Dit zijn de 10 geboden voor alle partners van nieuwbakken moeders

Kinderen Sophie Nortier 17 mrt 2021
Leestijd: 4 minuten

Als moeder komt er een hele hoop op je af zo vlak na de geboorte. Een helpende hand van je partner is dan ook een vereiste. Maar soms vergeten deze even hoe ze dit het beste kunnen doen en daarom deze handleiding. Of nou ja, geboden. Want dit zijn de regels die altijd gelden.

Je bent net bevallen, je lijf heeft een enorme klap te verwerken en je emoties schieten van hot naar her. En dan weet je partner het voor elkaar te krijgen om telkens als de baby een poepluier heeft haar aan jou te overhandigen ‘jij doet dat zo handig liefje’… Nope! Niet oké!

10 geboden voor partners van verse moeders

Dit zijn de tien geboden voor partners van nieuwbakken moeders. Laat ze beitelen in steen en zet ze naast het bed. Moge zij dit nooit of te nimmer vergeten!

1. Gij zult niet door het geluid van een huilende baby slapen

Niet één keer. Ook al ben jij niet degene met een borst vol met melk, of is het niet jouw beurt voor het flesje, je wordt wakker en kijkt hoe je je vrouw kunt ondersteunen; luier verschonen omdat je vrouw nog niet goed kan staan, helpen met het hoofdeind van het bed omhoog te zetten of een kussen op de juiste plek te leggen, kijken of je vrouw een glaasje water nodig heeft of dat je de baby even stil moet houden wanneer je vrouw nog even moet plassen. Het is jóúw taak.

2. Gij zult de borsvoedingswensen van de moeder eren en steunen

Borstvoeding is een dingetje. Zelfs als ze heel stoer vooraf heeft gezegd dat ze het alleen wil doen als alles makkelijk gaat, kan dit veranderen wanneer het zover is. Hormonen zijn de hel en slaapgebrek doet gekke dingen met een mens. Zorg ervoor dat je vrouw zich gesteund voelt bij welke keuze ze ook maar maakt, ook al begrijp je er geen bal van. Borstvoeding is haar keuze.

3. Als gij het ruikt, zult gij het ook verschonen

Niks geen ‘ja maar liefje, jij doet dit zo makkelijk’. Jij wordt er ook maar makkelijk in. Door te oefenen. Véél te oefenen.

9x gekke, mooie of bijzondere dingen die aanstaande vaders deden tijdens de bevalling

4. Gij zult nimmer de moeder van uw kind veroordelen

Is je vrouw na de bevalling slechts een schim van wat ze was? Deal with it! Uiteraard houd je in de gaten of het wel goed met haar gaat, maar verder is het even wat het is. Al draagt ze haar pyjama de hele dag, al wast ze haar oksels al dagen niet, al heeft ze midden op de dag nog geen hap voor zichzelf klaargemaakt. Je zult hier nooit een opmerking over maken.

Overigens kun je haar natuurlijk wel de juiste richting in helpen; ‘liefje, zal ik de kleine even nemen als jij even rustig gaat aanrommelen in de badkamer?’ of ‘Schatje, wat zou je nu het liefst willen eten? Dan maak ik het even voor je.’

5. Gij zult uw lusten op pauze zetten voor zes tot acht weken na de geboorte, en nooit of te nimmer hierover klagen bij uw vrienden

Daar is geen verdere uitleg over nodig lijkt me.

13 dingen die ALLE mannen moeten weten over zwangere vrouwen

6. Gij zult niet de moederrol van uw vrouw begeren

Thuisblijven met een new born is geen vakantie, sterker nog, het is een 24/7 baan. Eentje die meer energie kost dan jouw baan. En een waarvan ze niet ‘naar huis’ kan gaan. Zie het als het dag en nacht in dienst staan en overleveren van je lijf en volledige sociale leven aan een baan.

7. Gij zult de moeder met slaaptekort, nooit of te nimmer, gebieden te kalmeren

‘Doe even rustig’ is misschien wel de ergste zin die je tegen verse een moeder die er even volledig doorheen zit kunt zeggen. Wil je voor de rest van de kraamtijd op de bank slapen, mét de baby naast je? Dan kun je het natuurlijk gerust eens proberen.

Wat je wel kunt doen? Haar omhelzen, laten huilen, haar verwennen met alles waar ze blij van wordt… maar het beste is nog wel help een echte(!) oplossing te vinden voor het probleem waar ze mee zit. Zelfs als zij even niet weet wat dat probleem precies is.

7 beroemde vaders over hoe het vaderschap hen heeft veranderd

8. Gij zult geen halve dagen weg zijn voor sport of hobby’s, gedurende het eerste levens jaar van uw baby

Zelfs als dit normaal wel het geval is. Dan moet je toch echt even tijdelijk op zoek naar een andere hobby. Begrijp je niet waarom? Draai de rollen dan gerust even een halve dag om waarin jij alle zorg voor de kleine volledig op je neemt.

9. Gij zult uw vrouw geen ‘mama’ noemen

Zij is de godganse dag al mama voor de baby. Voor jou is ze ‘lief’, ‘schat’ of ‘olijfboompje’, whatever jullie ding is. Als het maar júllie ding is en zij zich nog steeds jouw partner voelt en de meest sexy en begeerlijke vrouw die ze ooit in jouw ogen was.

10. Gij zult de was doen

En de boodschappen. En koken (of bestellen). En de rommel achter je kont opruimen. Want je vrouw is al de hele dag bezig poepexplosies en uitgespuugde melk op te ruimen. Jouw onderbroeken of natte handdoeken van de badkamervloer opruimen behoort niet tot de taken van een moeder. Die behoren tot de taak van elke volwassen persoon zelf.

8x waarom je meer van je partner houdt sinds jullie een kind hebben

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Babyology

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme