Hoe ben jij zwanger? ‘Ik bleek schijnzwanger te zijn’

Persoonlijk Wilma Groothuis 2 jun 2023
Leestijd: 6 minuten

Iedere zwangerschap en iedere zwangere vrouw is anders. De één heeft gekke cravings, de ander is drie maanden misselijk en de derde wil alleen maar schoonmaken. In de rubriek Hoe ben jij zwanger? leggen wij zwangere vrouwen een aantal keuzes voor om zo meer te weten te komen over hun zwangerschap.

Deze week Kimberley (30), die 32 weken zwanger is.

Naam: Kimberley
Aantal weken zwanger: 32
Samen met: Dimitri
Hoeveelste kind: Tweede
Beroep: Administratie/ boekhouding maatwerk natuursteen

Lang op moeten wachten of snel gelukt?

“Ik ben nu voor de tweede keer zwanger. De eerste keer was het gelijk raak toen ik stopte met de pil. Deze keer ben ik ongepland zwanger. Ik slikte ondertussen alweer vier jaar de pil, want onze dochter Niya Lily is nu 4,5 jaar, omdat wij eigenlijk geen kinderwens meer hadden. Niya Lily was prematuur en dysmatuur (een te laag geboortegewicht in verhouding tot de zwangerschapsduur, red.). Ze werd geboren door een spoedkeizersnede, omdat ik een zwangerschapsvergiftiging had en ze had hartruis. Ze was ook nog een echte huilbaby, had het KISS-syndroom (een scheefstand van de bovenste nekgewrichten, red.) en ook nog koemelkallergie. Bijna alles wat je kan hebben, hebben wij ook écht gehad.

Vorig jaar is onze dochter aan haar hart geopereerd en er komen nog meer operaties in de toekomst. Ze is ook enorm gevoelig voor prikkels en ze is hoogsensitief, vermoedelijk heeft ze ADHD. Met alle zorgen die we al hadden rond en voor haar, besloten we dat één kind genoeg was. Ik wilde altijd een groot gezin, maar de voorbije jaren zijn onbeschrijfelijk zwaar geweest. Je kan je dus inbeelden dat deze zwangerschap als een enorme shock kwam.”

Had je het snel door of pas later tijdens je zwangerschap?

“Ik had het helemaal niet door. Het laatste jaar was mijn cyclus zo onregelmatig en bijna onbestaanbaar, ook al nam ik de pil. Ik heb hiervoor verschillende onderzoeken gehad en vorig jaar had ik opeens een positieve zwangerschapstest. Alleen de bloedtesten bleven negatief, dat was heel vreemd. Toen bleek ik schijnzwanger te zijn. Ik werd weldegelijk dikker en mijn borsten groeiden. Ik had elk symptoom van een zwangerschap, maar een lege baarmoeder. Ik moest toen een echo laten maken om aan mijn brein te tonen dat ik niet zwanger was, zodat ik op een natuurlijke manier dit kon loslaten. En raar maar waar, dat gebeurde ook. Heel gek.

Daarna kreeg ik nog meer onderzoeken en check ups, maar volgens de gynaecoloog was het normaal dat mijn maandstonden uitbleven, aangezien ik al bijna vijftien jaar aan de pil was. Dus ik maakte me verder geen zorgen. Maanden gingen voorbij zonder dat ik ongesteld werd, maar ik liet het zo, want niemand zag daar een probleem in.

Hoe ben jij zwanger Kimberley
Foto: Pictured by Valerie

Hoe kwam je er toen achter dat je zwanger was?

Toen ik ongelofelijk ziek werd, ik was zo ellendig. Mijn zus had toen corona en aangezien wij heel nauw samenleven, ging ik er vanuit dat ik dit ook had. Ik kreeg daarna ineens hevige steken in mijn rechterschouderblad en linksonder in mijn lies. Zo erg, dat ik toch maar naar de huisarts ging. Zij vroeg of ik toch niet zwanger kon zijn, want dit waren symptomen van een buitenbaarmoederlijke zwangerschap. Ik deed toen een test en die was dus positief. Shocking! Ik maakte meteen een afspraak in het ziekenhuis om het na te kijken. Daar was gelijk een hartslag te horen.

Ik moest heel hard huilen. Wat voor mindfuck is dit? Ze konden niet zien of het vruchtje in of buiten de baarmoeder zat. Mijn gynaecoloog was op een congres in het buiteland, dus moesten we wachten tot ik bij een assistente terecht kon. Daar zagen we dat het vruchtje weldegelijk in de baarmoeder zat en dat alles er oké uitzag. Daarop volgden veel emoties, tranen en ongeloof.”

Stralend zwanger of ziek op bed?

“De eerste zwangerschap was ik enorm misselijk, van de eerste dag tot de allerlaatste dag. Dit keer is dat niet het geval, maar nu had ik allemaal andere ongemakken. Ik had veel pijn en intense last van maagzuur. Ook had ik teveel vruchtwater, bekkeninstabiliteit en ontstoken en overbelaste pezen. Ik houd veel vocht op en ik heb enorme opgezwollen voeten en vingers. Ik denk dat ik dan toch liever misselijk was geweest. In combinatie met het zorgen voor een kind, is de pijn ondragelijk en heel vervelend.”

Zoet of hartig?

“Tijdens mijn eerste zwangerschap wilde ik enkel en alleen zoetigheid, chocolade en frietjes. Nu zou ik elke dag spaghetti kunnen eten, maar dat doe ik dus niet vanwege mijn maagzuur, haha.”

Emotioneel of chagrijnig?

“Emotioneel. Ik heb heel erg last van mom guilt. Ik denk vooral omdat dit niet ons ‘plan’ was. Ondanks dat we er nu allemaal heel erg naar uitkijken, voel ik me nog steeds schuldig dat ik de wereld van Niya op zijn kop zet. Ik kan het niet goed beschrijven, maar ons hoofdstuk eindigt binnenkort en we starten een nieuwe. En ik heb daar momenteel alleen nog maar vraagtekens bij. Elke dag vraag ik me af of ik het juiste doe, of ik genoeg deed voor haar. Of ik niet te ongeduldig was, meer had moeten genieten of meer tijd had moeten spenderen met haar. Het is echt een rollercoaster.”

Hoe ben jij zwanger Kimberley
Kimberley samen met haar dochter. Foto: Momentsbyvalerie

Nesteldrang of alles op het laatste moment?

“Nesteldrang. Ik ben sowieso iemand die alles in orde wil hebben op elk vlak, maar zeker in mijn huis. Rust in huis is écht wel rust in mijn hoofd. Niya heeft dit ook heel erg, dus mijn plan was om stilletjes aan spullen uit te zetten, zodat niet de laatste maand heel het huis vol babyspullen staat. Helaas is dat ook allemaal een beetje anders gelopen, omdat we pech hadden met onze aannemer van de trap. Zij hadden foute treden geplaatst en mijn man is daardoor gevallen. We moesten toen een tijdje in onze woonkamer wonen en slapen.

Ondertussen werd ook onze vloer in de woonkamer vernieuwd en de badkamer en berging werden verbouwd. Dit waren plannen die al langer vaststonden, dus dit was niet ideaal. Het einde van de verbouwing is in zicht, dus hopelijk is alles vrij snel in orde en kunnen we alsnog beginnen met opruimen en alles op zijn plek zetten.”

Geslacht van tevoren weten of pas bij de geboorte?

“Ik zou nooit zolang kunnen wachten. Wij krijgen een dochter. Twee meisjes, zalig toch?”

Babyshower of gender reveal party?

“Geen van beide. Toen ik zwanger was van Niya wilde ik dit heel graag, omdat iedereen op Instagram dat toen deed. Maar na alles wat we hebben meegemaakt vond ik dit echt niet belangrijk. Ik wilde gewoon weten of het kind gezond was.”

Tot het laatste moment doorgaan of op tijd je rust pakken?

“Ik rust veel te weinig. Ik weet dat ik dat meer moet doen, maar het komt er niet van. Mijn to-do lijstje is eindeloos en mijn dag is veel te kort. Ik wil niet ondankbaar overkomen, want ik ben enorm dankbaar dat ik leven mag dragen en ik hoop oprecht dat dit keer alles goed verloopt, maar het is heel zwaar. Misschien ook omdat ik al een kind heb en al wat jaren moederen achter de rug heb, maar toch. Het schuldgevoel naar mijn dochter is zo groot, ik wil alles er nog uithalen voordat alles veranderd. Maar tegelijkertijd is er ook nog gewoon mijn werk en het huishouden. De wereld stopt natuurlijk niet.”

Thuis bevallen of in het ziekenhuis?

“Ziekenhuis, want ik beval voor een tweede keer met een keizersnede. Ik ben uitgerekend op 23 juli, maar ik vermoed dat ik één of twee weken eerder beval. Het is en blijft spannend!”

Hoe ben jij zwanger? ‘Nu, 8 jaar later, ben ik zwanger van mijn tweede’

Hoe ben jij zwanger Kimberley
Kimberley met haar gezin

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme