Lisa van den Akker
Lisa van den Akker Kinderen 17 jun 2023
Leestijd: 2 minuten

5x nieuwe vriendinnen die je erbij krijgt als je moeder bent

Als je moeder wordt gaat er een nieuwe wereld voor je open. Opeens doe je niets liever dan praten over de eerste stapjes van je kind en je avonturen op de basisschool. Iets waar je vriendinnen zonder kinderen maar weinig van begrijpen. Gelukkig krijg je er als moeder ook een hoop nieuwe vriendinnen bij.

Je komt ze tegen tijdens de zwangerschapsyoga, bij de kinderopvang of op het schoolplein. En opeens hebben jullie iets gemeen. Namelijk de kinderen! En dat schept meteen een band.

Nieuwe vriendinnen die je erbij krijgt als je moeder bent

Goed nieuws: als je moeder wordt, krijg je er ineens een klein leger nieuwe vriendinnen bij. Deze, om precies te zijn.

De mede-zwangere vriendin

Die doe je al op voordat je moeder bent, dat is namelijk het meisje dat je leert kennen in de pufklas, in de wachtkamer bij de verloskundige, of dat vriendinnetje van vroeger waar je eigenlijk al jaren niet echt contact meer mee had, totdat je op Facebook zag dat jullie allebei zwanger waren. Genoeg reden om een berichtje te sturen om ‘hoognodig weer eens bij te praten’. En het feit dat jullie kinderen in leeftijd weinig schelen, intensifeert de prille danwel hernieuwde vriendschap als een malle.

De schoolpleinvriendin

Je komt elkaar bijna dagelijks tegen, staat samen te wachten tot eindelijk de bel gaat en dat schept een band. Bovendien begrijpt alleen zij de nieuwste schoolpleinroddels en is er niemand anders waarmee je zo lekker kunt klagen over de juf.

De playdate-vriendin

De moeder van het kindje waar jouw kleine om de een of andere reden verzot op is, en vice versa. Het zou misschien niet in je opkomen zonder de kinderen af te spreken, maar dat hoeft ook niet. Ze heet niet voor niets playdate-vriendin.

De playdate-plus-vriendin

Soms groeit een playdate-vriendin uit tot meer. Als je niet alleen zin hebt in afspraakjes in de ballenbak met lauwe koffie, maar ook een keer ‘s avonds een wijntje wil drinken à deux dan kun je haar met recht een playdate-plus-vriendin noemen.

De Facebookgroepvriendin

Voor elk type moeder is er een Facebookgroep. Lang leve het digitale tijdperk, of zoiets. Van de meest bijzondere vragen (‘Mijn zoon heeft net een elektrische tandenborstel in het stopcontact geprobeerd te stoppen, moet ik hulp zoeken?’) tot de toegankelijkere varianten (‘Ik ga dit weekend naar die-en-die speeltuin, wie gaat er mee?’) – het zijn stuk voor stuk openlijke contactadvertenties. Met bijzondere vriendschappen tot gevolg.

Dan zijn er ook nog de carpoolvriendin, de mede-overblijfmama, die andere (erin geluiste) moeder die meegaat op het schoolreisje, de moeder van het jongetje uit het voetbalteam (vaak tevens carpoolvriendin) en de moeder van het meisje uit de klas dat de mooiste verjaardagstaarten maakt (word vrienden!). Kortom: moederschap – op zoveel verschillende manieren een verrijking van je leven!

Lees ook:

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme