De werking van edelstenen: welk kristal past bij jou?

Mind Laurien Bleeker 25 jan 2020
Leestijd: 3 minuten

Er zijn wel duizenden verschillende soorten edelstenen die elk een eigen spirituele of zelfs helende werking hebben. Geloof je in de werking van edelstenen, dan kan het fijn zijn om een kristal bij je te dragen als je zwanger bent of bijvoorbeeld menstruatieklachten hebt.

Welk kristal bij je past is afhankelijk van je klacht, waar je mee zit of mee geholpen wilt worden.

Hoe werken edelstenen eigenlijk?

In het kort uitgelegd bevorderen edelstenen de energie in je lichaam op zeven verschillende energiepunten: je chakra’s. Stel jezelf even een regenboog voor die je hele lichaam in kleermakerszit bedekt, op de kleuren van de regenboog vind je de punten van je chakra’s. Blauw komt hierin twee keer voor: een lichtere tint blauw en een donkerder tint blauw.

Veel edelstenen passen bij een specifiek chakra en kunnen daardoor een energiepunt weer in balans brengen. Het is vaak al voldoende om een edelsteen in je omgeving te hebben liggen, maar je kan ‘m ook bij je (in je zak) of zelfs op je lichaam dragen, bijvoorbeeld in de vorm van een sieraad.

In principe hoef je dus niets speciaals te doen met je chakra’s en kan je gewoon kiezen voor een mooie edelsteen die je aantrekt. Soms is het placebo-effect namelijk al voldoende: dat je gelooft in de werking van de steen en dit je een beter gevoel geeft. Natuurlijk zijn edelstenen nooit een vervanging voor geneeskunde of medicijnen.

Edelstenen die ondersteunen bij (heftige) menstruatie

Heb je elke maand veel last van je menstruatie, zoals heftige krampen, dan zijn er een paar edelstenen die je kunnen helpen. Pyriet bijvoorbeeld heeft een sterke pijnstillende werking en verlicht krampen. Ook serpentijn werkt pijnstillend en roze maansteen en carneool ondersteunen je menstruatie.

Deze edelstenen dragen bij aan je vruchtbaarheid

Als je zwanger probeert te worden kan het bij je dragen van een edelsteen geen kwaad. Jade bijvoorbeeld stimuleert je vruchtbaarheid, net als carneool. Maar de belangrijkste steen om vruchtbaarheid te ondersteunen is de roze maansteen die in verbinding staat met de energie van de maan. Het is een krachtige steen, vooral voor vrouwen (die graag zwanger willen worden). In plaats van de kristallen bij je te dragen, kan je ze ook op je nachtkastje of onder je kussen neerleggen.

Als je zwanger bent, draag dan deze edelsteen

Witte agaat werkt beschermend voor zowel jou en je baarmoeder, als het kindje in je buik. Daarnaast stimuleert het kristal de groei bij je ongeboren baby. Ook de maansteen ondersteunt je tijdens je zwangerschap en carneool heeft een positief effect op je baarmoeder.

Om een gezonde zwangerschap te bevorderen draag je de edelsteen chalcedoon bij je. Heb je veel last van ochtendmisselijkheid? Kijk dan eens of oranje calciet wat doet voor je. Een combinatie van stenen kan natuurlijk ook!

Lees ook: 11 x dit wil je weten over zwangerschapsmisselijkheid

Edelstenen die helpen bij je bevalling

Mosagaat staat erom bekend je bevalling te bevorderen en ook de roze maansteen kan je een spiritueel handje helpen. Ben je erg onzeker of zelfs bang voor je naderende bevalling? Zorg er dan voor dat de steen biotiet in je vluchttas of op je nachtkastje ligt: dit kristal wordt ook wel de barende steen genoemd, omdat het de sterke werking heeft je baarmoeder en bekken te ontspannen en weeënpijn te verzachten. Wil je graag borstvoeding geven als je kindje er eenmaal is? Chalcedoon of roze maansteen stimuleren de melkproductie en het geven van borstvoeding.

Een miskraam verwerken doe je met behulp van deze edelstenen

Heb je verlies te verwerken, bijvoorbeeld een miskraam of vroeggeboorte? De stenen amethist en seleniet kunnen dan steun bieden. Zo helpt amethist je met het verwerken van emotionele pijn en de nare gebeurtenis een plekje te geven.

Lees ook: Deze celebs zijn open over hun doodgeboren kindjes

Draag deze stenen als je regelmatig stress of hoofdpijn hebt

Het leven is druk genoeg, veel stress of hoofdpijn kan je er eigenlijk niet bij hebben. Edelstenen als groene aventurijn en aardbeienkwarts brengen het positieve in je naar boven en geven ontspanning en mentale rust.

Lees ook:

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme