Voor eens en altijd: is gesmolten kaas slechter voor de gezondheid of niet?

Gezondheid Eva ten Wolde 22 nov 2020
Leestijd: 2 minuten

Voor eens en altijd willen wij de vraag beantwoorden: is gesmolten kaas slechter dan gewone, of niet?

Ben jij ook zo’n kaasliefhebber? Kaasfondue, een knapperige tosti of een flinke laag extra kaas over de pasta. Het is allemaal zó lekker. En toch gaan veel mensen liever voor de standaard boterham dan de gesmolten kaas. Dit zou de gezondere optie zijn. Is dit een feit of fabeltje?

Is gesmolten kaas écht slechter voor de gezondheid dan gewone?

We zijn op zoek gegaan naar het antwoord en kwamen tot de volgende conclusie. Als je kaas smelt, dan zie je aan de buitenkant druppeltjes vet ontstaan. Er zijn veel mensen die denken dat dit extra vet is, maar dat is niet het geval. Het vet wordt simpelweg afgescheiden door de warmte, maar er komt niks extra bij. Ook is er geen verschil tussen verzadigd of onverzadigd vet na het verwarmen. We kunnen er dus eigenlijk kort over zijn: gesmolten kaas is niet slechter voor de gezondheid.

Vette kaas smelt makkelijker

Er wordt voor het smelten vaak wel voor een vette kaassoort gekozen. Een lekkere vette Gouda smelt namelijk een stuk makkelijker dan een magere variant. De keuze voor de kaassoort zou gesmolten kaas dus wel ongezonder kunnen maken. Maar of je de kaas op je boterham of tosti doet, maakt helemaal niets uit.

Kortom…

De boterham hoef je voortaan geen voorrang meer te geven op de tosti. De vorm van gesmolten kaas is misschien anders, maar verder verandert er he-le-maal niets aan. Dus hup, bak die tosti, gooi die pizza in de oven en gooi nog een extra laagje over de ovenschotel. Enjoy!

Lees ook:

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme