10x vragen die je beter niet aan een single moeder kan stellen

Relatie Muriel Oonincx 6 jan 2022
Leestijd: 4 minuten

Eerlijk is eerlijk, wij hebben enorm veel ontzag voor de single moeder. Ze werkt, zorgt voor haar kind(eren) en maakt ook nog tijd vrij om een nieuwe partner tegen te komen.

10 dingen die je beter niet aan een single moeder kan vragen

Een bevriende single moeder maakte ons deelgenoot van de meest onhandige vragen die haar zijn gesteld. Lees en huiver…

1. ‘Waarom ben je niet meer met de vader?’

Uh, ‘wanneer ben jij voor het laatst naar de kapper geweest?’ Sommige dingen zeg je niet. De reden voor de alleenstaande status is niet iets waar je zelf naar vraagt. Daar kunnen ontzettend veel redenen voor zijn die heel privé of pijnlijk zijn. Als ze er zelf over begint is er blijkbaar ruimte om erover te praten.

2. ‘Kinderen hebben een vaderfiguur nodig in hun leven’

Hé, misschien is die vader er wel, maar niet bij op de bank en in bed. En de echte vader is trouwens ook niet de enige man die als rolmodel kan dienen. Er zijn opa’s, broers, ooms, vrienden. Lang niet ieder kind heeft zijn biologische vader om zich heen, om diverse redenen. Onderzoek wijst dat het gaat om de kwaliteit van de relatie die een kind met zijn ‘vaderfiguur’ onderhoudt.

3. ‘Tijdens een avondje uit: ‘Waar is je kind?’

Als een moeder in een traditionele gezinssituatie een avondje stappen is, vraag je dan ook ‘Goh, waar heb je je kind gelaten?’ Het is vrij bot om aan een single moeder te vragen waar haar kind is als ze een avond uit is. Je kunt er gevoegelijk van uit gaan dat ze prima opvang of een oppas voor haar kind regelt. Geen discussie.

4. ‘Het zal wel moeilijk zijn om een date te krijgen

Of je dit nu zegt als vreemde of als vriendin, het is misschien aardig bedoeld. Want, ja, het is best lastig om te daten als je een of meerdere kinderen hebt die vaak bij je zijn. In plaats van te benoemen dat iets lastig is, werkt het veel constructiever om je hulp aan te bieden. ‘Zal ik eens oppassen, zodat je je handen vrij hebt?’ of ‘Zullen we samen een mooi dating profiel aanmaken op een datingsite?’ Kijk, daar heeft de single mama wat aan.

5. ‘Betaalt de vader alimentatie aan jou?’

Zeg, over geld praten is sowieso een no-go area, waarom zou een alleenstaande moeder moeten vertellen hoe zij het financieel geregeld heeft. Zij vraagt jou toch ook niet of je in gemeenschap van goederen bent getrouwd, en als ze dat wel doet kun je hem mooi terugkaatsen.

6. ‘Ik begrijp niet hoe je het allemaal doet in je eentje’

Misschien is het bedoelt als een compliment, maar het lijkt eigenlijk meer een belediging. Alsof het een vervelende klus is die geklaard moet worden. In plaats dit te zeggen kun je ook echt een compliment geven. ‘Je doet het geweldig, bokst het goed voor elkaar.’

7. ‘Als je ooit een oppas nodig hebt…’

In de algemene categorie: ‘Laat t me weten als ik ‘iets’ voor jou als single moeder kan doen.’ Heel erg lief bedoelt, maar de kans is klein dat je gebeld wordt. In plaats van een open einde aanbod kan je beter een concreet voorstel doen. ‘Ik heb vrijdagavond niks te doen, als ik nou eens oppas dan kun jij iets leuks doen.’ Of bied aan om eens te wisselen. Pas jij op haar kind(eren) en zij op de jouwe. op die manier beschouw je single mama vriendin ook als een gelijke en niet als een zielig geval

8. ‘Ben je niet bang om alleen te blijven’

De vraag stellen is nogal een open deur en kan erg pijnlijk zijn. Net als degene die de vraag stelt dat ook niet voor niets doet. Natuurlijk zijn er momenten dat je wanhopig denkt dat je niet aantrekkelijk zult zijn op de datingmarkt omdat je kinderen hebt, dit heeft een single zonder kinderen ook. Tenzij je de allerbeste vriendin bent, blijf je liever weg van deze vraag.

9. ‘Ik ben deze week ook een single moeder’

Echt, dus je partner is een week op business trip? Misschien grappig bedoeld, maar je hebt geen idee hoe het is om een single mama te zijn die vaak beslissingen alleen moet nemen of als ze een zware klus in huis te doen heeft hulp van buitenaf moet zoeken of zich toch haar hoofd breekt op die onmogelijk alleen in elkaar te zetten Ikea kast.

10. ‘Als ze gaat stappen: ‘Doe je ‘t wel veilig?’

Zeg, je bent niet mijn moeder en ik ben ook niet je 18-jarige dochter. Ik ben 30+, heb een kind/kinderen en kan dondersgoed mijn eigen boontjes doppen. Ook op dating-gebied. En je hoeft niet bang te zijn dat ik voor je met je ogen kunt knipperen, bezwangerd thuis kom.

Single moeders opgelet: 5x tips om je leven nét iets makkelijker te maken

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme