Onderzoek: werkende ouders werken meer uren dan kinderloze werknemers

Lifestyle Wilma Groothuis 29 mrt 2023
Leestijd: 2 minuten

Na een lange werkdag hebben ouders niet gelijk tijd voor zichzelf, maar moeten ze eerst de kinderen ophalen, eten koken en de kinderen naar bed brengen. Een uurtje eerder stoppen met werken moet dan soms kunnen, toch? Onderzoek zegt juist het tegenovergestelde.

Uit Amerikaans onderzoek blijkt namelijk dat werkende ouders vaak langer werken dan kinderloze werknemers. Ook zijn zij banger om hun baan te verliezen.

Niet zeker zijn van je baan

Waar er in het ene vakgebied altijd werknemers worden gezocht, moeten er in een ander vakgebied juist werknemers weg. Niet iedereen is altijd zeker van zijn baan in de toekomst. Dat is zonder kinderen al vervelend, want ook als je geen kinderen hebt moet er brood op de plank komen en is alles tegenwoordig duur geworden. Alleen als je het inkomen nodig hebt om kinderen van levensbehoeften te voorzien, voelt je baan nog even een stuk belangrijker om te behouden.

Dat blijkt ook uit het onderzoek, uitgevoerd door HR-technologiebedrijf JustWorks en Harris Poll. 48 procent van de ouders met kinderen onder de 18 jaar maken zich zorgen over het verliezen van hun baan. Van de kinderloze werknemers is dat 38 procent. En maar liefst 40 procent van de ouders werken langer door, in tegenstelling tot 31 procent van de kinderloze werknemers.

Verantwoordelijkheden als ouder

Dit is misschien een logische uitkomst, aangezien je als ouder een hoop verantwoordelijkheid met je meedraagt. Je moet er niet aan denken dat je met je kinderen straks op straat staat of dat je je boodschappen niet meer kunt betalen. Om dat te voorkomen, werken veel ouders dus meer uren, om zo hun waarde te laten zien.

Veel ouders gaan ’s avonds nog even een uurtje langer door met hun werk of ze pakken in het weekend nog een paar uurtjes erbij. Hoewel sommigen dat ook echt niet erg vinden, omdat het gewoon even zo uitkomt, laten de meeste ouders ’s avonds en in het weekend hun laptop liever dicht, om juist te genieten van de mensen voor wie je dit allemaal doet: je gezin.

Het moet vanzelfsprekend zijn

Het is al triest genoeg dat er steeds meer gezinnen zijn die moeite hebben om alle vaste lasten te betalen, maar dat ouders harder werken omdat ze bang zijn om ontslagen te worden, is eigenlijk bijna net zo triest. Een dak boven je hoofd en elke dag een avondmaaltijd moet iets vanzelfsprekends zijn, het is verschrikkelijk dat dit voor veel mensen in Nederland niet iets alledaags is.

Laten we hopen dat alle kosten over een tijdje weer dalen en we het allemaal weer wat makkelijker krijgen, zowel werkende ouders als kinderloze werknemers. Dat we ’s avonds, nadat de kinderen eindelijk op bed liggen, weer op de bank kunnen ploffen met een kopje thee of een glas wijn en een dichte laptop.

Dilemma: ‘Zal ik minder gaan werken nu de kinderopvang duurder is geworden?’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme