Gouwe ouwe: 25x mooie én populaire jongensnamen (met betekenis)

Kinderen Valéry de Voijs 1 mei 2022
Leestijd: 5 minuten

Natuurlijk is niets zo subjectief als of iets daadwerkelijk mooi is – gelukkig maar. Vanuit deze uiterst subjectieve gedachte gooien we graag deze 25 mooie én populaire jongensnamen in de groep.

Populaire jongensnamen

Staat die van jou ertussen of niet?

1. Levi

De naam Levi komt oorspronkelijk uit het Hebreeuws. Volgens het Oude Testament was Levi de derde zoon van Jacob en Leah, en voorvader van een van de twaalf stammen van het Israëlische volk: de Leviten. Verder, en stiekem misschien wel mooier, betekent ‘lev’ in het Hebreeuws ‘hart’, en door de ‘i’ erachter wordt het ‘mijn hart’. Overigens is-ie de laatste jaren wel heel erg populair geworden in Nederland, maar daar is duidelijk een reden voor.

2. Siem

Komt van Simon, maar is de afgelopen jaren beduidend populairder dan z’n oorspronkelijke voorganger. Waar Simon (afkomstig uit het Hebreeuws) letterlijk ‘hij heeft gehoord’ betekent, heeft Siem in de korte vorm alleen de betekenis ‘luisteren’ of ‘horen’. Of ‘met een stompe neus’, maar dat is stom, dus dat vergeten we gelijk weer. Ook mooi: Simeon.

3. Julius

De van oorsprong Romeinse naam wordt gelieerd aan Jupiter, Julus (zoon van Aeneas) en natuurlijk aan niemand minder dan (Gaius) Julius Caesar.

4. Olivier

Betekenis: olijfboom. Een naam die al vele eeuwen meegaat, en onverminderd gewild blijft. Ook de afkorting ‘Ollie’ is leuk, waar ook vaak Ole van gemaakt wordt (maar dan drijf je wel weg van die olijfboom en wordt de betekenis ‘afstammeling’ of ‘erfgenaam’).

5. Thomas

Zelfde als bij Olivier: al eeuwen een gebruikte naam, en hij kan er nog eeuwen mee door. Blijft mooi. Voordeel: in nagenoeg alle talen ter wereld uit te spreken.

6. Riff

Een riff is een begrip uit de muziekwereld waarmee een ritmisch basispatroon aangeduid wordt, dat regelmatig terugkomt in de compositie waardoor ze als fundament voor de melodie dienen.

7. Finn

Een naam met zowel Ierse als Scandinavische roots, die in Nederland de laatste jaren bijzonder vaak aan jongetjes gegeven werd.

8. Jim/Jimi/Jimmy

Letterlijk betekent Jim volgens het etymologische woordenboek ‘vertegenwoordiger’ of het iets minder vriendelijke ‘bezetter’. Kort, stoer, niks meer aan doen. Hoewel, je kunt er Jimi van maken, ook als je geen Jimi Hendrix-fan bent (die werd namelijk als Johnny geboren, en zijn artiestennaam was aanvankelijk James), of Jimmy.

9. Milo

Een van oorsprong Engelse naam die ‘soldaat’ betekent. Met een ‘h’ erachter komt ‘ie pas sinds 2011 in Nederland voor. Ook gehoord: Milon. Maar ook variaties rondom Miles en Myles zijn populaire ‘zijweggetjes’.

10. Lucas

Komt oorspronkelijk van Luke of zelfs Loukas. Engelsen zeggen Luke, Nederlanders houden het op Luuk en de Fransen kiezen voor Luc. Hallo Lucas, wat ons betreft de mooiste uit de reeks. Betekenis (Latijn): licht.

11. Gunnar

Staat voor ‘onverschrokken krijger’. Een van oorsprong Duitse naam (Günther), die vanaf daar is uitgewaaid naar Nederland (Gunnar) en Scandinavië (Gunnar en soms Gunne).

12. Raf

Een populaire, korte variant van Rafael/Raphael dat letterlijk ‘God heeft genezen’ betekent. In Portugal een zeer populaire naam, evenals in Italië, maar dan spellen ze ‘m ook wel als Raffaello. Rafal kan ook. Enige (min)punt is dat je mogelijk ook aan een bepaalde voetballer zou kunnen denken.

13. Ravi

Als je Raf een mooie naam vindt, maar de associatie met die andere Raf wilt mijden, kun je ook denken aan Ravi. Een prachtige Hindoestaanse naam die van oorsprong ‘Zonnegod’ betekent. Het is trouwens ook een mooi dorpje in Toscane, Italië.

14. Maurits

Een Nederlandse jongensnaam die zou zijn afgeleid van Mauritius, het Latijnse woord maurus, dat ‘Moor’ en ‘bewoner van Mauretanië” betekent. De naam werd vooral populair door de heilige Mauritius, een Romeins officier en martelaar uit de derde eeuw, die vooral in Zwitserland werd vereerd en naar wie onder andere in Nederland een aantal kerken werden vernoemd (dank u, Wikipedia). Maar laten we vooral Maurits van Nassau niet vergeten, die in de 17de eeuw de Nederlandse Republiek hielp stichten.

15. Morris

Vanaf Maurits is het een kort bruggetje naar Morris. Volgens de geschiedenis de Engelse vorm van Maurice. Stoer. Kan ook met één ‘r’ – Moris – dan krijgt het iets meer een Franser, exotischer tintje.

16. Otis

Komt vooral voor in Engelstalige landen, maar de naam – betekenis: voortvarend – wordt ook in Nederland steeds vaker op geboortekaartjes geprint.

17. Lasse

Wij zijn gek op Scandinavische namen! Vanuit die gedachte vinden we Mats, Axel en Sven ook superleuke namen. Lasse komt volgens de boeken van Laurence. Ik heb het even gecheckt: er is wel een Ikea-kast annex tv-meubel dat Lasse heet. Ikea is dan ook een erg leuke inspiratiebron als het om namen gaat.

18. Alexander

Ook zo’n ‘gouwe ouwe’. Een prachtige Griekse jongensnaam die ‘beschermer van de mensheid’ betekent. Het is een pittige taak, maar iemand moet het doen.

19. Joachim/Joaquim

Nog zo’n prachtige naam. Betekenis: God zal vestigen.

20. Dave

Komt van David. Lekker internationaal, kan nooit verkeerd gespeld worden. Niks meer aan doen.

21. Geert

Nee, nu niet meteen aan geile Geertje denken, want Geert is hoewel ogenschijnlijk wat ouderwets, nog altijd een mooie, sexy naam die ‘speer’ of ‘dapper’ betekent.

22. Vito

Van oorsprong een Italiaanse babynaam die ‘leven’ of ‘levendig’ betekent. Vitor kan ook, dan is het Portugees en betekent het ‘overwinnaar’ of ‘veroveraar’.

23. Viggo

Vanaf Vito kom je al snel bij Viggo, hoewel dat een iets brutere betekenis heeft, namelijk ‘oorlog’. Van oorsprong een Scandinavische naam en als ik de catalogus goed doorgespit heb, is er een lamp met de naam Viggo.

24. Wieger

Sterk en stevig: dat is wat Wieger betekent. Een prachtige jongensnaam, ware het niet dat-ie in het buitenland misschien ooit aangepast wordt naar Wigger, Waqar of Wikus… of woorden van dergelijke strekking.

25. Liam

Momenteel een erg populaire jongensnamen in Nederland, dus er zitten er waarschijnlijk in elke klas twee. Oorspronkelijk komt de naam van het ietwat deftigere William en betekent ‘beschermer’. Opvallend is dat de naam tien jaar geleden in Nederland helemaal niet zo populair was, maar in 2010 ineens een enorme boost doormaakte.

Over Franse namen gesproken, misschien vind je deze wel leuk?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme