gaat zoals ik in mijn hoofd heb. Denk aan iets vergeten in de supermarkt of een verkeerde online bestelling plaatsen. In het begin van de zwangerschap kon ik ook echt emotioneel worden van babykleren in bijvoorbeeld de H&M.”

Nesteldrang of alles op het laatste moment?

“Beide is bij mij wel een beetje aanwezig. Ik heb namelijk ook klusjes bewaard voor tijdens mijn verlof, maar de nesteldrang is zeer zeker aanwezig. Soms merk ik bijvoorbeeld dat mijn hoofd iets graag wilt, zoals een bepaalde kast opruimen, maar mijn lichaam wil dan liever rust. Dat vind ik dan wel lastig en dan neemt de nesteldrang het toch over. Het voelt wel echt heerlijk als er weer een klusje geklaard is in huis!”

Geslacht van tevoren weten of pas bij de geboorte?

“Het geslacht van tevoren weten was voor ons echt een must. Het is zo fijn om gericht met de baby bezig te zijn: kleren en spullen kopen en samen brainstormen over de naam. Voor mij maakt het echt deel uit van de voorpret, maar ook van het visualiseren over hoe het zal zijn met de baby. Wij hebben rond de 15 weken een pretecho gehad. Onze envelop heeft anderhalve week dichtgezeten, omdat onze gender reveal party pas anderhalve week later was. We hebben dit echt heel goed volgehouden en het was stiekem heel leuk dat echt niemand wist wat het zou worden tot het moment daar was.”

Hoe ben jij zwanger Jennifer
Privébeeld

Babyshower of gender reveal party?

“Ik heb beide meegemaakt en ik vond het allebei echt superleuk. De gender reveal party was echt heel bijzonder, vooral omdat je samen met de mensen die je lief hebt bekend gaat maken wat het geslacht wordt. Er zat bij mij heel veel spanning, maar de ervaring was voor mij goud waard, het was zo bijzonder. Ik had in eerste instantie verwacht dat het een meisje zou worden, dus je kan wel raden dat de uitdrukking op mijn gezicht echt fantastisch was. Wat een verrassing toen het toch een jongetje bleek te zijn!

Mijn babyshower was ook erg fijn. Ik wist wel dat er iets georganiseerd zou worden, maar wát wist ik niet. Dat was wel prettig, zo kon ik namelijk nog even naar de kapper en een leuke outfit uitzoeken. Met mijn babyshower wilde ik het succes van de zwangerschap vieren met de mensen die dichtbij mij staan. En dat was zeker gelukt. Het ging mij niet om de cadeaus of wat er precies georganiseerd werd, maar ik vind wel dat zwanger zijn een prachtige mijlpaal is en dat dat gevierd mag worden. Het was zo fijn om dit moment te delen met vrienden en familie.”

Tot het laatste moment doorgaan of op tijd je rust pakken?

“Dit wisselt bij mij. Ik kan een doorpakker zijn, maar ik heb geleerd dat mijn rust pakken ook erg belangrijk is en dat je niet meer alles zo snel hoeft te doen. Ik kan nog een hoop, zoals schoonmaken in huis en opruimen. Dat kan ook met pauzes tussendoor, zeker nu in het verlof. Er zitten genoeg uren in een dag, dus waarom zou je overal haast achter zetten als het ook in een rustiger tempo kan?”

Thuis bevallen of in het ziekenhuis?

“Het liefste wil ik bevallen in het ziekenhuis. Dit geeft mij een gevoel van veiligheid als er toch spoed is. Uiteindelijk hoop ik natuurlijk op een voorspoedige bevalling, maar je kunt niet voorspellen wat er gaat gebeuren. Het veilige gevoel van het ziekenhuis geeft mij rust en ik denk dat dat wel erg belangrijk is. Wel hoop ik gewoon poliklinisch te kunnen bevallen met mijn eigen verloskundige, maar mocht dit niet lukken, dan weet ik dat andere hulp dichtbij is waar ik dan ook op moet vertrouwen.”

Hoe ben jij zwanger? ‘Drie keer zoveel hormonen door mijn lichaam, dat verklaarde de misselijkheid’

Hoe ben jij zwanger Jennifer
Privébeeld

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme