Gebarentaal voor baby’s: dit is alles wat je erover wilt weten

Ouderschap Vera Guldemeester 13 feb 2023
Leestijd: 3 minuten

Misschien heb je er al eens van gehoord: gebarentaal voor baby’s. Met babygebaren kun je al met je kind communiceren, voordat het kan praten. In dit artikel vertellen we je meer over deze trend en over de voordelen.

Het communiceren met je baby door middel van gebaren is over komen waaien uit Amerika. Daar is het al jaren populair. Bij gebarentaal voor baby’s blijf je gewoon met je kind praten, alleen maak je er gebaren bij. Dat zorgt ervoor dat je baby, voordat het kan praten, al met je kan delen wat hij of zij wil, voelt of ziet.

Wanneer beginnen met leren van gebarentaal?

Vanaf ongeveer een halfjaar kun je gebarentaal gaan oefenen met je baby. Sommige baby’s zijn er dan al aan toe, anderen twee of drie maanden later. Het moment dat je kind druk met de handjes gaat bewegen kun je zien als startsein. De spraak van kinderen ontwikkelt zich tussen de één en anderhalf jaar. Je kan de gebaren dus al een halfjaar tot een jaar eerder gebruiken, waardoor je je baby in die tijd dus al kunt begrijpen.

De voordelen van gebarentaal voor baby’s

Naast dat gebarentaal voor baby’s erg leuk is om te doen, biedt het ook veel voordelen. Niet alleen voor jou en je partner, maar ook voor je kind. Voordelen zoals:

1. Minder frustratie

Het kan voor een baby of dreumes erg frustrerend zijn wanneer het iets wil zeggen, maar dat nog niet kan. Door middel van gebaren kunnen jonge kinderen zich beter uiten en delen wat zij willen. Hierdoor kun jij inspelen op de behoeftes van je kind.

2. Schept vertrouwen

Gebarentaal voor baby’s schept vertrouwen. Door de gebaren heb je snel door wat je kind nodig heeft, wil of voelt. Ook als je baby pijn heeft of iets niet leuk vindt kan je kind dit met gebaren laten merken. Je kan de signalen dan snel oppakken en er iets aan doen.

3. Bevordering van spraakontwikkeling

Op het moment dat je kind leert praten, hoeft je niet te stoppen met gebarentaal voor baby’s. Sterker nog: uit onderzoek van het Amerikaanse National Instituut voor de gezondheid blijkt dat kinderen die gebarentaal kunnen, eerder beginnen met praten én een grotere woordenschat hebben dan kinderen die geen gebarentaal kunnen.

4. Zonder geluid communiceren

Nog een voordeel is, is dat je ook zonder geluid met je baby kan communiceren. Dit kan in veel gevallen ook handig zijn. Zo kun je op afstand met elkaar communiceren of kun je elkaar begrijpen als er een raam tussen jullie zit.

Hoe pak je het aan?

Start met een stuk of tien gebaren en kies de woorden die vaak voorkomen, zoals: eten, drinken, moe en pijn. Bij bijvoorbeeld eten zet je je duim en wijsvinger tegen elkaar en beweeg je twee keer richting de mond. Zorg dat je tijdens het gebaren ook het woord hardop zegt. Herhaal de gebaren en woorden een aantal keer, op die manier leert je baby dat het bij elkaar hoort. Door het voor te doen met de handen van je kindje, leert hij of zij de gebaren ook zelf te doen. Voeg steeds nieuwe gebaren toe. Het belangrijkste: heb geduld en zorg dat je kind enthousiast wordt.

10x ouderwetse adviezen voor kersverse ouders die je gewoon kan negeren

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme