Zwemmen tijdens de zwangerschap: de voordelen én enkele voorzorgsmaatregelen

Zwanger Lisa van den Akker 16 jun 2023
Leestijd: 2 minuten

Zwemmen is een van de meest verkoelende en veilige vormen van lichaamsbeweging voor zwangere vrouwen, vooral tijdens de zomermaanden. Naast verlichting van de hitte, heeft zwemmen talloze voordelen voor zowel jou als je groeiende baby. In dit artikel bespreken we de voordelen van zwemmen tijdens de zwangerschap en geven we enkele belangrijke voorzorgsmaatregelen om ervoor te zorgen dat je veilig en comfortabel het water in duikt.

Zwemmen tijdens de zwangerschap is niet alleen een geweldige manier om af te koelen tijdens de zomer, maar het biedt ook talloze voordelen voor jou en je baby.

Zwemmen tijdens de zwangerschap

Zin in een frisse duik? Dan wil je dit weten!

Verlichting van lichamelijke ongemakken

Zwemmen kan helpen bij het verminderen van veelvoorkomende zwangerschapsklachten, zoals rugpijn, opgezwollen voeten en gewrichtspijn. Het water ondersteunt je lichaamsgewicht, waardoor de druk op je gewrichten verlicht wordt en je je lichter voelt.

Verbeterde circulatie

Door te zwemmen worden je bloedcirculatie en hartslag gestimuleerd, wat kan helpen om zwellingen te verminderen en je energieker te voelen. Het verhoogde bloedvolume tijdens de zwangerschap kan beter door het lichaam worden gepompt, waardoor de voedingsstoffen en zuurstof naar je baby beter worden afgeleverd.

Verminderde belasting van gewrichten

De opwaartse druk van het water zorgt voor een lichtere belasting op je gewrichten en spieren. Dit maakt zwemmen een geweldige low-impact oefening, waarbij de kans op blessures en overbelasting van gewrichten wordt verminderd.

Verkoeling en ontspanning

Het verfrissende water biedt een welkome verlichting van de zomerse hitte, vooral als je zwangerschap je lichaamstemperatuur al kan verhogen. Zwemmen kan ook ontspannend zijn en helpen bij het verminderen van stress en angst, waardoor je je zowel fysiek als mentaal beter voelt.

Voorzorgsmaatregelen bij zwemmen tijdens de zwangerschap:

  • Als het erg warm is buiten, ga dan rustig het water in om je lichaam te laten wennen aan het temperatuur verschil, zwem liever niet in té koud water.
  • Raadpleeg altijd je verloskundige als je opeens heel actief wil beginnen met zwemmen of andere oefeningen tijdens de zwangerschap.
  • Kies voor zwemmen in goed onderhouden en schoon water om infecties te voorkomen.
  • Vermijd drukke zwembaden om het risico op vallen of onbedoelde duwen te verminderen.
  • Luister naar je lichaam en stop met zwemmen als je je ongemakkelijk voelt, pijn hebt of duizelig wordt.
  • Het klinkt logisch, maar je kunt beter niet duiken en springen om het risico op letsel te minimaliseren.
  • Draag comfortabele en goed ondersteunende zwemkleding die je buik en borsten goed ondersteunt.

10 tips om de kinderkamer koel te houden tijdens warme dagen

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme