Dit zijn de échte redenen dat mensen vreemdgaan

Relatie Sophie Nortier 6 jan 2022
Leestijd: 5 minuten

Wanneer er in een relatie wordt vreemdgegaan wil je niets liever dan weten waarom. Maar de oorzaken achter affaires zijn zelden de meest voor de hand liggende.

Het liefst zeggen we natuurlijk meteen dat het ons niet zal overkomen. Vreemdgaan, een affaire hebben of ontdekken dat je partner je bedriegt. Deze affaires lijken te draaien om seks, maar daar gaat het eigenlijk zelden om, zeggen relatietherapeuten.

De echte oorzaken van affaires

Vaker dan je denkt gaat een affaire om een onbewuste poging een probleem in de relatie op te lossen. Er is duidelijk iets mis, maar hoe komen we te weten wat het precies is? De meeste affaires ontstaan door een van onderstaande zes oorzaken. Het weten betekent ook de mogelijkheid om je relatie te redden en verbeteren.

1 De Conflict-fobie affaire

Deze situatie kom je tegen wanneer een of beide partners niet goed kunnen ruziën of discussiëren en eerder om de verschillen heenlopen dan ze aan te pakken. Het grote probleem is dat ze niet alles van zichzelf tonen en geven, waarmee de intimiteit wegzakt. De relatie wordt routine in plaats van fris en levendig door de dialoog.

Onvermijdelijk is dat beide partners zich eenzaam gaan voelen. Paradoxaal genoeg zoeken ze vervolgens intimiteit ergens anders, in plaats van het bij elkaar te zoeken en de confrontatie aan te gaan.

Dit gaat vaak gepaard met onvoorzichtig vreemdgaan, alsof hij/zij ontdekt wil worden om zo geforceerd te worden de relatie open te gooien. Bij deze oorzaak achter het vreemdgaan bestaat er een goede kans op herstel wanneer beide partijen bereid zijn verantwoordelijkheid te nemen voor het conflictvermijdende gedrag. Dan kunnen ze samen leren opnieuw en beter met de relatie om te gaan.

Kans op herstel: Goed

2 De Kwetsbaarheid-fobie affaire

Deze oorzaak van vreemdgaan is het tegenovergestelde van de hierboven beschreven fobie. Deze koppels zijn juist zeer goed in ruziën, té goed misschien. Voor hen is conflict de manier om in contact te blijven met elkaar. Geen gezonde manier van omgaan met elkaar, beide partijen zijn vaak te bang om hun kwetsbaarheid te tonen en zich open te stellen.

Er heerst een sterke goed-fout benadering waardoor er meer in rollenspellen geacteerd wordt dan in echte vormen van intimiteit en authenticiteit. Gevolg is dat de een kan denken dat de ander niet om hem/haar geeft. En, eureka, de vicieuze cirkel is rond, kwetsbaarheid tonen wordt nog zeldzamer uit angst. Eenzaamheid en ontrouw liggen vervolgens op de loer.

Een affaire wordt vaak snel ontdekt, met als gevolg, hoe kan het ook anders, ruzies/verwijten/vingerwijzen. Als beide partners leren dat de angst voor kwetsbaarheid de kern is van hun gehakketak en goed/fout-relatie bestaat er een kans op herstel en hernieuwde intimiteit.

Kans op herstel: Matig tot Goed

3 De Geen-Intimiteit affaire

Een andere versie van de hierboven beschreven fobie. De oorzaak van vreemdgaan bij deze affaire ligt hem erin dat de vreemdgaande partner de complexiteit van een lange termijnrelatie te lastig vindt en ervandoor gaat nadat de nieuwigheid en spanning eraf is. Een nieuwe partner lijkt zo veel oprechter en fijner, totdat… het riedeltje weer opnieuw begint.

Deze cyclus zal zich diverse malen herhalen totdat ze zich realiseren dat het hun eigen gebrek aan intimiteit is wat leidt tot affaires en seriële break-ups. Dit is een van de oorzaken van affaires die het moeilijkst te verhelpen is.

Kans op herstel: Matig tot Slecht

4 De Ik-ben-verdeeld affaire

Bij deze oorzaak van vreemdgaan houdt de twijfelende partner (vaak een man) van zijn perfecte familieplaatje en huwelijkspartner, maar is tegelijkertijd ook verliefd op zijn/haar lover. Het was nooit zo bedoeld en wordt gezien als iets wat ‘gewoon gebeurde’.

Hun zelfbeeld van de goede partner en ouder is heel belangrijk voor ze. Ze zijn vaak ‘vergeten’ om de relatie met hun partner goed te bekijken evalueren en blijven geloven in het perfecte plaatje. Ze behoren hun partner lief te hebben in plaats van het ook daadwerkelijk te doen.

Na jaren van keeping up appearances worden ze hoteldebotel verliefd op een ander. En kunnen het geheim jarenlang laten voortbestaan. Vaak neemt de maitresse contact op met de vrouw om de boel in gang te zetten. Pas als ze letterlijk op straat worden gegooid kiest de man voor de maitresse, maar met tegenzin.

Kans op herstel: Matig tot Slecht

5 De Seksverslaafd affaire

Als een partner seksverslaafd is ligt dat meer aan persoonlijke problemen van het individu dan aan de relatie met de partner. Het is bij deze oorzaak van vreemdgaan dus ondoenlijk om er samen doorheen te komen. De kans op verandering is zelfs erg klein.

Deze verslaving lijkt ook niet op die van bijvoorbeeld alcohol of gokken. De verslaafde voelt zich ‘leeg’ en gebruikt de verslaving om zich tijdelijk ‘vol’ te voelen, maar dat beklijft nooit. De ontrouw blijft oneindig vaak voorkomen totdat hij/zij bereid is keihard te werken en in therapie te gaan om gedrag te veranderen.

De partner stelt zich vaak onwetend op. Vanwege afhankelijkheid of omdat ze geen gezichtsverlies willen leiden.

Kans op herstel: Geheel afhankelijk of de partner de situatie van de verslaafde aankan. Afkicken is heel moeilijk en lukt alleen bij zeer hoge motivatie.

6 De Exit affaire

Het doel van deze affaire is om de partner te dwingen om de relatie te verbreken. Het kan ook zijn dat het een afleiding is om de pijn van de naderende scheiding nog niet te hoeven voelen. De affaire zegt: ‘Het is over en uit’, omdat eerlijke communicatie al lang geleden gestaakt is.

Het lijkt er soms op alsof de affaire de reden voor de breuk is, terwijl het in werkelijkheid de weg naar het einde is. Wanneer stellen op dat moment in relatietherapie gaan, is dit voor de vreemdganger vaak een makkelijke manier om de exit te kunnen maken. Lekker dan.
Kans op herstel: Hopeloos

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme

Onderwerpen