Een navelstrengomstrengeling: hoe gevaarlijk is dat eigenlijk?

Baby Kiki Meijer 11 mrt 2023
Leestijd: 3 minuten

Misschien ben je er al mee bekend omdat jij het met jouw eigen kind hebt meegemaakt of weet je er juist nog niks vanaf. Uit onderzoek is gebleken dat één op de drie kinderen wordt geboren met een navelstrengomstrengeling. Maar hoe gevaarlijk is dat eigenlijk?

Verloskundige Jeanne de Vries legt aan Famme uit wat een navelstrengomstrengeling is en of het gevaarlijk kan zijn.

Navelstrengomstrengeling, hoe gevaarlijk is dat?

De Vries: “De navelstreng is de verbinding tussen de foetus en de placenta in de baarmoeder van de moeder. En zorgt voor het leveren van zuurstofrijk bloed en voedingsstoffen aan de foetus en het afvoeren van kooldioxide en afvalstoffen van de foetus naar de placenta.

De navelstreng bevat ook twee slagaders en een ader, die het bloed transport van en naar de foetus mogelijk maken. Na de geboorte wordt de navelstreng geknipt en blijft er een navel over op de buik van de baby. De navelstreng is dan niet langer nodig omdat de baby op eigen kracht kan ademen en voeden.”

Ontstaan van een navelstrengomstrengeling

Een navelstrengomstrengeling tijdens de zwangerschap ontstaat wanneer de navelstreng van de foetus zich om het lichaam, de nek of een ledemaat van de foetus wikkelt. “Dit kan gebeuren tijdens de beweging van de foetus in de baarmoeder. Het is een veelvoorkomend verschijnsel en komt voor bij ongeveer 20 tot 30 procent van de zwangerschappen”, vertelt de Vries.

Gevaarlijk?

We kunnen je geruststellen, in de meeste gevallen is een navelstrengomstrengeling niet gevaarlijk. “De meeste baby’s die geboren worden met een navelstrengomstrengeling hebben geen problemen en herstellen volledig. Er zijn echter gevallen waarin navelstrengomstrengeling kan leiden tot complicaties of zelfs tot overlijden van de baby”, legt de Vries uit.

“Complicaties kunnen onder meer zijn: verminderde zuurstoftoevoer naar de baby, veranderingen in de hartslag van de baby, zuurstoftekort in de hersenen van de baby en foetale nood. In zeldzame gevallen kan navelstrengomstrengeling leiden tot doodgeboorte.”

Het komt echter maar heel weinig voor dat baby’s na de geboorte overlijden als gevolg van navelstrengomstrengeling. “Het is echter belangrijk op te merken dat perinatale sterfte (overlijden na de geboorte red.) het gevolg kan zijn van verschillende factoren, waaronder navelstrengomstrengeling, en dat het soms moeilijk kan zijn om de exacte oorzaak van de sterfte vast te stellen.”

Bevalling

Een baby kan prima geboren worden met een navelstrengomstrengeling. Als het hoofdje van de baby geboren wordt, voelen vrijwel alle zorgverleners of het hoofdje omstrengeld is, legt de Vries uit. “Wanneer er een omstrengeling is, wordt de de navelstreng over het hoofdje van het kind afgehaald.

Een baby die omstrengelt is, kan soms ook geboren worden door de lus van de navelstreng heen. Als een navelstreng echt te strak om de nek zit, waardoor het de geboorte van het kind echt belemmerd bestaat er nog een andere mogelijkheid: De Somersault manoeuvre.

Hierbij wordt het hoofdje tegen het schaambeen of de lies begeleidt, waardoor de rest van het lichaam als het ware met een koprol geboren kan worden. Een andere mogelijkheid is ook nog het alvast afnavelen (de navelstreng doorknippen), als alleen het hoofdje is geboren, maar dit heeft niet de voorkeur.”

Trauma’s

“Een navelstrengomstrengeling kan op zichzelf niet direct leiden tot trauma’s bij het kind na de geboorte. Een navelstrengomstrengeling is een complicatie die tijdens de bevalling kan optreden.

In zeer zeldzame gevallen kan het leiden tot zuurstoftekort bij de baby. Dit kan op zijn beurt weer leiden tot neurologische schade en cognitieve beperkingen. Maar over het algemeen leidt een navelstrengomstrengeling niet tot trauma’s bij je kind.”

Lisa koos voor een halve lotusbevalling: ‘Die navelstreng is allang uitgeklopt hoor!’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme