Zo helpt zingen met de ontwikkeling van jouw baby

Baby Sanne Verweij 20 mrt 2023
Leestijd: 3 minuten

Liedjes zingen is niet alleen goed voor de band tussen ouder en baby, ze brengen ook nog een hoop andere voordelen met zich mee. Zingen voor je baby helpt volgens onderzoek namelijk ook bij hun hersenontwikkeling.

De wielen van de bus, of Alle eendjes zwemmen in het water, jouw baby vindt ze waarschijnlijk allemaal leuk. Nu blijkt dat het niet alleen leuk voor je baby is om naar te luisteren, maar dat het nog meer positieve ontwikkelingen met zich meebrengt. Wij zetten voor jouw op een rijtje waarom zingen voor je baby zo goed is.

Twinkle Twinkle little star

Tijdens het onderzoek werd er gekeken naar de manier van zingen door de moeder. Zo kun je een liedje zingen omdat je met je kind wilt spelen, of om ze te kalmeren. In het onderzoek zongen de moeders Twinkle Twinkle Little Star op een blije en een rustige toon. De onderzoekers hebben daarbij gekeken naar de reacties van baby en moeder. Wanneer de moeder kalmerende liedjes zong, ging de opwinding van de baby omlaag. Als de mama spelenderwijs zong, dan ging de opwinding juist omhoog.

Ontwikkeling

Vroeger was zingen voor je baby vooral een manier om ze kalm te krijgen. Tegenwoordig is er ook meer bekend over de andere positieve effecten. Zo is er een verband te zien tussen zingen en de ontwikkeling in ritme, taalvaardigheden, aandacht en sociale interacties. En hebben onderzoeken aangetoond dat muziek ook positief bijdraagt aan een baby’s slaapritme en de band tussen moeder en kind.

Zingen helpt op deze manier met de ontwikkeling van jouw baby

Aandacht

Liedjes zingen voor je baby helpt je om te focussen op je kind en hem gerust te stellen. Je moet je aandacht wel bij de kleine houden, omdat je niet tegelijkertijd kan zingen en tegen iemand anders kan praten. Je baby weet waar je bent omdat hij je stem kan horen en weet ook hoe ver weg je ongeveer bent. Daardoor weet hij dat je dichtbij bent en hoort hij het gelijk als je wegloopt. Je baby blijft dus met zijn aandacht ook bij jou.

Taalontwikkeling

Door vaak dezelfde teksten te horen gaat je baby klanken herkennen. Daarom vinden ze keer op keer dezelfde liedjes luisteren helemaal niet erg. Ze onwikkelen daardoor hun ritme, spraakontwikkeling en taalgevoel.

Sociale interacties

Als je zingt voor je baby werkt dit ontspannend. Dit geldt zowel voor de zanger als de luisteraar. Door muziek willen we ons met elkaar verbinden, wat zorgt voor ontwikkeling op het vlak van sociale interacties. Daarnaast is er een grote kans dat je baby naar je mond kijkt. De expressie in je gezicht vindt hij erg interessant en zo zoekt hij contact.

Structuur

Dit helpt dan misschien niet met de ontwikkeling, maar liedjes kunnen ook een goede tip zijn om structuur voor je baby te creëren. Door een slaapliedje voor je baby te zingen weet hij dat het tijd is om te gaan slapen. Zo weet hij dus dat er een overgang aankomt, waardoor je baby meer houvast krijgt.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme