Heeft je baby problemen met slapen? Luisteren naar muziek kan helpen

Nieuws Wilma Groothuis 6 feb 2023
Leestijd: 2 minuten

Als je een baby hebt die moeilijk in slaap komt, heb je waarschijnlijk al van alles geprobeerd. Misschien ben je wel ten einde raad. Gelukkig hebben wij goed nieuws: het luisteren naar muziek zou de oplossing kunnen zijn.

Uit onderzoek blijkt namelijk dat pasgeboren baby’s in meerdere opzichten goed op muziek reageren.

Baby’s luisteren naar muziek

In het onderzoek luisterden pasgeboren baby’s van maximaal 3 dagen oud naar verschillende soorten muziek. De onderzoekers keken hierbij naar het gedrag en de lichamelijke reacties van de baby’s. Het blijkt dat muziek op beide een effect heeft. Het kan daarbij wel uitmaken bij welke emotie het lied hoort. Hierdoor weten we dat baby’s al vroeg in staat zijn bepaalde emoties in muziek te herkennen.

De onderzoekers maakten onderscheid tussen droevige en vrolijke muziek. Beide soorten blijken een positief effect te hebben, maar vrolijke nummers hebben net wat meer effect dan droevige nummers. Vrolijke muziek vermindert bij baby’s het opwindingsniveau: hun hartslag ging omlaag, wat hielp om in slaap te vallen. Bij zowel de droevige als de vrolijke nummers bewogen de baby’s minder.

Ontspanning door slaapliedjes

Dat muziek een positief effect op het slapen van je baby heeft, is misschien geen verrassing, aangezien ouders al decennia lang slaapliedjes zingen voor hun kinderen. Uit eerder onderzoek bleek al dat baby’s het meest ontspannen bij het horen van slaapliedjes. Daarbij maakte het niet uit in welke taal deze liedjes werden gezongen. Ook bij dat onderzoek merkten ze dat de hartslag omlaag ging en hun pupillen kleiner werden.

Sommige baby’s worden helemaal ontspannen en rustig als ze in de auto zitten. Alleen elke keer een stukje rijden als je kind niet wil slapen, is natuurlijk niet erg goed voor het milieu. Autoconstructeur Nissan ontwikkelden daarom een slaapliedje samen met slaapcoach Tom Middleton en Sound Designer. Het liedje kopieert de rustgevende geluiden van een draaiende verbrandingsmotor.

Klassieke muziek

Eerder schreven wij al dat uit onderzoek blijkt dat klassieke muziek een rustgevend effect op baby’s heeft. Dat komt door het herhalende ritme, baby’s koppelen dat aan de hartslag die ze hoorden van hun moeder toen ze nog in de buik zaten. Het geeft hen een vertrouwd gevoel en ze worden er rustig van.

Thuis muziek maken met je peuter heeft een positieve invloed op zijn ontwikkeling

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme