Door meer van deze 10 dingen te eten verbrand je sneller calorieën

Gezondheid Lizette van Loenen 18 mrt 2021
Leestijd: 4 minuten

Een crash-dieet is echt niet meer van deze tijd. Een gezonde balans tussen voeding en bewegen is de enige gezonde en duurzame manier om af te vallen. Maar daarbij kun je het proces natuurlijk wel een handje helpen, bijvoorbeeld met voedsel dat helpt calorieën te verbranden.

10x voeding die calorieën sneller verbrandt

Als je wilt afvallen door snel veel calorieën te verbanden, denk je niet meteen aan meer eten, maar verschillende experts hebben uitgewezen dat als je onderstaande dingen vaker eet, je lichaam wordt gestimuleerd om meer calorieën te verbranden. En da’s weer fijn voor de race tegen de kilo’s.

Met deze foods help jij je spijsvertering een handje:

1. Chilipepers

Hete pepers zijn voor veel meer dingen goed dan alleen een pittige twist voor je maaltijd. Ze bevatten het stofje capsaïcine, waarvan wetenschappelijk is bewezen dat het vet oxideert en je verbranding op gang helpt. Deze twee dingen zorgen ervoor dat je lichaam harder werkt om je maaltijd te verbranden en hoe harder je lichaam werkt, hoe meer calorieën je in kortere tijd verbrandt.

2. Griekse yoghurt

Als je je dag begint met een schaaltje Griekse yoghurt, maak je meteen een kickstart. Yoghurt is een gefermenteerd product en dat heeft de fijne eigenschap dat het je lichaam voorziet van goede bacteriën die wonderen doen voor je spijsvertering. Volgens de Amerikaanse diëtiste Meg Hagar is er een directe link tussen de inname van gefermenteerde voedingsmiddelen (een handeling tijdens het productieproces voor een langere houdbaarheid) en overgewicht. Mensen die meer gefermenteerde voedingsmiddelen eten, zijn over het algemeen minder zwaar.

3. Cafeïne

Je dagelijkse kopje(s) koffie zijn beter voor je dan je misschien denkt. Cafeïne zorgt er namelijk voor dat je hartslag versnelt en het gevolg daar van is dat je meer calorieën verbrandt. Het beste tijdstip om je dagelijkse bakkie te nemen is volgens Meg op het moment voordat je gaat sporten. Hou je niet van koffie, dan heeft groene thee ongeveer dezelfde effecten op je lichaam.

Halleluja! Volgens nieuw onderzoek helpt koffie bij het afvallen

4. Appelcider azijn

Het is misschien niet iets wat je meteen in je keukenkastje hebt staan, maar appelcider azijn is een wondermiddel als het om je gezondheid gaat. Rebecca Lee is een verpleegster in New York en founder van remediesforme.com en zij raadt haar clienten een dagelijkse dosis van dit goedje aan om af te vallen. Hier is ook al een keer onderzoek naar gedaan, en daar kwam uit dat de deelnemers die twaalf weken lang dagelijks een scheutje appelcider azijn dronken meer kilo’s kwijtraakten dan mensen die dit niet deden.

5. Zuurdesembrood

Laat je ‘gewone’ brood even voor wat het is als je de strijd tegen de kilo’s aan het trotseren bent, zuurdesembrood is wat je nodig hebt. Het deeg van het brood is gefermenteerd (ja, is-ie weer!) en dat zorgt er dus net als bij Griekse yoghurt voor dat je spijsvertering een opkalefater krijgt. De beste combi? Maak van je zuurdesembrood een toast met avocado. Als je dit brood met hele vruchten eet zul je volgens Meg meer van de effecten merken.

6. Ongekookte zuurkool

Klinkt niet meteen als je lievelingskorstje, is wel heel goed voor je. In zuurkool zitten namelijk veel probiotica (goede bacteriën) die lief zijn voor je darmen en ervoor zorgen dat je spijsverteringsproces soepeltjes verloopt. En hoe makkelijker dat proces gaat, hoe minder snel je aankomt.

Don’t – waarom het volgen van een komkommerdieet geen goed idee is

7. Kokosolie

Bij het woord olie denk je misschien niet meteen aan ‘gezond’ en ‘afvallen’, maar kokosolie kun je niet over één kam met de rest scheren. Kokosolie is echter puur natuur en bevat allerlei gezonde vetten die je metabolisme versnellen. Je kunt kokosolie op meerdere manieren in je maaltijden verwerken, maar je kunt er ook prima in bakken en braden.

8. Avocado olie

Sinds avocado’s supergezond voor je zijn, is avocado olie dat ook. Er zitten veel gezonde koolhydraten, proteïnen, vitaminen en mineralen in. Dé gouden combi voor een gezonde spijsvertering.

9. Kaas

Als het aan Meg ligt, zouden we met z’n allen wat meer kaas moeten eten. En dan vooral geiten- of schapenkaas. Dat zijn namelijk bronnen van gezonde bacteriën, die weer voor een soepele spijsvertering zorgen. Die gezonde bacteriën zitten erin omdat deze kazen niet gepasteuriseerd zijn, een proces waarbij schadelijke bacteriën (maar dus ook de goede) gedood worden.

Voor eens en altijd: is gesmolten kaas slechter voor de gezondheid of niet?

10. Rucola sla

Jawel, naast zuurdesembrood en zuurkool kun je ook gewoon vast blijven houden aan je salade. Maar dan wel het liefst eentje die van rucola gemaakt is. Volgens Amerikaanse diëtiste Lisa Cohn doet deze sla wonderen voor je lever. En laat je lever nu net een belangrijk onderdeel van je spijsverteringskanaal zijn.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Readers' Digest

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme