Dit is wat jouw baby al kan horen in de buik

Zwanger Sanne Verweij 10 aug 2023
Leestijd: 2 minuten

Wist je dat je baby je kan horen vanuit de buik? Vanaf ongeveer 20 weken begint het gehoor van je baby zich te ontwikkelen. Hij kan vanaf dan je hartslag horen!

Dat je baby langzaamaan het rommelen van je maag en geluiden van buitenaf kan horen is erg leuk, maar wat heeft dat eigenlijk voor effect op je baby? En kan hij jouw stem ook herkennen?

Herkenning

Bijna elke vrouw praat al tegen haar baby nog voor hij geboren is. Dit kunnen hele verhalen over je dag zijn of af en toe een woordje. Je baby kan je stem horen vanaf week 20, wanneer zijn gehoor zich gaat ontwikkelen. Vanaf week 24 kan je baby je stem echt herkennen. Ook de stemmen van je partner of van je andere kinderen kan hij dan herkennen. Langzaamaan wordt je stem bekender en kan hij zelfs je stemming inschatten!

Wist je dat jouw baby ook de geluiden van het huishouden vanaf week 24 kan herkennen? Als jij aan het stofzuigen bent, kan hij dat dus ook horen! Daarnaast kan hij de muziek horen die jij uitkiest. De muziek die je tijdens je zwangerschap luistert, kent de kleine waarschijnlijk al als hij geboren is. Zet dus je beste muziek op, er is namelijk een grote kans dat je baby van die muziek na de zwangerschap rustig zal worden.

Het effect van geluid

Van lage en harde tonen kan je baby schrikken. Als je dus de wasmachine aanzet of de hond van de buren begint keihard te keffen, kan het zijn dat je baby je schopt van de schrik. Door tegen hem te praten, kan je hem gerust stellen. Melodische, zachte of harde klanken vinden baby’s fijn om naar te luisteren. Daarnaast werken vertrouwde geluiden rustgevend, dat zijn de geluiden die vaak terugkeren, en jouw stem werkt ook als een wondermiddel.

Baby’s die naar klassieke muziek luisterden tijdens de zwangerschap zouden intelligenter worden, ook wel het ‘Mozart Effect’ genoemd. Dit is (helaas) toch echt een fabeltje. Ze kunnen wel echt naar muziek luisteren en vinden klassieke muziek zeker fijner dan hardrock. Wel zorgt de muziek die ze in de buik horen al een beetje voor de muzieksmaak van je baby wanneer hij geboren wordt. Die muziek die jij toen hebt geluisterd, maakt hem rustiger omdat hij het al kent.

Na de geboorte luisteren

Kan je je baby na de geboorte met geen mogelijkheid stil krijgen? Probeer de geluiden van de baarmoeder eens na te bootsen. Het gesuis van jouw hartslag en gerommel van jouw maag kan je nadoen door naast de draaiende wasmachine te gaan staan, te gaan stofzuigen of bijvoorbeeld white noise op te zeggen.

Zo helpt zingen met de ontwikkeling van jouw baby

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme