Laurien Bleeker
Laurien Bleeker Kinderen 6 jan 2022
Leestijd: 2 minuten

Een dysmatuur kind: wat zijn de oorzaken en gevolgen?

Een baby die prematuur is, daarvan weten de meeste mensen wel dat het een kindje is dat te vroeg geboren is. Daarnaast heb je ook nog kindjes die dysmatuur kunnen zijn. Dat houdt in dat het kindje een te laag geboortegewicht heeft in verhouding tot de zwangerschapsduur.

Wanneer heb je een dysmatuur kind?

Een dysmatuur kind is dus niet te vroeg geboren, maar wel te klein voor zijn leeftijd. Kinderen die geboren worden tussen de 37 en 42 weken wegen gemiddeld tussen de 2500 en 4500 gram. Een baby die wel tussen de 37 en 42 geboren wordt, maar een stuk lichter is dan 2500 gram, wordt dysmatuur genoemd. Het kan ook zijn dat je kindje te vroeg geboren wordt en dan ook nog eens te licht is voor die termijn, in dat geval is je kindje én prematuur én dysmatuur en dat heet pre-dysmatuur of pre-dysmaturiteit. Naast een laag geboortegewicht zien dysmature kinderen er vaak mager uit, zijn ze hongerig en kunnen ze zichzelf moeilijk op temperatuur houden.

Oorzaken van dysmaturiteit

Soms is pas na de bevalling duidelijk dat een kindje dysmatuur is, door het te lage geboortegewicht. Oorzaken van dysmaturiteit bij een baby kunnen zijn: een hoge bloeddruk bij de moeder of pre-eclampsie (zwangerschapsvergiftiging), waardoor voedingstoffen en zuurstof in mindere mate bij de baby terecht komen via de placenta. Maar ook stress, roken, alcohol- of drugsgebruik tijdens de zwangerschap en infecties of het CMV virus kunnen een oorzaak zijn. Soms is een oorzaak niet te achterhalen.

De gevolgen van een dysmatuur kindje

Een dysmatuur kindje kan zichzelf nog niet goed warm houden, daar wordt vaak een couveuse voor gebruikt in het ziekenhuis. Zo kan het kindje ook goed in de gaten gehouden worden. Een nadeel ervan is dat je de kraamweek dus in het ziekenhuis doorbrengt, in plaats van thuis. Als je kindje goed op gewicht is en zichzelf warm kan houden, mag hij of zij lekker mee naar huis. Een achterstand in groei kan een gevolg zijn als een kindje dysmatuur geboren is. Dysmature kindjes zijn voldragen, dus de organen zijn rijp. Toch kan het geven van voeding lastiger gaan, omdat het maagje nog niet zo veel voeding kan verdragen. Vaker kleinere beetjes geven wordt dan meestal aangeraden, maar overleg dat altijd met een zorgverlener. Kindjes die een extreem laag geboortegewicht hadden, worden vaak op de langere termijn nog regelmatig onderzocht en in de gaten gehouden.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Diakonessenhuis

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme