Hoe ben jij zwanger? ‘Mijn vriend moest tijdens mijn weeën nog de laatste spullen in de vluchtkoffer stoppen’

Hoe ben jij zwanger? Wilma Groothuis 16 jun 2023
Leestijd: 4 minuten

Iedere zwangerschap en iedere zwangere vrouw is anders. De één heeft gekke cravings, de ander is drie maanden misselijk en de derde wil alleen maar schoonmaken. In de rubriek Hoe ben jij zwanger? leggen wij zwangere vrouwen een aantal keuzes voor om zo meer te weten te komen over hun zwangerschap.

Deze week Deborah (28), die inmiddels bevallen is, met 37 weken.

Naam: Deborah
Aantal weken zwanger: 37
Samen met: Thijs
Hoeveelste kind: Tweede

Lang op moeten wachten of snel gelukt?

“Een zwangerschap valt niet te plannen, maar we vonden het altijd mooi om een leeftijdsverschil van 3 of 3,5 jaar tussen onze kinderen te hebben. Dan konden we genieten van ons eerste meisje, Liv, en haar daarna betrekken bij de komst van een broertje of zusje. Onze tweede zwangerschap was net als de eerste snel gelukt. Binnen twee maanden was ik zwanger van ons tweede kind en hier waren en zijn we ontzettend dankbaar voor.”

Had je het snel door of pas later tijdens je zwangerschap?

“Bij deze zwangerschap wist ik precies wanneer een eventuele menstruatie moest komen, althans dat dacht ik, haha. De menstruatie bleef weg, maar mijn zwangerschapstest was ook negatief. Hoe kan dat nou, vroeg ik mezelf af. Ik dacht dat het deze maand dus niet was gelukt en liet het los. Tot het moment dat Liv mij uitzwaaide voordat ik ging sporten en tegen mij zei: ‘Mama, er zit een baby in je buik.’ Hé? Wat zeg je nou? Ik moest erom lachen en ben gaan sporten, maar ik kreeg het niet uit mijn hoofd.

De volgende ochtend was ik toch te nieuwsgierig en heb ik nogmaals, voor de vijfde keer, een test gedaan en ja hoor, hij was positief. Liv stond naast mij en ik moest alleen maar lachen en dacht: oh my, je wist het gewoon, bizar! Samen met Liv ging ik snel een rompertje kopen en inpakken, zodat we het in de avond aan papa konden geven als cadeautje. We waren allemaal blij verrast.”

Stralend zwanger of ziek op bed?

“Stralend zwanger en dat had ik nooit verwacht. Tijdens mijn zwangerschap van Liv moest ik tot week 22 overgeven, overgeven en overgeven. Deze zwangerschap heb ik zo onwijs genoten en heb ik op wat kleine klachten na, zoals kramp in de kuit, nergens last van gehad.”

Hoe ben jij zwanger Deborah
Foto: Lindeslens fotografie

Zoet of hartig?

“Deze zwangerschap begonnen mijn cravings met hamburgers en zout eten. Super slecht natuurlijk, maar gelukkig was dit niet lang het geval. Uiteindelijk had ik niet echt meer last van bepaalde cravings en at ik zowel graag zoet als hartig. Wel kon ik aan het einde van deze zwangerschap genieten van zoet fruit.”

Emotioneel of chagrijnig?

“Emotioneel, vooral bij zielige films of verhalen. Als er kinderen bij zijn betrokken, dan huil ik al snel, maar dan lach ik tegelijk, omdat mijn vriend me dan weer aankijkt van: wat doe je?”

Nesteldrang of alles op het laatste moment?

“Laatste moment, al had ik al wel veel goed op orde. Bij de eerste zwangerschap was alles bij week 28 echt wel klaar en nu deden we heel relaxed. Uiteindelijk was bij week 36 alles klaar voor ons meisje, behalve de vluchtkoffer, die was deels gevuld. Ik dacht daarvoor nog wel tijd te hebben tijdens mijn verlof, maar dat was niet helemaal het geval. Mijn vriend moest toen ik al weeën had boven nog de laatste dingen erin stoppen.”

Geslacht van tevoren weten of pas bij de geboorte?

“Van tevoren! Wij zijn beide veel te nieuwsgierig en we vinden het ook fijn om te weten of we eventueel spulletjes van Liv konden hergebruiken. We dachten beiden dat het een jongetje zou worden, maar waren blij verrast dat het een meisje is. Liv krijgt een lief zusje!”

Hoe ben jij zwanger Deborah
Foto: Lindeslens fotografie

Babyshower of gender reveal party?

“Wie mij een beetje goed kent, weet dat ik beide geweldig vind. Bij onze eerste zwangerschap hebben wij ook een gender reveal party gehouden en dat kon nu natuurlijk ook niet achterblijven. Het geslacht was toen voor ons ook nog een verrassing en uiteindelijk zagen we samen met al onze lieve familie en vrienden roze rook uit de box komen. Daarnaast ben ik ook nog verrast met een hele mooie babyshower. We hebben heerlijk gegeten en ik ben megaverwend met allemaal mooie cadeaus voor ons tweede meisje. Dankbaar!”

Tot het laatste moment doorgaan of op tijd je rust pakken?

“Ik zou willen zeggen rust pakken, maar dat is iets dat ik slecht doe. Daar kwam ik dan vaak in de avond achter, door middel van een harde buik of toch een overbelaste spier. Ik voelde mij deze zwangerschap zó goed dat ik altijd lekker doorging met van alles. Een paar dagen voor mijn bevalling liep ik nog door het Dolfinarium te struinen en genoten we van de laatste momenten met ons drieën. We hebben optimaal genoten dus.”

Thuis bevallen of in het ziekenhuis?

Ziekenhuis. Dit was bij Liv ook al het geval en ik vind het een prettig idee dat alle zorg direct om mij en onze dochter heen bevindt als dat nodig is.”

Hoe ben jij zwanger? ‘Het voelde voor mij lange tijd als falen’

Foto: Lindeslens fotografie

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme