Dilemma: ‘Zal ik minder gaan werken nu de kinderopvang duurder is geworden?’

Persoonlijk Vera Guldemeester 31 jan 2023
Leestijd: 2 minuten

Regelmatig krijgen we bij Famme vragen van lezers over zwanger zijn, opvoeden, ouderschap en problemen en dilemma’s waar ouders mee zitten. Daarom delen we elke week een dilemma van een lezer. Deze week legt Charlotte (35) haar dilemma voor: ‘Zal ik minder gaan werken nu de kinderopvang duurder is geworden?’

“Mijn man en ik hebben het zwaar. Niet alleen zijn de prijzen van gas, elektriciteit en boodschappen het laatste jaar enorm omhoog gegaan. Ook is de kinderopvang veel duurder geworden. Eerder werd er gezegd dat de kinderopvang gratis zou worden. Ik sprong een gat in de lucht toen ik dat hoorde, maar al snel bleek dat het dit jaar nog niet het geval gaat zijn. De opvang zou zelfs duurder worden! Met drie kinderen onder de vier jaar zijn het voor ons gezin dan ook dure tijden. Sterker nog: wij kunnen bijna niet meer rondkomen.

Minder gaan werken

Alle drie de kinderen gaan elke maandag, dinsdag en donderdag naar het kinderdagverblijf bij ons om de hoek. Op die drie dagen werk ik als tandartsassistente. Hoewel ik het erg naar mijn zin heb en helemaal niet wil denken aan minder werken, denk ik er toch over na om, tot de kinderopvang gratis wordt, minder te gaan werken of zelfs helemaal te stoppen. De hoge kosten zijn, ondanks dat we elke maand wat kinderopvangtoeslag krijgen, niet op te brengen en er valt niet tegenop te werken.

Alternatief zoeken

Omdat ik eigenlijk helemaal niet wil stoppen met werken, ben ik samen met mijn man op zoek naar alternatieven. Zo heb ik mijn ouders gevraagd of ze een dag in de week op de kinderen konden passen. Dat zou ons een dag kosten voor het kinderdagverblijf schelen. Ze gaven aan dat ze wel af en toe op de kinderen wilden passen, maar niet elke week. De ouders van mijn man en mijn zus zeiden precies hetzelfde. Af en toe was oké, maar ze wilden niet vastzitten aan vaste dagen. Ik kan deze beslissing alleen maar accepteren, maar jammer vind ik het wel.

Dilemma: werk of meer geld?

Thuis komen we er niet uit. Ik vind mijn werk belangrijk en daarnaast erg leuk, maar we kunnen de kosten bijna niet meer betalen. Een vakantie zit er dit jaar in ieder geval niet in. Zal ik blijven werken en de kinderen elke week drie dagen naar de kinderopvang brengen? Of zal ik minder gaan werken of zelfs stoppen met werken, waardoor we gek genoeg elke maand meer geld overhouden? Ik twijfel enorm.”

Dit moet je kind kunnen als het voor het eerst naar school gaat

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme

Onderwerpen