Prangende vraag: voelt je baby het als de navelstreng wordt doorgeknipt?

Kinderen Lisa van den Akker 24 mrt 2022
Leestijd: 2 minuten

Het doorknippen van de navelstreng is een van de eerste belangrijke momenten na de geboorte van je baby. Toch voelt het ook een beetje gek, om je baby letterlijk los te knippen. Dus vroegen wij ons af: voelt je baby er eigenlijk iets van als de navelstreng wordt doorgeknipt?

First things first, wat is een navelstreng eigenlijk precies? Met de navelstreng zit je kindje verbonden aan de placenta. Dat is tijdens je zwangerschap van levensbelang voor je baby, want op die manier krijgt hij alle nodige voedingsstoffen en zuurstof binnen. Ook afvalstoffen en koolzuur worden afgevoerd via de navelstreng.

De navelstreng

Die navelstreng is dus behoorlijk bijzonder. Vlak na de geboorte is hij meestal blauw en gedraaid en wel 50 centimeter lang en 2 centimeter dik. Hoewel de lengte van de navelstreng flink kan verschillen. Er lopen twee slagaders en één gewone ader doorheen en hij en voelt dik en rubberachtig aan.

“Zodra de baby is geboren, beginnen de slagaders en aders in de navelstreng te sluiten en stopt de bloedstroom tussen de baby en de placenta”, zegt verloskundige Liesel Teen tegen Romper. De navelstreng verliest daarmee zijn functie en om je baby los te krijgen van de placenta zal de navelstreng moeten worden doorgeknipt. Hiervoor worden er eerst klemmen op de navelstreng gezet. Vervolgens kan je partner, of iemand anders, de navelstreng doorknippen.

In principe kan de navelstreng direct na de geboorte worden doorgeknipt, en in de meeste gevallen gebeurt dit ook. Je kunt er echter ook voor kiezen om de navelstreng langer in tact te laten, mits de medische situatie dit toelaat. Wanneer je langer wacht met het doorknippen van de navelstreng heet dat een (halve) lotusbevalling. Wil je daar meer over weten? Famme’s Lisa vertelt hier over haar ervaring met een halve lotusbevalling.

Voelt je baby het als de navelstreng wordt doorgeknipt?

De navelstreng is dus niet zomaar een dun touwtje wat je doorknipt. Het is een dikke stevige streng. Logisch dus als jij je afvraagt of dat geen pijn doet bij je baby. Gelukkig is het antwoord op die vraag nee. Wees gerust, het doorknippen van de navelstreng is niet pijnlijk voor je baby. Sterker nog, hij zal het niet eens voelen. “De navelstreng bevat geen zenuwuiteinden, daarom doet het moeder of baby geen pijn als de navelstreng wordt doorgesneden”, vertelt Teen. Dat is weer een hele geruststelling.

De eerste uren na je bevalling: alles over de navelstreng, nageboorte en placenta

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme