Eten wat de pot schaft of apart koken? Dit zijn de eetgewoontes van Nederlandse gezinnen

Voeding Wilma Groothuis 17 jan 2024
Leestijd: 3 minuten

De decembermaand was hartstikke gezellig, maar niet heel erg gezond. Veel gezinnen nemen zich dan ook voor om aan het begin van het nieuwe jaar weer wat gezonder te eten en de structuur terug te brengen. Maar hoe zorgen Nederlandse ouders voor structuur aan de eettafel? En wat zijn de grootste uitdagingen van eten met het gezin?

HelloFresh zocht het voor ons uit.

Regels aan de eettafel

Uit het onderzoek van HelloFresh blijkt dat veel Nederlanders regels hanteren aan de eettafel. Zo moet 60 procent van de Nederlandse kinderen aan tafel blijven totdat iedereen is uitgegeten. 56 procent van de Nederlandse kinderen moet eten wat de pot schaft en 6 op de 10 kinderen moet minstens een hap proeven van wat hen voorgeschoteld wordt.

Hoewel veel ouders aangeven dat hun kinderen moeten eten wat de pot schaft, is een deel van de Nederlandse ouders toch nog dagelijks druk in de keuken met meerdere gerechten, want 15 procent geeft aan vrijwel altijd apart te koken voor hun kroost.

Schermen van tafel

Driekwart van de Nederlandse ouders geeft aan dat schermen van tafel moeten tijdens het eten. Opvallend is dat vaders (19 procent) maar liefst vier keer vaker overstag gaan om een scherm toe te laten aan de eettafel dan moeders (5 procent). Mannen voelen zich dan ook net iets vaker schuldig (42 procent versus 37 procent van de vrouwen) als ze hun kinderen tijdens het diner op een scherm laten kijken.

Die schermschaamte is niet gek, want 54 procent van de ouders vindt het slecht als andere ouders hun kinderen tijdens het eten op de tablet of telefoon laten. We zijn iets milder als het gaat om een tablet of telefoon in een restaurant, daar is 38 procent het niet mee eens.

“Het gebruik van een scherm gedurende de maaltijd zorgt voor afleiding. Omdat je afgeleid bent en dus niet bewust eet, negeer je de signalen die je maag naar je hersenen stuurt”, vertelt Julie Lootens, diëtiste bij HelloFresh. “Je hebt gegeten, maar je lichaam heeft dit niet goed door. Het kan zo zijn dat je op een later moment gaat snacken of opnieuw zin krijgt in eten.”

Frustraties tijdens het eten

Ondanks de geldende regels en het (sporadische) gebruik van schermen om de rust te bewaren, brengt eten met het gezin de nodige frustraties met zich mee.

Dit is de top 5 grootste frustraties van het eten met kids:

1. Kinderen die het eten niet lusten (17 procent)
2. Als een partner bezig is mijn zijn of haar telefoon tijdens het eten (15 procent)
3. Geruzie aan tafel (12 procent)
4. Als kinderen niet willen eten (11 procent)
5. Als kinderen op de telefoon of tablet willen tijdens het eten (11 procent)

Avondeten is samenzijn

Het avondeten betekent gelukkig meer dan alleen eten. Ondanks bovenstaande frustraties geeft 8 op de 10 Nederlandse ouders aan dat het avondeten een belangrijk moment van samenzijn is. Volgens Lootens is dat ook het belangrijkste: “Beter eten begint bij het betrekken van kinderen in het proces. Samen eten begint bij samen koken en voorbereiden: kinderen laten snijden, proeven, samen de tafel dekken en ze zelf laten opscheppen. Zo leren ze over hoeveelheden en smaken en creëren ze besef met betrekking tot hun eigen eetwensen.”

De voor- en nadelen van het concept ‘eten wat de pot schaft’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme