Iris (25): ‘Ik heb geen vriendinnen op het schoolplein’

Persoonlijk Laura Saija 11 jan 2023
Leestijd: 2 minuten

De moedermaffia, de klassenmoeder, de luizenmoeder, de kliekjes, je hebt ze allemaal rondlopen op het schoolplein. Iris voelt met geen enkele moeder op het schoolplein aansluiting. “Het voelt toch eenzaam om altijd in je eentje op het schoolplein te staan.”

“Op mijn twintigste raakte ik zwanger van Seb. Toen ik merkte dat ik zwanger was, wist ik meteen dat ik de baby wilde houden. Ondanks dat ik wist dat het pittig zou worden. Ik had nog maar kort een relatie met de vader van Seb en hij maakte meteen duidelijk dat hij geen kind wilde.

Geen vriendinnen op het schoolplein

Niet lang daarna liep de relatie op de klippen en was ik twintig, single en zwanger. Alhoewel het eerste jaar met Seb zwaar was, kon ik wel genieten van hem. Ik kreeg veel hulp van familie en vrienden en wij vormen nu samen ons eigen gezinnetje.

Sinds Seb naar de kleuterschool gaat, merk ik dat ik uit de toon val op het schoolplein. Al snel zag ik dat er kliekjes waren op het schoolplein, maar mijn groepje heb ik nog niet gevonden. In ons dorp zijn er maar weinig alleenstaande moeders en daarnaast ben ik ook jonger dat de gemiddelde moeder op het schoolplein.

Eenzaam

Een klik heb ik tot nu toe nog niet gehad met een andere moeder. Ik sta daarom ook altijd in mijn eentje te wachten, terwijl ik andere moeders met elkaar zie kletsen en lachen. In het begin vond ik dat nog geen probleem maar nu Seb al een jaar op de basisschool zit, voelt het toch eenzaam.

Dat ik een introvert persoon ben, helpt ook niet mee. Af en toe probeer ik als eerst op het schoolplein te zijn, zodat ik nog een praatje kan maken met iemand die nog niet bij een groepje staat. Helaas weten ze niet hoe snel ze van me af moeten komen zodra hun schoolpleinvriendinnen arriveren. Ze hebben toch niet genoeg met mij gemeen om te blijven kletsen.

Niet op de hoogte

Het lijkt mij leuk om meer aansluiting te hebben met andere moeders op het schoolplein. Laatst hoorde ik bijvoorbeeld een groepje moeder praten over shoppen voor de theatervoorstelling outfits. Blijkbaar moest een deel van de kinderen die dag daarna een witte outfit aan voor een optreden dat ze gaven.

Ik had dit helemaal gemist in de nieuwsbrief en ik werd ook niet op de hoogte gehouden door andere moeders omdat ik met niemand contact heb. Als een speer moest ik een witte outfit scoren voor Seb, zodat hij de dag daarna ook gewoon mee kon doen.

Geen schoolpleinvriendinnen

Gelukkig merkt Seb er niks van dat ik geen schoolpleinvriendinnen heb. Hopelijk krijg ik wat meer aansluiting met andere moeders als Seb met vriendjes begint te spelen. Dan voel ik mij een stuk minder eenzaam.”

Melanie (43): ‘Mijn dochter van zestien heeft helemaal geen vriendinnen’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme