Praten met je baby in het eerste jaar? Zo leer je babytaal

Baby Laurien Bleeker 10 aug 2023
Leestijd: 4 minuten

Wist je dat je baby jou al kan horen tijdens je zwangerschap? Zo rond de 23 weken kan de baby in je buik geluiden uit de buitenwereld horen en leren herkennen, zoals jouw stem en die van je eventuele partner. Ook wanneer je kindje geboren is, blijft praten met je baby belangrijk voor zijn of haar ontwikkeling.

Er zitten namelijk vele voordelen aan communiceren met je pasgeboren baby. Door dit vanaf de geboorte al te doen, draagt dit bij aan de ontwikkeling van je kindje. Leer jezelf dus een nieuwe taal aan: babytaal.

Waarom praten met je baby vanaf de geboorte?

Baby’s beginnen al vanaf een heel jonge leeftijd te luisteren en reageren op geluiden en gesprekken, om de basis van taal te begrijpen. Praat je met je baby en zing je voor je baby, dan leert hij of zij daar dus van. Voor sommige ouders kan praten tegen hun baby best gek zijn. Het kindje zegt nog niets terug en lijkt vaak niet eens te luisteren naar wat je vertelt. Toch worden deze gesprekken in de hersenen verwerkt en leert je baby er juist heel veel van. Het is dan ook belangrijk te praten met je baby vanaf de geboorte om de volgende redenen:

  • Praten met je baby zorgt voor een hechte band tussen jullie. Jouw stem geeft je baby vertrouwen en een veilig gevoel, wat belangrijk en zelfs cruciaal is in de emotionele ontwikkeling van je kindje. Het vormt de basis voor gezonde sociale relaties op latere leeftijd.
  • Van praten leert je baby sociale vaardigheden, zoals op latere leeftijd communiceren met anderen. Ook neemt je kindje patronen over, zoals vriendelijk praten tegen iemand, op de beurt wachten met praten en non-verbale signalen begrijpen.
  • Omdat baby’s zelf nog niet kunnen praten, kijken ze tijdens het kletsen goed naar jouw expressie. Door die interacties te leren begrijpen, leren ze veel over emoties. Ook leert je baby dat er naar zijn of haar gevoelens wordt geluisterd en dat is nodig voor de emotionele ontwikkeling van je kindje.
  • Baby’s waarop gereageerd wordt door middel van praten, voelen dat er naar ze geluisterd wordt, ook al kunnen ze zelf nog niet letterlijk praten. Communiceren kunnen ze wel, door te huilen, mopperen en lachen. Dat daar een reactie op volgt, versterkt het gevoel van zelfvertrouwen en eigenwaarde.
  • De cognitieve ontwikkeling van je baby wordt bevordert wanneer je praat tegen je baby. Stel vooral ook vragen, dat moedigt je baby (ja, ook al op jonge leeftijd) aan om na te denken over de wereld om zich heen.
  • Je baby leert van geboorte af aan al dat hij of zij met jou kan communiceren en dat je daarmee een ander kan begrijpen, maar ook jezelf kan uiten.

Hoe communiceer je met een baby?

Praten met je baby is een beetje als een nieuwe taal aanleren, de babytaal. Dat gebeurt niet alleen door middel van je stem, er zijn verschillende manieren waarop je kan praten met je baby:

  • Maak oogcontact met je baby. Dit helpt bij het opbouwen van een emotionele band en je leert zelf om signalen beter op te merken.
  • Let goed op de signalen van je baby die je iets probeert duidelijk te maken. Baby’s doen dit onder andere door middel van huilen, lachen, grijnzen, graaien, wegdraaien of in de oogjes wrijven. Probeer de signalen op te vangen, te herkennen en er op in te spelen.
  • Baby’s leren veel van gezichtsuitdrukkingen, dus lach lekker veel naar je baby. Het is natuurlijk ook niet erg als je een keer een andere emotie laat zien, zoals verdriet. Ook daarvan leert je baby emoties beter te begrijpen.
  • Als je praat tegen je baby, doe dit dan rustig en kalm. Dit helpt je kindje om de spraak te stimuleren.
  • Baby’s zijn er gek op als hun ouder voor ze zingt. Het maakt niet uit of je wel of niet kunt zingen of dat je keer op keer hetzelfde liedje zingt omdat je niets anders weet. Zingen geeft je baby een veilig en vertrouwd gevoel.
  • Ook aanraking hoort bij praten met je baby. Fysiek contact is heel belangrijk voor je kindje, denk aan knuffelen, dragen en huid-op-huid contact.
  • Reageer op gebrabbel en gekraai van je baby.
  • Je kunt je baby ook eenvoudige gebaren aanleren, zoals klappen, wijzen of zwaaien. Als je baby nog niet kan praten, maar zich wel duidelijk kan maken door middel van gebaren, scheelt dit een hoop frustratie bij je kindje.
  • Speel met je baby en praat tijdens het spelen tegen hem of haar. Dit stimuleert de zintuigen én het denkvermogen.
  • De taal van de liefde: een baby heeft vooral jouw liefde nodig. Denk aan troosten, knuffelen, geduld, rustig praten, inspelen op behoeftes en vooral er zijn.

‘Praten tegen een baby die niks terugzegt? Dat vond ik lastiger dan gedacht’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme