Hoe ben jij zwanger? ‘Het voelde voor mij lange tijd als falen’

Persoonlijk Wilma Groothuis 9 jun 2023
Leestijd: 4 minuten

Iedere zwangerschap en iedere zwangere vrouw is anders. De één heeft gekke cravings, de ander is drie maanden misselijk en de derde wil alleen maar schoonmaken. In de rubriek Hoe ben jij zwanger? leggen wij zwangere vrouwen een aantal keuzes voor om zo meer te weten te komen over hun zwangerschap.

Deze week Rachne (30), die 39 weken zwanger is.

Naam: Rachne
Aantal weken zwanger: 39
Samen met: Freek
Hoeveelste kind: Tweede
Beroep: Klantcoördinator bij Home Instead

Lang op moeten wachten of snel gelukt?

“Bij deze zwangerschap was het meteen de eerste keer raak. Net voordat we op vakantie gingen naar Singapore en Maleisië liet ik mijn spiraal eruithalen en de relaxte vibe van de vakantie heeft meteen goed uitgepakt.”

Had je het snel door of pas later tijdens je zwangerschap?

“Bij mijn eerste zwangerschap had ik gedroomd dat ik zwanger was en toen was het ook zo. Nu had ik ook weer een voorgevoel dat ik weleens zwanger zou kunnen zijn, ik weet niet precies waarom, gewoon een bepaald gevoel. Op de dag dat ik ongesteld moest worden, deed ik meteen in de ochtend een zwangerschapstest. Er kwam gelijk een positieve uitslag. Dit was wel een verouderde test van twee jaar geleden, daarom had ik in de middag nog een nieuwe test gehaald met wekenindicator en ook daar kwam uit dat ik zwanger was.”

Stralend zwanger of ziek op bed?

“Een beetje een combinatie van beide. Ik ben niet ziek geweest gedurende de zwangerschap, maar ik heb wel vanaf het begin al ontzettend veel klachten. Mijn bekken begonnen met zes weken al pijn te doen en daarna kreeg ik ook veel last van mijn rug. Ik voel me wel mooi tijdens de zwangerschap en dat heb ik dan ook een aantal keer vast laten leggen door een fotograaf.”

Hoe ben jij zwanger Rachne

Zoet of hartig?

“Ik heb voor mijn gevoel geen gekke cravings. Ik ben sowieso een makkelijke eter en lust eigenlijk alles. Wel vind ik het heerlijk om de dag af te sluiten met een Mars-ijsje, dat had ik tijdens de vorige zwangerschap ook. En ik heb wel een tijdje veel augurken met boterhamworst gegeten.”

Emotioneel of chagrijnig?

“Tijdens deze zwangerschap ben ik heel emotioneel, om ieder ding kan ik wel huilen. Zodra iemand vraagt hoe het gaat, schiet ik al vol. Dit komt mede door de vele pijn, dat ik gewoon niet meer mobiel ben en weinig kan genieten van de zwangerschap. We hebben ook een aantal spannende weken gehad, omdat het hartje van onze baby elke keer oversloeg en we daardoor allemaal extra controles kregen. Dit zorgde naast de lichamelijke ongemakken ook voor wat mentale problemen.

Het voelde voor mij hierdoor lange tijd als falen. Als moeder voor onze dochter, omdat ik weinig leuke dingen met haar kan doen en als vriendin voor mijn vriend, omdat ik niet altijd de gezelligste thuis ben. Ik heb ook een schuldgevoel naar de baby in mijn buik, omdat ik zo weinig kan genieten van deze zwangerschap en mij erge zorgen maakte om haar. Het voelde ook als falen als werknemer zijnde, omdat ik een aantal weken voor mijn officiële verlof al de ziektewet in moest. Ik heb dit nu gelukkig wel wat meer kunnen accepteren en een plekje kunnen geven. Ik weet ook dat ik hier niet voor gekozen heb en dat ik er dus ook weinig aan kan doen. Ook scheelt het heel erg dat het hartje van de baby vanaf week 33 gelukkig weer goed was!”

Nesteldrang of alles op het laatste moment?

“Ook weer een combinatie van beide. Aan de ene kant heb ik erge nesteldrang, heb ik honderden lijstjes die af moeten en probeer ik elke dag wat te doen. Helaas wil het door de vele zwangerschapsklachten allemaal niet meer zo vlot. Ik merk ook wel dat het bij deze tweede zwangerschap allemaal wat later is begonnen. Waar ik bij de eerste ruim voor het einde van de zwangerschap alles al klaar had, moet ik nu met week 38 nog van alles afronden.”

Hoe ben jij zwanger Rachne

Geslacht van tevoren weten of pas bij de geboorte?

“Geslacht van tevoren weten. Ik was veel te nieuwsgierig naar wat we zouden krijgen. We hebben rond de 16 weken een geslachtsecho laten maken en we krijgen weer een dochter.”

Babyshower of gender reveal party?

“Wij hebben geen gender reveal party gedaan. Wel heb ik een vriendin cupcakes laten maken met een roze vulling, die we met onze familie samen met kerst hebben opgegeten. Ook werd ik verrast met een babyshower, georganiseerd door lieve vriendinnen en familie.”

Tot het laatste moment doorgaan of op tijd je rust pakken?

“Ik ga vaak te lang door en vind het lastig om op tijd mijn grenzen aan te geven en mijn rust te pakken. Er moeten nog zoveel dingen worden gedaan en ik ben zelf ook wel een beetje perfectionistisch, waardoor ik het liever niet aan een ander overlaat.”

Thuis bevallen of in het ziekenhuis?

“Thuis bevallen! Bij onze dochter had ik ook een fantastische thuisbevalling, heerlijk in mijn eigen bubbel en na de bevalling lekker mijn eigen douche en bed in. Ik heb alle vertrouwen in mijn verloskundige dat mocht er wat gebeuren, ze ook thuis goed kunnen handelen. Al gaan we er natuurlijk gewoon vanuit dat het goed gaat!”

Hoe ben jij zwanger? ‘Ik bleek schijnzwanger te zijn’

Hoe ben jij zwanger Rachne

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme