Miriam (37): ‘Mijn vriend koos een vreselijke peetoom voor onze zoon’

Persoonlijk Valéry de Voijs 16 jun 2023
Leestijd: 4 minuten

Het kiezen van een peetoom en peettante is niet verplicht. Toch vinden veel stellen het leuk om een peetoom en peettante te kiezen. Deze personen kunnen daarbij een speciale rol gaan spelen in het leven van je kinderen. Het idee van een peetoom vond Miriam (37) heel leuk, maar de uitkomst is iets minder fraai. “Als ik dit vooraf had geweten, had ik er nooit mee ingestemd.”

“Mijn vriend en ik kennen elkaar al honderd jaar, bij wijze van spreken dan. We kwamen in de brugklas namelijk bij elkaar in de klas en zijn elkaar nooit uit het oog verloren. Tijdens onze studietijd sloeg de vonk over en de rest is history.

Onverantwoordelijk gedrag

Nu was mijn vriend vroeger niet de braafste jongen. Tijdens zijn tienerjaren blowde hij veel. Ook ging hij vaak op stap en werd vaak dronken. Hij was zo’n jongen die uren op zijn scooter buiten rondhing. Dat deed hij natuurlijk niet alleen: zijn hele vriendengroep deed mee.

Naarmate mijn vriend ouder werd, werd hij serieuzer en meer gedisciplineerd. Hij maakte zijn studie af en kreeg een goede baan. Als piloot moest hij wel op tijd komen en gedisciplineerd worden. Hij had immers een grote verantwoordelijkheid.

Daarbij werd zijn hele gedrag serieuzer. Hij rookte niet meer en stopte met drinken. Af en toe een paar biertjes gingen er nog wel in, maar het overmatig drinken stopte. Hij kwam daarbij ook op christelijke tijden thuis, terwijl hij voorheen tot ’s ochtends op een afterparty kon hangen.

Natuurlijk was ik heel blij met die veranderingen. Ik was immers al een hele tijd serieus met mijn leven en had een grote kinderwens. Deze wens wilde ik heel graag met mijn partner in vervulling laten gaan, mits hij zich volwassen zou gedragen.

Het was heel fijn dat zich zo volwassen gedroeg, maar dat betekende niet dat de rest van zijn vrienden deze ontwikkeling ook doormaakten. Zijn beste vriend bleef hangen in zijn ‘ik-blow-en-drink-iedere dag-fase’. Deze vriend werkte in een kroeg en woonde tot z’n 29e in een studentenhuis.

Dat mijn partner goed bevriend bleef met deze vriend vond ik niet erg. Meestal nodigde hij deze vriend uit wanneer ik er niet was. Dat ze samen nog veel konden drinken, maakte me ook niet uit. Dit was mijn partners uitlaatklep en zolang ik er geen last van had vond ik het niet erg.

Een asociale peetoom

Op het moment dat ik zwanger werd, was deze vriend door het dolle heen. Ik was nog maar negen weken zwanger toen ik thuiskwam en deze vriend bij ons thuis aantrof. Samen met mijn partner waren ze erg dronken en schreeuwden in de tuin dat ze vaders werden. ‘Het wordt natuurlijk ook een beetje mijn kind’, zei hij tegen mijn buren. Ik was woedend. Ik had het zelf nog niet tegen mijn moeder gezegd en nu liep hij dronken en asociaal tegen mijn buren te schreeuwen.

Daarbij had hij mijn vriend overgehaald om peetoom te mogen zijn. In zijn dronken bui riep hij dingen als ‘Ik betaal zijn of haar studie!’, en ‘Ik kan niet geloven dat ik papa word!’ Het was beschamend en asociaal. Eigenlijk dacht ik dat ze het niet meenden en dat ze het in een dronken bui riepen, maar ook na deze dronken avond werd steeds duidelijker dat hij de peetoom wilde worden.

Mijn partner overtuigde mij ervan dat ik er niet zo’n big deal van moest maken. ‘We geven hem gewoon zijn zin en maken hem peetoom op papier.’ Ik ging hiermee akkoord en hoopte dat deze peetoom geen groot deel van zijn leven zou uitmaken. Dat had ik mis.

Onze zoon is nu drie maanden oud en deze peetoom komt om de haverklap langs. Hij respecteert onze regels niet en rookt gewoon in de tuin in het bijzijn van onze zoon. Daarbij vond ik laatste een halve joint in de tuin. Schijnbaar heeft hij tijdens een bezoekje stiekem zitten blowen in de tuin.

Laatst belde hij om 2 uur ’s nachts dronken aan omdat hij ‘zijn kind’ wilde knuffelen. Ik was laaiend en kon hem vermoorden. Ik ben ongelooflijk beschermend over onze zoon en wil hem goede normen en waarden bij brengen. Zulk asociaal gedrag wil ik niet in mijn huis hebben.

Hoewel ik deze man het liefst helemaal geen aandacht geef, ben ik laatst woedend geworden tegen mijn partner en hem duidelijk gemaakt dat hij met hem moet praten. Eerlijk gezegd denk ik niet dat het veel zin zal hebben.”

5x belangrijke redenen waarom je kind meer tijd met z’n nichtjes en neefjes wilt doorbrengen

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme