Had ik maar nooit… ‘Mijn baby te vroeg gepureerde hapjes gegeven’

Voeding Laura Saija 1 sep 2023
Leestijd: 3 minuten

In de rubriek Had ik maar nooit… komt elke week een moeder aan het woord met spijt. Of ze nou spijt heeft van flesvoeding, een abortus of het moederschap. Deze moeders hebben allemaal iets met elkaar gemeen en dat is spijt van hun aanpak als moeder.

Deze week spreken we met Eva (28). Eva heeft spijt dat ze haar dochter te vroeg vast voedsel heeft gegeven.

Oefenhapjes

“Bij mijn eerste dochter was ik bij elke nieuwe mijlpaal dolenthousiast. Als ze voor het eerst brabbelde, lachte, omrolde of iets vastgreep. Toen ze na vier maanden oefenhapjes mocht proberen, stond ik hele avonden in de keuken.

Ik wilde allerlei verschillende smaken voor haar bereiden en dat allemaal van verse groenten en fruitsoorten. Alles werd verdeeld in een ijsblokvorm in porties van twee of drie oefenhapjes. Meteen op de eerste dag dat mijn dochter vier maanden werd, mocht ze wortelhapjes proberen.

Leuk moment

Het was hilarisch, het gezicht dat ze trok toen ze een hapje wortel nam. Ze vond het helemaal niet lekker. Mijn man en ik vonden het een leuk momentje samen met onze dochter. De volgende dag probeerden we het weer. Dit keer kreeg ze een hapje broccoli.

Ook de broccoli vond ze enorm vies en daarom gingen we toch over op fruit. Banaan leek ons een goede en lekkere optie. Ik prakte een halve banaan voor mijn dochter om te proeven. Eindelijk iets wat ze lekker vond, de banaan was een enorm succes.

Banaan

Ze at wel drie hapjes van de banaan en wilde eigenlijk nog meer. De dagen daarna probeerden we elke dag weer groentehapjes, maar dat vond ze maar niks. Tot we weer een geprakte banaan gaven, want dat vond ze zo lekker.

Na drie hapjes banaan wilde ze meer. We hadden weer een halve banaan geprakt voor haar en gaven toch nog wat extra hapjes. Mijn man vond het zo leuk om haar eten te geven dat hij haar zeker een kwart van de banaan had laten eten.

Kokhalzen

Een paar uur later werd onze dochter opeens enorm onrustig in bed. Ze begon te jammeren en woelen in haar bed en uiteindelijk heb ik haar eruit gehaald. Opeens begon ze kokhals bewegingen te maken, maar er kwam niets uit.

Na een paar keer kokhalzen kwam opeens een deel van het bananenprakje eruit. Niet alles, maar ze bleef wel kokhalzen. Ik raakte in paniek, want ik wist niet hoe en wanneer dit op zou houden. En of ze alle banaan er wel uit zou krijgen.

Paniek

Mijn man legde onze dochter op zijn arm en wreef over haar rug terwijl ze de banaan eruit probeerde te spugen. Ik wilde de huisarts bellen, maar het was  ’s avonds. Uiteindelijk belde ik maar de verloskundige, waar ik een goede band mee had, voor advies.

Die reageerde heel rustig en zei dat we haar op de goede manier vasthielden en dat we in de gaten moesten houden dat ze nog goed kon ademen. Uiteindelijk spuugde ze alle banaan eruit en hield het kokhalzen op.

Nooit meer

Die nacht heb ik haar tussen ons in laten slapen zodat ik haar goed in de gaten kon houden. Met vier maanden kon haar maagje de geprakte banaan nog helemaal niet verwerken. Toen twee jaar later onze zoon werd geboren, heb ik hem pas na zes maanden hapjes gegeven. Nooit meer begin ik te vroeg met hapjes geven.”

Rapley-methode voor baby’s eerste hapjes: de voordelen op een rij

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme