Wilma Groothuis
Wilma Groothuis Relatie 20 mrt 2023
Leestijd: 5 minuten

10 dingen die je als ouders opgeeft voor je huwelijk

Een huwelijk is hard werken, dat weet iedereen. Maar met kinderen erbij kan het nog lastiger zijn om je relatie goed te houden. Het is geven en nemen en soms moet je iets opgeven om je huwelijk goed te houden. Wij geven een aantal voorbeelden, zodat je je hierop kunt voorbereiden.

Het is logisch dat een huwelijk niet vanzelf gaat, je moet immers wennen aan een leven samen met iemand anders. Iemand die anders is opgevoed dan jij, met misschien wel andere normen en waarden. Dat kan voor onenigheid zorgen.

Compromis sluiten

Als jullie ouders worden, kunnen jullie elkaar (en jezelf) best eens tegenkomen. Wat logisch is voor jou, is dat soms niet voor de ander. Toch zullen jullie hier een weg in moeten vinden, aangezien dit vaker gaat voorkomen. Het is misschien juist goed om te weten waar jullie botsen, zodat je daar rekening mee kan houden en alvast kan kijken of je tot een compromis komt.

De meeste stellen staan ervoor open om bepaald gedrag aan te passen, omdat ze zelf ook willen dat hun huwelijk werkt. Je houdt van je partner en je wilt er alles aan doen om je huwelijk goed te houden. Ook voor de kinderen vinden ouders het belangrijk om aandacht aan hun relatie te geven, omdat ze een goed voorbeeld willen zijn voor eventuele relaties van hun kinderen in de toekomst.

Dingen die je opgeeft voor je huwelijk

Om je alvast voor te bereiden, vertellen wij tien dingen die je als ouders opgeeft omwille van je huwelijk.

1. Je ego

Wanneer er een probleem is, zijn veel mensen geneigd om de ander snel de schuld te geven. Dit zorgt juist voor een conflict tussen jullie, wat het probleem alleen maar groter maakt. Als jullie allebei je verantwoording nemen, zorgt dat voor minder spanning tussen jullie. Daarvoor moet je wel je ego even aan de kant zetten, maar dat heb je er wel voor over, toch?

2. Klagen

Even zeuren en klagen: het voelt vaak zo lekker. Toch is het allesbehalve goed voor je huwelijk, het brengt veel negativiteit met zich mee. Het is zo makkelijk om te kijken naar alles wat beter kan in jullie leven, terwijl het zoveel fijner is om te kijken naar alle goede en mooie momenten samen. En als er dan echt wat aan de hand is, mag je gerust even klagen, dat lucht vaak ook weer op.

3. De stilte

Het is zó cliché, maar ook zó waar: communicatie is de sleutel in een relatie. Als jullie willen dat jullie huwelijk werkt, moet je goed blijven communiceren. Als je een probleem hebt, als je ergens mee zit: praat erover. Als je dit niet doet, krop je een hoop emoties en gevoelens op, wat op een ander moment op een vervelende manier eruit komt. En dat wil je voorkomen.

4. Willen winnen

Elk stel heeft weleens ruzie, dat is meer dan normaal, maar hoe je ermee omgaat is het belangrijkste. Vaak zien mensen een ruzie als een wedstrijd die ze willen winnen. Je partner tijdens een ruzie als concurrent zien, is niet goed voor jullie relatie. Er hoeft niet een winnaar te komen, het is de bedoeling dat jullie het samen oplossen.

5. Perfectionisme

Perfectionisme in een huwelijk is eigenlijk nooit een goed teken, want een relatie is simpelweg niet perfect. Het streven naar perfectie zorgt alleen maar voor stress, moedeloosheid en het gevoel dat je gefaald hebt. Vergelijk jij je huwelijk met die van een ander? Stop daarmee! Geen enkele relatie is perfect, ook al lijkt het ergens anders alleen maar rozengeur en maneschijn.

6. Het verleden

Als je je altijd vasthoudt aan het verleden, zorgt dat voor problemen in de toekomst. Het heeft geen zin om elke keer tijdens een discussie of ruzie het verleden erbij te halen, want dat is voorbij. Als je eerdere problemen altijd bij een meningsverschil of ruzie betrekt, kan jullie huwelijk niet groeien en doorgaan. Je moet het loslaten of er heel specifiek iets aan doen.

7. Controle

Een beetje controle willen hebben is normaal en ook verstandig om een huwelijk en gezin lopende te houden. Te veel controle willen hebben is daarentegen een echte boosdoener voor jullie huwelijk. Partners moeten gelijke controle hebben en als jullie hierin botsen, is het verstandig om compromissen te sluiten. Spontaniteit houdt jullie relatie spannend, speels en boeiend.

8. Een activiteit

Het leven is druk, de dagen zitten snel vol en je hebt kinderen om voor te zorgen. Toch blijft het zo belangrijk om tijd voor elkaar vrij te maken in een huwelijk. Zeker als je je niet meer kan herinneren wanneer je voor het laatst samen een avond weg was. Misschien is het nodig om een andere activiteit die je leuk vindt hiervoor op te geven, maar uiteindelijk doet dit jullie huwelijk heel goed.

9. Een hobby

Natuurlijk, een hobby voor jezelf is belangrijk en dat moet je ook zeker blijven doen. Alleen hoe leuk is het om samen met je partner een hobby te zoeken en te beoefenen? Lever een beetje tijd in die je anders besteedt aan iets voor jezelf en zoek met je partner een hobby uit dat jullie allebei leuk lijkt. Jullie hebben gegarandeerd een leuke tijd samen en komen zo weer dichter tot elkaar.

10. De druk

Het is misschien heel makkelijk gezegd, maar soms is het goed om gewoon even alles op te geven. Laat je zorgen even los, leef in het moment en wees dankbaar voor wat je hebt. Probeer niet teveel druk op jezelf of jullie huwelijk te leggen, want je bent ook maar een mens die doet wat jij denkt dat goed is. Geniet samen met je partner van jullie gezin en de tijd die jullie samen hebben.

Hendrik (49): ‘Deze gekke actie heeft mijn huwelijk gered’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme