Docent Linde (46) ziet vaak dat leerlingen vreemdgaan: ‘Ik bemoei me er niet mee’

Persoonlijk Valéry de Voijs 10 aug 2023
Leestijd: 2 minuten

Moeder en docent Linde* (46) geeft wiskundeles op een middelbare school. Het is een relatief kleine school, waardoor zij de meeste leerlingen kent. Vreemdgaan is een thema dat steeds vaker voorkomt.

“Als docent zie je van alles voorbij komen. Van gedragsproblemen tot pesterijen: als leerkracht ben je soms bijna een psycholoog.

Thuis ben ik moeder, op school ben ik docent

Nu ben ik naast wiskundedocent ook moeder van twee tienerdochters. Dat mijn dochters bij mij op school zitten, is nooit een probleem geweest. Op school ben ik docent Linde; thuis ben ik moeder.

Dat verschil is voor mijn dochters heel duidelijk. Toch kunnen mijn moedergevoelens soms in de weg staan. Wanneer een kind bijvoorbeeld gepest wordt, raakt mij dat enorm. Dan komen mijn moedergevoelens naar boven als ik de pesters aanspreek.

Als docent zie en hoor ik heel veel, maar ik hoef niet overal op te reageren. Soms is het juist wel goed om een stapje terug te doen, zodat leerlingen zelf de kans krijgen om een issue op te lossen. Persoonlijk vind ik het soms lastig om in te schatten wanneer ik moet ingrijpen of niet.

Vreemdgaan lijkt een trend

Het afgelopen jaar lijkt er namelijk een trend te zijn ontstaan waarbij het heel stoer is om vreemd te gaan. Leerlingen krijgen verkering met elkaar, om er vervolgens stiekem met iemand anders vandoor te gaan. Ik vang regelmatig gesprekken op van jongens en meisjes die niet monogaam zijn.

Dat zorgt voor veel onrust. Op Snapchat worden foto’s of screenshots gedeeld, waardoor er ruzies ontstaan tijdens de les. Daarbij werd een leerling laatst opgewacht door een groep meiden. Deze groep meiden wilden de leerling aanvallen, omdat zij was vreemdgegaan.

Normaliter zou ik me niet snel bemoeien met leerlingen die niet monogaam willen zijn. De onrust en de daarbij horende pesterijen worden echter steeds groter. Daarbij raakt het nu ook mijn moederhart, aangezien mijn oudste dochter nu ook voor de eerste keer verliefd is en verkering heeft met een andere leerling van onze school.”

*De naam in dit artikel is gefingeerd.

Dit zijn de échte redenen dat mensen vreemdgaan

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme