Fouten bij zaaddonorbank LUMC: ‘Van 80 kinderen geen vader terug te vinden’

Zwanger worden Laura Saija 16 jan 2024
Leestijd: 2 minuten

De administratie van de in 2004 opgeheven zaaddonorbank van het LUMC vertoonde ernstige gebreken. Bij 80 van de 1141 geregistreerde nakomelingen ontbreken registratiegegevens, blijkt uit intern onderzoek van het ziekenhuis.

Nakomelingen kunnen niet nagaan wie hun vader is.Ook blijkt uit het onderzoek dat zaad van negen donoren vaker is gebruikt dan het maximum van 25 keer.

Zaaddonor

Deze negen donoren hebben samen 400 kinderen verwekt. Eén donor zou zelfs bijna 90 kinderen hebben verwekt, aldus LUMC-bestuurder Martin Schalij.

In 1992 werd in Nederland de regel ingevoerd dat spermadonoren maximaal 25 kinderen mogen verwekken, verdeeld over twaalf vrouwen. Deze maatregel is bedoeld om incest en inteelt te voorkomen, aangezien het krijgen van kinderen door halfbroers en halfzussen een verhoogd risico op erfelijke afwijkingen met zich meebrengt.

Incest

“Die kans is zeker niet nul”, merkt Schalij op. De vrouwen die destijds gebruikmaakten van de zaaddonorbank kwamen voornamelijk uit het westen van het land, in de postcodegebieden 2000 tot en met 3000.

Hierdoor zijn de nakomelingen niet voldoende verspreid over het land, wat een reëel risico op relaties tussen halfbroers en halfzussen met zich meebrengt.

4 redenen dat vrouwen kiezen voor een zaaddonor

Er zijn verschillende redenen waarom vrouwen gebruik maken van een zaaddonor om zwanger te worden.

1. Onvruchtbaarheid partner

Een veelvoorkomende reden is onvruchtbaarheid bij de partner. Als blijkt dat een partner vruchtbaarheidsproblemen heeft, kan het een optie zijn om voor een zaaddonor te kiezen.

2. Geen geschikte partner

Een andere belangrijke motivatie is de afwezigheid van een geschikte partner. Sommige vrouwen kiezen ervoor om bewust alleenstaande moeder (BAM) te worden. Ze kiezen voor een zaaddonor om hun kinderwens te vervullen zonder afhankelijk te zijn van een partner.

3. Genetische afwijkingen

Ook kunnen genetische overwegingen een rol spelen. Een zaaddonor biedt vrouwen de mogelijkheid om genetische eigenschappen te selecteren die zij belangrijk vinden voor de gezondheid en welzijn van hun toekomstige kind.

4. Levensloop

Het uitstellen van het moederschap kan een overweging zijn. Vrouwen die hun carrière willen opbouwen of andere persoonlijke doelen willen nastreven, kunnen ervoor kiezen om hun eicellen te laten invriezen en later gebruik te maken van een zaaddonor. Zo kunnen ze moeder worden op een moment dat beter aansluit bij hun levensplannen.

Dilemma: ‘Zal ik mijn beste vriend vragen om zaaddonor te worden?’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme