Lisa van den Akker
Lisa van den Akker Kinderen 11 jan 2023
Leestijd: 6 minuten

10x ouderwetse adviezen voor kersverse ouders die je gewoon kan negeren

Vanaf het moment dat je een baby krijgt wordt je overspoelt met goedbedoelde adviezen. Niet alleen tegenwoordig. Ook vroeger was dat al zo. Veel van die adviezen blijven onveranderd, maar sommigen… daar kun je bijna niet van geloven dat ze ooit gegeven werden.

Enkele van de tips van onze voor‐bet‐over‐oud‐grootmoeders bleken met het verstrijken der tijd toch niet zo nuttig of waar als men ooit dacht.Hieronder een aantal adviezen die je wellicht af en toe nog voorbij hoort komen, maar die je gelijk weer terzijde kunt schuiven.

Ouderwetse adviezen

Komen ze!

1. Baby’s moeten elke dag in bad

Vroeger dachten moeders dat baby’s elke dag in bad moesten. Dat had met hygiëne te maken, en de gedachte dat de baby anders misschien ziek zou worden. Hoewel het niet ‘verkeerd’ is, is het allesbehalve noodzakelijk om je baby elke dag te badderen. Baby’s zweten niet zoals volwassenen doen en stinken doen ze al helemaal niet (hoogstens wanneer er iets misgegaan is met het aandoen van de luier) – kortom: elke twee à drie dagen een bad is prima. Maar als je het fijn vindt om dit als routine voor het slapen te doen, doe het vooral, maar weet wel dat het dus niet ‘moet’. Doe de eerste maanden een scheutje babybadolie in het bad, en zeep gebruiken is de eerste drie à vier maanden niet per se nodig. Daarna je baby insmeren met hydraterende (babyvriendelijke) crème is lekker en nuttig, want van (te veel) water kan baby’s huid uitdrogen. (Tip: de calendula crème van Weleda is heerlijk en heeft een natuurlijk kalmerende werking).

2. Baby’s moeten in een donkere, stille kamer slapen

Dat zou namelijk het beste zijn voor hun (door)slaappatroon. Natuurlijk zijn er baby’s die lichter slapen dan anders, maar inmiddels is bewezen dat baby’s ook prima (soms zelfs beter) slapen met geluid op de achtergrond (zogeheten white noise) en een beetje licht in de kamer. Plus: als je baby went aan slapen met geroezemoes en enige activiteit om hem heen, is het voor hem alleen maar makkelijker om ook op andere plekken (waar het niet per se altijd donker en stil is) in slaap te vallen.

3. Heeft je baby koorts? Ai! Warm aankleden!

Sommige mensen zullen je nog altijd aanraden om je koortsige kind ‘lekker warm’ aan te kleden. Niet doen! Het lichaam moet de warmte juist kwijt kunnen. Kies daarom liever voor dunne, lichte kleding die losjes om het lichaam valt. Ook dikke dekens zijn niet nodig; een dun lakentje is vaak voldoende. Tenzij je ziet dat hij het heel erg koud heeft (doordat hij rilt, bijvoorbeeld) – geef hem dan tijdelijk een extra trui of extra deken.

4. Heeft je baby koorts? Ai! In bed en uitzieken!

Dat een baby die koorts heeft moet uitzieken is waar, maar dat hoeft niet per se in bed te gebeuren. Frisse lucht kan juist heel goed zijn om beter te worden. Wat betreft eten en drinken (waar hij hoogstwaarschijnlijk allesbehalve zin in heeft): drinken is bij koorts altijd belangrijker dan eten. Een waterijsje kan uitkomst bieden.

5. Pak je huilende baby niet op maar laat hem liggen, anders raakt hij daaraan gewend (en verwend)

De gedachte achter dit advies was (is?) dat je baby moet leren zichzelf ‘tot rust te manen’, en dat hij dat niet kan als mama hem steeds voor is. Goed nieuws voor moeders die dit advies verschrikkelijk vinden (omdat het recht tegen hun moederinstinct ingaat). Baby’s jonger dan vier maanden beschikken nog niet over manieren om zichzelf te kalmeren. Behalve op een speen (of vinger) sabbelen of in een doek liggen, kunnen ze dus nog niet veel ‘strategieën’ inzetten. Kortom: pak ze die eerste maanden vooral volop op als ze huilen, dan leren ze dat papa en mama er altijd voor ze zijn als ze ze nodig hebben. De rest komt later.

6. Doe je baby ‘s nachts een schone luier aan

Want anders zou je baby wel heel lang in dezelfde luier liggen ‘weken’, was het idee. En dat tere huidje zo lang tegen een plasluier aan zou luieruitslag in de hand kunnen werken. Niet waar. Urine is steriel en met de superabsorberende luiers van vandaag de dag die in de verste verte niet meer lijken op de weinig absorberende katoenen lappen waar baby’s vroeger in lagen, is het prima om je baby ‘s nachts niet te verschonen. Uiteraard is het anders als meneer of mevrouw gepoept heeft: te lang in een poepluier liggen kan (vooral bij meisjes) de kans op een blaasontsteking verhogen. En het is ook gewoon niet lekker.

Deze tien zwangerschapsklachten moet je nooit negeren

7. Gebruik de eerste zes maanden geen zonnebrandcrème

Misschien kende je deze niet, maar het schijnt dat men bang was voor de mogelijk allergische reactie die zonnebrand op baby’s huid kan hebben. En dus zou het beter zijn om hem maar gewoon bloot te stellen aan zonlicht. Anno nu weet men dat de gevolgen van de UV‐stralen per definitie kwalijker zijn dan een mogelijke reactie op de crème. En nog altijd blijft uiteraard het advies om de felle zon te vermijden en minimaal factor 30 (zo niet hoger) te gebruiken. Wel handig om te beseffen is dat baby’s vaak hun handen (en voeten) in hun mond stoppen, dus houd daar rekening mee als je die insmeert.

8. De veiligste manier voor baby’s om te slapen is op de buik

Hopelijk is er anno 2021 helemaal niemand meer die dit denkt, maar we zetten hem er toch maar even bij. Vroeger was men bang dat baby’s in hun slaap in hun eigen braaksel zouden stikken. Daarom raadden doktoren ouders aan om baby’s zoveel mogelijk op hun buik te leggen, dan zou het braaksel er immers makkelijker uit kunnen lopen. In Nederland werd in 1987 officieel afgeraden om baby’s op hun buik te te laten slapen, omdat dit de kans op wiegendood deed toenemen. Kortom: op de rug met z’n gezicht vrij is de beste houding. Zodra een baby zelf om kan rollen, bepaalt hij zelf z’n favoriete slaaphouding (en dan heeft op z’n rug leggen ook niet veel zin meer, omdat hij zelf weer op z’n buik kan/zal gaan liggen).

9. Laat je baby niet op je schoot springen of staan, dan krijgt hij O‐benen

Een typisch gevalletje ‘gekke dingen die men vroeger dacht’. Er is helemaal niks mis met je baby op jouw schoot laten ontdekken hoe gewicht, evenwicht en zwaartekracht werken. En hij krijgt er al helemaal geen O‐benen van.

10. Van klassieke muziek word je baby slimmer

Helaas, dit effect is – ondanks talloze onderzoeken – nooit bewezen. Je kan dus gewoon zonder schuldgevoel Sky Radio opzetten. Tenzij je baby Bach en Mozart leuk vindt (en Sky Radio niet), dan zit er niks anders op.

Dit zijn de 10 geboden voor alle partners van nieuwbakken moeders

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme