Sanne Verweij
Sanne Verweij Kinderen 11 mrt 2023
Leestijd: 3 minuten

Bonden met je baby doe je met muziek

Slaap kindje slaap, daar buiten loopt een schaap… Dit liedje kennen waarschijnlijk alle moeders wel, maar wordt het bij jouw thuis nog gezongen? Zingen zorgt namelijk voor een goed moment om met je baby te bonden en zo ontwikkel je een sterke relatie tussen moeder en kind.

Het is bewezen dat baby’s twee keer zo kalm worden als ze gezongen muziek horen, dan als ze iemand simpelweg horen praten. Zing jij weleens voor je baby?

Muziek zorgt voor bonding tussen mama en kind

We wisten al dat muziek helpt voor baby’s: ze worden rustig van klassieke muziek en vallen beter in slaap met slaapliedjes, maar voor je baby zingen kan dus ook helpen. Het helpt namelijk met het openstellen. Door te zingen worden jullie beiden kalmer en meer open naar elkaar.

Wanneer mensen bezig zijn met muziek, voelen we een sterker verlangen om ons met elkaar te verbinden. Moeders voelen zich meer open om te bonden met hun baby door te zingen. Zingen werkt ontspannend: het maakt endorfine vrij, waardoor je je minder gestrest en juist gelukkiger voelt. Dat klinkt toch als muziek in de oren?

Om de juiste toon te vinden…

Vind je zingen nog wat onnatuurlijk of vind je het moeilijk om je te laten gaan? Dat is niet gek want met zingen stel je je kwetsbaar op, wat moeilijk kan zijn. Het kan zijn dat je al tijden niet gezongen hebt, omdat je je schaamt voor je stem. Gelukkig maakt dat jouw baby niks uit. Heb je toch nog een paar tips nodig? Lees dan snel verder.

1. Geheim

Als je het niet fijn vindt dat anderen je horen zingen, kan je dit een ding voor jullie tweetjes maken. Pstt… zelfs je partner hoeft er niet van te weten.

2. Een slaapliedje

Je kent ze vast nog wel: Vader Jacob, Slaap kindje Slaap of Altijd is kortjakje ziek. Zing ze voor je baby zodat hij lekker kan gaan slapen. Als je dit vaker doet voor hij gaat slapen, zullen de oogjes de volgende keer al dichtvallen voor je het liedje uit hebt.

3. Meezingen met muziek

Sommige mensen vinden het heerlijk om op en neer te springen en de longen uit hun lijf te zingen. Voel je je daar oncomfortabel bij? Zing dan rustig mee met een liedje en kijk je baby in zijn ogen terwijl je dat doet.

4. Ik doe de wa-a-a-as

Het helpt heel erg om tegen je kind te zeggen wat je aan het doen bent en dit klinkt alleen maar leuker als je het zingt. Zing de woorden mee met een van die popliedjes van de radio of je kunt, als je creatief bent, zelf een leuke melodie te verzinnen.

5. Mijn dag in een liedje

Maak aan het eind van je dag een klein liedje van de activiteiten die jullie samen gedaan hebben. Bijvoorbeeld: ‘We zijn naar supermarkt geweest en wat zagen we daar?’ Zo kun je hem woordjes meegeven, met je baby bonden en zelf in een deuk liggen om je eigen creativiteit.

5. De volgende Beyonce

Houd in gedachten: het hoeft niet perfect te zijn. Jouw baby is je allergrootste fan. Het maakt dus niet uit hoe lelijk je blèrt of hoe vals je ook bent, jouw kind ziet je als de volgende Beyonce.

Turn up the music! Samen muziek luisteren versterkt de band tussen jou en je kind

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox 🙆🏻‍♀️

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme