7x hoe vriendschappen veranderen als je kinderen hebt

Persoonlijk Redactie 24 jan 2020
Leestijd: 4 minuten

Patricia riep ooit heel hard dat ze nooit zou veranderen als ze eenmaal een kind had. Nou, mispoes. Of je wilt of niet, zodra je moeder bent, gaan een boel dingen anders. En daarmee veranderen ook vriendschappen na kinderen. En dat is plezierig en verwarrend tegelijk.

Hoe kinderen vriendschappen veranderen? Nou, zo.

1. Nachtelijk borrelen in de kroeg is nu babychino’s op zaterdagochtend veel te vroeg

Voordat ik een kind had, wist ik niet eens wat een babychino was. Ik kwam gewoon niet op plekken waar ze dat schonken. Welnee, ik pafte en borrelde mij met vriendinnen een weg door de nacht, om tegen het krieken van de ochtend naar bed te gaan. Dat waren nog eens tijden.

Nu kriekt de ochtend in de vorm van een peuter (3) die rond 7.00 uur aanslaat. Als je dan rond tienen met vriendinnen aan de koffie zit (en een babychino – wie verzint zoiets?- voor de kleintjes) heb je er eigenlijk al een halve dag opzitten. Hoe rock and roll is dit, deze vriendschappen na kinderen.

2. Zondagmiddag blijkt een prima tijd om dronken te worden

Dat drankgelag bestaat nog steeds hoor. Wij ouders moeten immers ook een alcoholische uitlaatklep hebben. Zondagmiddag blijkt daarvoor een perfect moment. De kinderen spelen, de ouders ontkurken een fles wijn. En vooruit, nog één.

‘De enige dag dat ik nog écht dronken word, is op zondagmiddag’, lispelde vriend B. (vader van drie) laatst nog op zo’n middag tegen me. Waarna we met z’n allen pizza bestelden.

3. De kroeg verplaatst zich naar een willekeurige keukentafel

Natuurlijk staan we nog wel eens in het café, maar de urgentie neemt wat af. Te moe/zwanger/niet (meer) op zoek naar een partner, dus ja; waarom barhangen als de keukentafel ook volstaat? Het scheelt bovendien een oppas.

3. Het huishouden is ineens een relevant gespreksonderwerp binnen vriendschappen na kinderen

‘Vertel eens, hoe krijgen jullie dat nou allemaal gedaan?’ verzuchtte een vriendin laatst, toen we met ons vriendengroepje aan zo’n keukentafel zaten. We keken haar vragend aan. Waar had ze het over? ‘Nou’, zei ze. ‘Al die was, de kinderen op tijd in bed, opruimen… Hoe houden jullie je huis nou netjes?’ Die vraag leverde een uur gesprekstof op. Ik bedoel maar.

3. Over kinderen raak je nooit uitgeluld

Met kinderen heb je er, naast prangende zaken als werk, mannen en dat huishouden, een nieuw gespreksonderwerp bij. Toen ik laatst na een avondje met vriendinnen tegen mijn vriend zei: ‘Het was zó gezellig, we zijn eigenlijk nog steeds niet uitgepraat’, trok hij zijn wenkbrauw niet begrijpend op. ‘Waar hèbben jullie het in godsnaam allemaal over?’ Nou, kinderen dus.

4. Je bent alle schaamte voorbij

De meeste vrienden die ik heb, stammen uit mijn studententijd. Ik heb er zelfs nog twee van de basisschool. Twee decennia vriendschap staat gelijk aan veel gênante momenten. Maar dan komen er kinderen, en krijg je (om maar een voorbeeld te noemen) een app van een vriendin die net bevallen is. Of je nog een tip hebt, want ze heeft me toch ‘obstipatie jonguh’.

Verder heb ik vorige week voor het eerst rijkelijk in mijn broek geplast, in het bijzijn van vriendinnen. Die verdomde slappe lach in combinatie met die verdomde sluitspieren.

5. Dankzij je kind sluit je voor je het weet nieuwe vriendschappen

Zit je ineens op de bank bij een moeder van de crèche, zo van: laten we eens een speeldate plannen, want die meiden spelen zo leuk samen. Dat klonk voor mij altijd als een horrorscenario. En dat is het nog steeds, want ik sla echt niet bij elke moeder die met zo’n voorstel komt op groen. Maar soms zitten er leuke tussen. Als je het maar een kans geeft.

6. Je laat dingen makkelijker achter je

Niets menselijks is mij vreemd, dus ook ik erger me wel eens aan een vriendin. Iemand die last minute een afspraak afzegt, niet uitgepraat raakt over haar werk zonder ooit een tegenvraag te stellen, mijn verjaardag vergeet, weet ik veel.

Maar met de komst van kinderen, vervliegen die ergernissen veel sneller. Zo belangrijk is het namelijk allemaal niet. Als je diep in je hart maar weet dat iemand er altijd voor je is (jak, maar waar). Überhaupt: voor ik het aandacht kan geven, trekt er een peuter aan mijn broekspijp.

7. Zij die zonder kinderen zijn, blijken een welkome afwisseling

Laatst appte een vriendin zonder kinderen of ik meeging naar de film. Hij draaide die avond om 22.15u. Let wel, op een doordeweekse dag. ‘Leuk’, appte ik. ‘Maar dan lig ik al in bed.’ Ik schreef er een ‘haha’ achteraan, om mijn saaiheid nog wat luchtigs mee te geven.

Ondanks die andere belevingswereld, omgeef ik mij graag met mijn kinderloze vriendinnen. Gewoon, omdat sommige vriendschappen nooit veranderen, ook al héb je kinderen. En dát, mensen, is een welkome afwisseling.

Vriendschappen na kinderen zijn één ding, maar wat zijn nou de gouden regels om een goede vriendschap te onderhouden? Lees de do’s en don’ts hier.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme