5 leugentjes die we kersverse moeders vertellen zodat ze het eerste jaar overleven

Kinderen Thea Tijssen 25 jan 2020
Leestijd: 4 minuten

Als je net moeder bent geworden, vliegen de adviezen je om de oren. Sommige tips zijn erg welkom, andere leg je naast je neer. Maar de volgende dingen die je als kersverse moeder hoort, zijn ronduit een leugen. Niet doorvertellen.

Het zijn leugentjes om bestwil, dat wel. Ze zijn bedoeld om je als nieuwbakken moeder te helpen. Om je optimistisch te houden en je het vertrouwen te geven dat je het wel zult overleven. Ook al voelt dat soms even niet zo als je baby om drie ‘s nachts weer wakker is en niet stil te krijgen is.

1. Je kunt slapen als de baby slaapt

Je kunt douchen als de baby slaapt. Of een paar wasjes achterelkaar draaien, want dat is waar je vandaag de dag heel blij van wordt. Je kunt ook een aflevering Peaky Blinders of The Queen kijken. Misschien zelfs wel twee als je mazzel hebt.

De waarheid is dat je veel dingen kunt doen terwijl de baby slaapt, maar dat je kunt slapen is een leugen. Ach ja, slapen is voor watjes. En baby’s!

2. Als je borstvoeding geeft, val je vanzelf af

Sorry mama’s, dat is niet altijd het geval. Voor de meeste vrouwen geldt dat borstvoeding geven je vooral hongerig maakt waardoor je meer gaat eten. Natuurlijk zijn er vrouwen die wel afvallen van borstvoeding geven, maar dat zijn waarschijnlijk dezelfde vrouwen die een stuk red velvet cake naar binnenwerken als ontbijt en dan toch afvallen omdat ze een goede spijsvertering hebben.

Alle andere vrouwen zijn de hele dag op zoek naar voedsel en schuiven het naar binnen als ze de mogelijkheid krijgen. En vallen vervolgens dus geen grammetje af. Bereid je er dus op voor dat je geen totale make-over ondergaat dankzij de borstvoeding, want de kans is heel klein dat dit gaat gebeuren.

Lees ook: Checklist: de 5 belangrijkste voedingsstoffen als je borstvoeding geeft

3. Borstvoeding geven is geweldig

Borstvoeding geven kan geweldig zijn en dat wordt het waarschijnlijk ook, maar niet meteen. In het begin is het ruk. Althans, bij de meesten. Dan doet het pijn. Dat gaat soms gepaard met tepelkloven of bloeden. En dan moet je nog maar geluk hebben dat je baby ‘hapt’.

Als het niet meteen van een leien dakje gaat, moet je je even door wat uren vol marteling en oefening heen slaan. Het is hard werken. Elke baby is anders en elk lichaam van een moeder ook. Dus denk niet meteen dat je het fout doet, als het niet vanaf het eerste moment ‘geweldig’ voelt. Dat is heel normaal. Troost je met de gedachte dat het uiteindelijk wél heel mooi is.

4. Het gaat beter zodra hij….

‘Maak je niet druk dat je baby elke nacht huilt vanaf een uurtje of vier, het gaat beter als hij straks drie maanden oud is’ of: ‘Het is niet erg dat hij nu niet slaapt, dat gaat vast beter als hij straks wat meer ritme heeft.’ En zo kun je eindeloos doorgaan.

Niet een totale leugen, maar de waarheid is dat door welke verschrikkelijke fase je baby ook gaat, deze fase sowieso weer voorbij gaat en het beter wordt. Waarna deze fase wordt vervangen door een andere net zo verschrikkelijke fase of misschien zelfs ergere (denk: tandjes krijgen). Sorry.

5. Het maakt niet uit hoe je eruit ziet, je hebt net een baby gehad

Dit is een grove leugen. Zo eentje die ik mezelf ook weleens heb verteld. Dat was na de bevalling van mijn eerste. Nu ik achteraf de foto’s bekijk, denk ik: waarom? Een likje make-up is toch niet teveel gevraagd? Nou, op dat moment wel dus, omdat ik mezelf vertelde dat het niet uitmaakte hoe ik eruit zag. Bullshit.

En als iemand er een jaar na de bevalling nog steeds uitziet alsof de baby er nét uit is (qua gewicht), dan klopt dat (‘net een baby gehad’) dus ook niet meer. Ja, het is lastig om je zwangerschapskilo’s te verliezen, helemaal als je borstvoeding geeft (zie punt 2), maar je kunt ze kwijtraken door goed op je eten te letten en te sporten.

Ik weet niet of het een geruststelling is, maar we vertellen deze leugens omdat we om iemand geven. We willen zeker weten dat nieuwe mama’s zich blij voelen, dus we smokkelen met de waarheid om de zon wat meer te laten schijnen. En laten we wel wezen: de liefde voor je kind overstijgt natuurlijk alle onzin die ik hierboven heb opgetikt. Dat is de waarheid en niets dan de waarheid.

Lees ook:

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme