Hoe ben jij zwanger? ‘Drie keer zoveel hormonen door mijn lichaam, dat verklaarde de misselijkheid’

Hoe ben jij zwanger? Wilma Groothuis 14 jul 2023
Leestijd: 6 minuten

Iedere zwangerschap en iedere zwangere vrouw is anders. De één heeft gekke cravings, de ander is drie maanden misselijk en de derde wil alleen maar schoonmaken. In de rubriek Hoe ben jij zwanger? leggen wij zwangere vrouwen een aantal keuzes voor om zo meer te weten te komen over hun zwangerschap.

Deze week Mieke (29), die 35 weken zwanger is van een drieling.

Naam: Mieke
Aantal weken zwanger: 35
Samen met: Nick
Hoeveelste kind: De tweede, derde en vierde
Beroep: Senior in de gehandicaptenzorg

Lang op moeten wachten of snel gelukt?

“De zwangerschap was snel gelukt, ik was drie maanden gestopt met de pil toen ik zwanger werd. We waren er verder niet bewust mee bezig en lieten het verder op ons af komen. Bij de eerste zwangerschap was het ook vrij snel raak en daarom waren wij er niet bang voor dat het lang zou duren. Wel hoopten we dat het niet al te lang zou duren, omdat we een leeftijdsverschil van 2 jaar met onze dochter wel mooi zouden vinden. Al heb je dat natuurlijk niet altijd in de hand.”

Had je het snel door of pas later tijdens je zwangerschap?

“Ik had vakantie van mijn werk en ik zat samen met mijn partner ik in de auto toen ik wat buikkrampen had. Nick zei toen: ‘Misschien ben je wel zwanger’. Ik had mijn partner afgezet en eenmaal thuis bleef zijn opmerking in mijn hoofd zitten. Ik moest nog ongesteld worden ergens die week, dus het zou zomaar kunnen. Ik heb toen een test gedaan en deze was positief. Toen Nick weer thuiskwam, kon ik hem verrassen met de positieve test. Hij was superblij!”

Stralend zwanger of ziek op bed?

“De eerste maanden was ik erg misselijk en lag ik veel ziek op bed. Ook was ik extreem vermoeid. Bij mijn eerste zwangerschap had ik deze misselijkheid helemaal niet, dus dat vond ik wel gek. Het was lastig om de zwangerschap te verbergen door deze misselijkheid. Bij zeven weken tijdens de eerste echo werd wel duidelijk waar deze misselijkheid vandaan kwam: ik ben in verwachting van een drieling! Drie keer zoveel hormonen door mijn lichaam, dus hierdoor was het wel te verklaren.

Toen ik hoorde dat we een drieling kregen, was wel dat ik echt even in shock. We moesten natuurlijk aan het idee wennen, maar waren direct van mening dat deze drie kindjes bij ons hoorden en meer dan welkom waren. We waren vooral praktisch aan het nadenken over wat er allemaal veranderd moest worden: een nieuwe auto, een grote slaapkamer voor de jongens en een grote kinderwagen. Maar vanaf het eerste moment hoorden de jongens bij ons en waren we dankbaar dat dit ons gegund was.

Van de huisarts heb ik medicatie voorgeschreven gekregen en daardoor werden de dagen iets dragelijker, maar ondanks de medicatie ben ik tot week 16 wel echt geregeld ziek geweest. Daarna ging het stukken beter en was ik toch wel stralend zwanger. En nu, bij 35 weken zwangerschap, wordt het lichamelijk wel wat pittiger en weer vermoeid, maar dat is niet zo gek met drie druktemakers in mijn buik.”

Hoe ben jij zwanger Mieke

Zoet of hartig?

“Waar ik bij mijn vorige zwangerschap veel behoefte had in hartig eten, had ik nu voornamelijk trek in zoet eten. Chocoladerepen waren wel mijn favoriet. Helaas heb ik tijdens deze zwangerschap zwangerschapsdiabetes en heb ik de chocolade aan de kant moeten schuiven. Ik kan niet wachten om na de bevalling weer lekker chocolade te kunnen eten! Ook heb ik deze zwangerschap echt een craving aan ijsthee met prik. Dit dronk ik normaal bijna nooit, maar nu is het mijn favoriete drankje.”

Emotioneel of chagrijnig?

“Allebei een beetje. Ik kan wel chagrijnig zijn, maar dat is met name als het avond is en ik moe ben. Als ik moe ben, ben ik meestal niet zo gezellig meer. Op tijd naar bed gaan helpt dan goed. Emotioneel was ik alleen in de eerste weken, omdat ik af en toe zo ziek was en daardoor ook niet altijd voor onze dochter kon zorgen. Dit vond ik erg lastig. Ik ben blij dat dit over is en ik weer leuke dingen met onze dochter kon doen.”

Nesteldrang of alles op het laatste moment?

“Sowieso nesteldrang! Deze zwangerschap is zo anders dan een ‘normale’ zwangerschap, waardoor ik alles echt op tijd af wilde hebben. De kans op een vroeggeboorte bij een drieling is erg groot, dus ik denk dat de babykamer rond 24 weken zwangerschap al af was. Daarnaast was de kans groot dat, hoe verder ik in de zwangerschap kwam, ik lichamelijk niet zoveel meer kon doen en ik wilde graag zelf aan de gang in de babykamer. Het was een hele opluchting dat alles zo snel klaar was, dit gaf wel rust.”

Geslacht van tevoren weten of pas bij de geboorte?

“Toen we erachter kwamen dat ik weer zwanger was, hebben we direct gezegd dat we het pas wilden weten bij de geboorte. Dit hebben we bij onze dochter Yara ook zo gedaan. Maar op het moment dat we hoorden dat we een drieling verwachtten, zijn we direct van mening veranderd. We wilden het graag weten, puur ook voor de praktische dingen zoals namen bedenken, kleding kopen en de babykamer inrichten. De drieling is drie-eiig, waardoor de geslachten alle kanten op konden gaan. De kinderen hoefden niet hetzelfde geslacht te hebben.”

Hoe ben jij zwanger Mieke
Mieke met haar partner en dochter

Babyshower of gender reveal party?

“Beide. Tijdens deze zwangerschap hebben wij een gender reveal party gedaan om de geslachten bekend te maken aan familie en vrienden. Normaal gesproken zou ik dit niet zo snel doen, maar omdat het zo’n bijzondere zwangerschap is, hebben we hier toch voor gekozen. Het was echt super leuk om te doen en om de reactie van onze familie te zien. Wij wisten de geslachten al en hebben het nog een week stil gehouden tot de reveal. Veel mensen hadden één of meerdere meisjes verwacht, maar weinig mensen hadden goed geraden dat wij drie jongens verwachten. Ook heb ik twee babyshowers gekregen, dus ik ben zeker niet vergeten. Twee dagen waarop ik in het zonnetje gezet werd, superleuk.”

Tot het laatste moment doorgaan of op tijd je rust pakken?

“Op tijd mijn rust pakken. Normaal gesproken ben ik hier helemaal niet goed in en ga ik altijd maar door, maar mijn lichaam riep mij al snel terug. Ik ben met 16 weken al gestopt met werken, omdat ik veel last van mijn buik en rug kreeg. Toen ik mijn rust pakte, ging het lichamelijk weer beter en hield zelfs de misselijkheid op. Ik heb deze zwangerschap veel dingen uit handen moeten geven, zoals schoonmaken en boodschappen doen. Mijn partner neemt veel van mij over, wat echt super fijn is. De allerlaatste weken moet ik echt rustig aan doen, omdat mijn lichaam het nu zwaarder krijgt. Niet gek met drie baby’s van 2 kilo per stuk in mijn buik.”

Thuis bevallen of in het ziekenhuis?

“Ik krijg een ziekenhuisbevalling, een geplande inleiding. Het wordt, als alles goed blijft gaan, een vaginale bevalling. Super bijzonder om dit mee te mogen maken van een drieling. De inleidingsdatum is erg dichtbij, dus het gaat allemaal niet lang meer duren. Mijn vorige bevalling was ook een ziekenhuisbevalling en dat was een erg goede ervaring. Al had ik nu sowieso geen keuze. Ik kreeg wel de keuze tussen een keizersnede of een vaginale bevalling, dus het is wel fijn dat ik dat wel in de hand heb. Al weten we natuurlijk nooit hoe alles gaat lopen.”

Hoe ben jij zwanger? ‘Mijn vriend moest tijdens mijn weeën nog de laatste spullen in de vluchtkoffer stoppen’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme