Valéry de Voijs
Valéry de Voijs Opvoeden 21 okt 2021
Leestijd: 3 minuten

Single moeders opgelet: 5x tips om je leven nét iets makkelijker te maken

Als jij je kind(eren) alleen opvoedt, weet jij als geen ander hoe stressvol dit kan zijn. Chapeau voor alle single moeders en vaders die het toch maar even allemaal geregeld krijgen. Om je leven nét even wat makkelijker te maken zetten wij wat tips op een rijtje.

Single moeder. Best een rare naam, want zo ‘alleen’ zijn we niet. Wist je dat bijna een kwart van alle gezinnen in Nederland bestaan uit één ouder?

Single moeders

Of je er nu bewust voor hebt gekozen, of het leven een onverwachte twist in petto had: als single moeder weet jij je hoofd boven water te houden. Behoefte aan wat tips en tricks? Lees verder:

1. Zo min mogelijk stress

Feit blijft dat een opvoeding met twee ouders een stuk minder stressvol zal zijn. Als single moeder heb je het nu eenmaal nét een tikkie zwaarder. Het is dan ook belangrijk dat je goed voor jezelf blijft zorgen, want iedereen weet: een stressvolle moeder = een chaotisch huishouden = drama.

2. Regels

Als jij tegen een kind zegt dat ze iets niet mogen doen, zul je de ondeugd in hun oogjes alleen maar zien groeien. ‘Regels zijn om gebroken te worden’ aldus menig opgroeiend kind. Vooral als jij het in je uppie doet kan het nog weleens vermoeiend zijn. Je hebt dan ook de neiging om die regels maar te laten voor wat het is. Don’t give up. Het zal nu even extra zweten zijn, maar dan heb je ook wat.

3. Schuldgevoel

Don’t feel guilty. Ne te sens pas coupable. Non sentirti in colpa, Finn ekki fyrir sektarkennd. Oftewel: voel je vooral niet schuldig. We kunnen het niet vaak genoeg herhalen. Dit is misschien wel het mooiste cadeautje wat je jezelf kan schenken: je niet (meer) schuldig voelen. Als moeder wil je het beste voor je kind, en met jouw liefde en opvoeding geef jij je kinderen precies wat ze nodig hebben.

4. Vraag om hulp

Eén van de dingen die we nog steeds ontzettend moeilijk vinden is om hulp vragen. Of je nu een probleem hebt op je werk en die norse collega moet storen, of jij krap bij kas zit en je zus toch dat tikkie stuurt. We willen het allemaal zelf doen. Toch is het belangrijk dat je anderen om hulp vraagt. Weet wie je kunt vertrouwen, en durf te vragen. Jouw ouders, je beste vriendin, je buren.. ze kunnen je allemaal bijstaan wanneer het nodig is. Alleen omdat jij een single moeder bent betekent niet dat jij er alleen voor staat.

5. Daten

We kunnen er niet omheen: als single moeder zul je je vroeg of laat open willen stellen voor de liefde. Je gunt jezelf een spannende date, of hebt enkel een hete nacht: geniet van alles waar jij behoefte aan hebt. Als het iets serieuzer gaat worden tussen jou en je nieuwe vlam zul je overwegen om hem/haar voor te stellen aan je kids. Forceer daarbij niets, en geef je kinderen het gevoel dat hun plekje niet wordt ingenomen. Mama zal haar aandacht nu gewoon iets anders verdelen, maar dat betekent niet dat zij niet meer op de eerste plek staan.

De 10 geboden voor daten als single ouder

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Mayo Clinic

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox 🙆🏻‍♀️

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme