Redactie
Redactie Kinderen 21 nov 2020
Leestijd: 2 minuten

Waarom je je kind beter niet kunt dwingen een kus te geven aan iemand

Klopt, het is opa/oom/tante en ja, die is echt hartstikke lief, maar als je kind aangeeft geen zin te hebben om die verplichte kus of knuffel uit te delen, dan is dat zijn of haar goed recht en hoeft er geen kus of knuffel gegeven te worden.

Geen kus of knuffel

Zo rond deze tijd van het jaar is het altijd goed voor een subtiele reminder met het oog op de naderende feestdagen. Maar ook de rest van het jaar zou dit het motto moeten zijn: als een kind geen kus of knuffel wil geven aan iemand, dan hoeft ze dat niet te doen. Punt uit.

Heilige grenzen

Nee, dit wordt geen #metoo-stuk, maar in de kern is de belangrijkste boodschap die we van dit alles kunnen leren dat vrouwen (en mannen ook) grenzen hebben. En dat die te allen tijde gerespecteerd dienen te worden. In hoeverre meisjes op latere leeftijd durven hun grenzen aan te geven en daarbij geen tegenspraak, noch een loslippig handje, te dulden, daarvoor wordt in hun vroege jeugd de basis gelegd.

Geen argument

‘Ook al wil je het liever niet, geef oom Paul toch maar even een dikke knuffel’. Nee! Het druist in tegen de principes die we onze kinderen mee willen geven. Als wij ze dwingen om hun bezwaren opzij te zetten, zijn we eigenlijk hartstikke verkeerd bezig. Het argument ‘ja maar het is familie’ zou in deze zeker niet als argument moeten gelden, net zomin als ‘ja maar, je hebt een heel mooi cadeau gekregen van oom Paul’. Als je kind geen kus of knuffel geven wil wil, dan wil ze niet, dat zei ze net toch ook al?

‘Dank je wel, oom Paul’

Het idee dat iemand per se fysiek bedankt moet worden voor een cadeau, willen we al helemaal niet overbrengen. Moet je je voorstellen dat je dochter dat over een paar jaar ook denkt bij de jongen die haar een drankje aanbiedt of mee uit eten neemt. Het idee alleen al. Oom Paul lief aankijken en ‘dank je wel oom Paul’ zeggen is minstens zo beleefd en hartstikke prima. Daar hoeft echt geen kus of knuffel mee gepaard. En Oom Paul komt er vast wel overheen.

Kritiek

Natuurlijk zijn er ook tegengeluiden, waaronder commentaar dat kinderen door dit soort adviezen bang worden voor onschuldig lichamelijk contact en dat zaken onnodig geseksualiseerd worden. Ook wordt er op Twitter gereageerd door mensen die vinden dat er onnodig massahysterie gecreëerd wordt, en dat ouders vooral niet zo raar moeten doen over fysiek contact met familie. Maar ja, we hadden ook niet gedacht dat iedereen het zonder meer met elkaar eens zou zijn.

Lees ook:

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme