Rachelle Weiler
Rachelle Weiler Zwanger 30 mrt 2023
Leestijd: 3 minuten

Hoe groot is de kans op een natuurlijke bevalling na een keizersnede?

Veel vrouwen willen vaginaal bevallen, maar kan dit ook als je al eens eerder een keizersnede hebt gehad? En hoe groot is de kans dat je op een natuurlijke manier bevalt na een keizersnede? Wij zetten het op een rij.

Vaginaal bevallen is de gangbare vorm van geboorte in Nederland. Ongeveer 82 procent van de baby’s wordt vaginaal, ook wel natuurlijk genoemd, geboren. 18 procent komt via een keizersnede ter wereld. Maar deze statistieken zijn anders als je al eens een keizersnede hebt gehad. Er zijn verschillende factoren om rekening mee te houden als je na een keizersnede natuurlijk wil bevallen.

De kansen op een vaginale bevalling na een keizersnede

Als je bij een eerdere geboorte een keizersnede hebt gehad, is de kans ongeveer 75 procent dat je een volgende keer natuurlijk kan bevallen. Dat is iets lager dan het gemiddelde, maar alsnog is de kans hierop dus groot. In bepaalde gevallen is de kans op een natuurlijke bevalling na een keizersnede zelfs nog groter dan 75 procent. Dit is het geval wanneer:

  • Je al eerder succesvol vaginaal bevallen bent.
  • De eerdere keizersnede werd gedaan omdat de baby in stuitligging lag.
  • De vorige bevalling een keizersnede werd omdat de hartslag van de baby niet goed was.
  • Je na inleiding voor een keizersnede nu spontane weeën krijgt.
  • Je jonger bent dan 35 jaar.

Er zijn echter ook factoren die de kans op een natuurlijke bevalling na een keizersnede kleiner maken:

  • Als je eerder een keizersnede hebt gekregen omdat de bevalling niet vorderde.
  • Er werd gekozen voor keizersnede omdat je een groot kind hebt gekregen en artsen vermoeden dat dit weer het geval is.
  • Als je kleiner bent dan 1.55 meter.
  • Je een BMI hebt dat hoger is dan 35.

Als je graag een natuurlijke bevalling na een keizersnede wilt, is het belangrijk om dit meteen met je verloskundige of gynaecoloog te bespreken. Zij zullen je advies geven over wat het beste is voor jouw situatie.

De voordelen van een vaginale bevalling

De kans is groot dat je als moeder graag een natuurlijke bevalling na een keizersnede wilt, want het herstel is vaak een stuk korter bij een natuurlijke geboorte. Je voelt je sneller fit en de borstvoeding komt beter op gang. Ook de ademhaling van je baby komt na een natuurlijke geboorte beter op gang, omdat er tijdens het persen vocht uit de longen wordt gedrukt. Zelf loop je tijdens een natuurlijke geboorte ook minder kans op infecties of schade aan blaas en darmen. Als je na een keizersnede eenmaal natuurlijk bent bevallen, is de kans nog groter dat dit bij een mogelijke volgende zwangerschap weer kan.

Risico’s van een natuurlijke bevalling na een keizersnede

Het grootste risico dat je loopt als je kiest voor een natuurlijke bevalling na een keizersnede, is een littekenruptuur. Dit betekent dat je oude litteken in de baarmoeder door de weeën of persdruk openscheurt. Dit komt echter maar bij 0,5 tot 1 procent van de vrouwen voor, dus het is zeldzaam.

De gevolgen kunnen echter zeer ernstig zijn. De baby kan minder zuurstof binnenkrijgen door de ruptuur, waardoor het hersenschade op kan lopen, of zelfs kan overlijden. Dit komt echter maar bij 1 op de 2.500 baby’s voor. Zelf loop je ook een risico op bloedverlies, schade aan de blaas en een enkele keer moet de baarmoeder verwijderd worden.

Het is daarom aan te raden om een natuurlijke bevalling na een keizersnede altijd in het ziekenhuis te doen, zodat jij en de baby tijdens de bevalling goed bewaakt kunnen worden.

Lees ook:

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme