Dilemma: ‘Zal ik mijn beste vriend vragen om zaaddonor te worden?’

Persoonlijk Vera Guldemeester 29 mrt 2023
Leestijd: 3 minuten

Regelmatig krijgen we bij Famme vragen van lezers over zwanger zijn, opvoeden, ouderschap en problemen en dilemma’s waar ouders mee zitten. Daarom delen we elke week een dilemma van een lezer. Deze week legt Lotte (41) haar dilemma voor: “Zal ik mijn beste vriend vragen om zaaddonor te worden?”

“Al jaren weet ik dat ik moeder wil worden. Tot nu toe maakte ik me nog geen zorgen over mijn leeftijd. Ik had veel dates, hier en daar een korte relatie en tussendoor genoot ik van mijn single leven. Een kind zou over een paar jaar wel komen. Het moment dat een vriendin mij vertelde dat ze in de vroege overgang was gekomen, veranderde alles. Wat als ik mij hetzelfde zou overkomen en daardoor geen moeder zou kunnen worden? Dat was mijn grootste nachtmerrie.

Zoektocht naar een man

Vanaf dat moment besloot ik om serieus op zoek te gaan naar een liefde die dezelfde droom had als ik: een gezin stichten. Na veel dates dacht ik ‘hem’ gevonden te hebben, maar na een halfjaar bleek hij toch niet de ware voor mij te zijn. Ik was teleurgesteld, maar wilde de hoop niet opgeven. Er moest toch ergens een leuke man te vinden zijn?

Alleenstaande moeder

Ik ben inmiddels bijna 42 en nog heb ik niemand gevonden. Ik overweeg nu om een alleenstaande moeder te worden, want ik wil niets liever dan een baby. De afgelopen tijd heb ik me ingelezen over zaaddonorschap en het kopen van zaad in het buitenland. Het lijkt mij een goede optie, maar er zijn dingen die mij tegenhouden. Als mijn kind later wil weten wie zijn vader is, zou ik het erg vervelend vinden als ik hem of haar daar niets over kan vertellen. En wat als de donor erfelijke ziektes blijkt te hebben?

Beste vriend

Toen ik het er met een vriendin over had, vroeg ze direct waarom ik Daan niet vroeg. Daan is al jaren mijn beste vriend en single. Hij is niet alleen knap, maar ook nog eens slim én leuk. De perfecte donor. Ook weet ik bij Daan dat hij altijd voor mij klaar zou staan, mocht het nodig zijn. Ik begon erover te fantaseren en het leek mij steeds meer een goed idee. Er is alleen één probleem: ik durf het niet te vragen.

Bang voor teleurstelling

Wat als hij nee zegt en misschien zelfs boos wordt als ik hem vraag zaaddonor te worden? Ik zou het erg vinden als zoiets tussen ons in komt te staan. Daar is onze jarenlange vriendschap mij te waardevol voor. Wat zal ik doen? Zal ik zaad van een zaaddonor kopen in het buitenland of zal ik mijn beste vriend vragen om zaad te doneren? Aan de ene kant kan ik niet wachten om het hem te vragen, maar aan de andere kant ben ik ook bang om onze vriendschap te verpesten en om teleurgesteld te worden.

Dilemma: ‘Mijn vriendin wil de eerste verjaardag van ons zoontje groots vieren, moet ik daarin meegaan of niet?’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme