Is je partner dol op schoonmaken en jij niet? Zo voorkom je ruzies

Lifestyle Lisa van den Akker 1 feb 2023
Leestijd: 2 minuten

Sommige mensen houden enorm veel van structuur, een opgeruimd en schoon huis en vooral geen rommel. Andere mensen zijn hier minder mee bezig en vinden dat er wel geleefd mag worden. Het kan natuurlijk best botsen als je partner wil dat er van de vloer kan worden gegeten, terwijl jij het prima vindt als er een beetje leven in de brouwerij is. Dus is je partner dol op schoonmaken maar jij niet? Zo voorkom je conflicten over het huishouden.

Als je partner dol is op schoonmaken

Dit zijn de 4 manieren om met je schoonmaakfreak om te gaan:

1. Doe elke dag een kleine schoonmaaktaak

Elke dag schoonmaken is niet iets wat jij aantrekkelijk vindt klinken (bestaan die überhaupt?). Maar je kunt er ook een kleine taak van maken, denk aan je jas ophangen bij binnenkomst (dus niet over die ene stoel hangen), de vaatwasser inruimen na het eten (in plaats van stapels maken), je was in de wasmand gooien (en dus niet op de grond) en meer van dit soort dagelijkse dingen. Voorheen bewaarde je deze klusjes misschien wel voor één dag in het weekend, maar door doordeweeks bijvoorbeeld al een ding te doen, is je partner minder snel geïrriteerd. Win-win!

2. Maak je partner niet belachelijk

Het is natuurlijk best hilarisch wanneer je jouw vriend de badkamer ziet schrobben met een tandenborstel, maar zet hem niet te kakken. Hij wil nu eenmaal dat alles brandschoon is en laat dat vooral zijn ding zijn. Hem hiermee plagen, zorgt waarschijnlijk alleen maar voor nare confrontaties. Hij gaat je dan namelijk vertellen dat je ook wel eens wat meer mag doen, en daar zat je uiteraard niet op te wachten. Plus: hij boent en doet, en van dat schone huis kan jij mooi mee profiteren.

Schoonmaken maar! Een schoon huis betekent meer zin in seks, volgens onderzoek

3. Probeer te luisteren en reëel te zijn

Misschien word je af en toe moe van zijn commentaar op jouw nalatende schoonmaakgedrag, maar hij heeft wel een punt. Het is een kleine moeite om het keukenkastje dicht te doen, om de vorken bij de vorken te leggen en om je kleren niet over de stoel maar in de kast te hangen. Er zijn bepaalde gewoontes die je echt wel kan veranderen. En deze kleine veranderingen zullen hem daarentegen een groot plezier doen.

4. Compromissen sluiten

Jij doet een beetje meer jouw best en hij doet dat op zijn beurt. Je zal nu eenmaal nooit zo netjes worden als dat hij is, en dat hoeft ook helemaal niet. Het gaat om de balans, laat je partner zien dat je wel degelijk wat doet (omdat je dat vanaf nu ook beetje bij beetje meer doet) en laat hem vooral in zijn waarde. Hij zal waarschijnlijk altijd meer in huis blijven doen, and that’s fine, we doen wat we kunnen en uiteindelijk fixen we het samen wel. Want het samen fixen van de ‘rommel’ kan werken als een perfect vredeoffer.

Alles spik en span: wat moet je nou wanneer en hoe vaak schoonmaken?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme

Onderwerpen