Maak deze fouten vooral niet als je kind voor het eerst met de pot mee gaat eten

Babyvoeding Laurien Bleeker 26 dec 2023
Leestijd: 3 minuten

Eten met de pot mee is met kinderen makkelijker gezegd dan gedaan. Die kleintjes hebben namelijk nogal een eigen wil en een eigen smaak. Wij ouders maken dan ook regelmatig dezelfde fouten, wat het moeizame eetproces juist nog meer verslechterd.

Die fouten zetten we voor je op een rij, zodat jij ze niet maakt wanneer je kind er klaar voor is om met de pot mee te gaan eten.

Deze fouten wil je niet maken als je kind mee gaat eten

De eerste hapjes zijn leuk, maar eindelijk met je ouders met de pot mee-eten is nog leuker! Of niet? Gooit je peuter het bord vol eten de kamer door of weigert het alle groentes? Dan heb je misschien (per ongeluk!) een van deze fouten gemaakt.

Het slechte voorbeeld geven

Het beste wat je kan doen als je wil dat je kinderen goed en gezond eten, is zelf goed en gezond eten. Goed voorbeeld doet goed volgen. Eet je zelf weinig of slecht, juist te veel of alleen maar ongezonde snacks, ben je op een negatieve manier bezig met voeding in het bijzijn van je kind, dan kan het dit gedrag gaan overnemen. Dat is precies niet wat je wilt.

Te veel druk uitoefenen

Eten gaat ook om de behoefte van het kind om autonoom te zijn. Stimuleren om te eten is dus prima, maar te veel druk uitoefenen werkt juist averechts. Het zorgt ervoor dat je kind geen plezier krijgt in eten, wat juist zo belangrijk is bij die eerste keren met de pot mee eten.

Familietherapeut Ellyn Satter zegt hierover: “Ouders zijn verantwoordelijk voor wat er te eten wordt aangeboden, kinderen zijn verantwoordelijk voor hoeveel en zelfs of ze eten.”

Een toetje beloven

Je kind een toetje beloven wanneer het zijn of haar broccoli opeet is een vorm van druk. Het verhoogt de spanning tijdens de maaltijd en het zorgt er niet voor dat je kind uiteindelijk broccoli lekker gaat vinden. Bovendien geef je ermee de boodschap dat een toetje waardevoller is dan de groente en dat wil je niet hebben.

Te snel iets anders geven

Soms geven ouders op en bieden ze ander, misschien slechter, eten aan omdat dit wel opgegeten wordt. Uit wanhoop of frustratie en uit goede bedoelingen, zodat het kind toch iets te eten binnen krijgt. Begrijpelijk, maar niet wenselijk, want zo leert je kind geen nieuwe smaken aan. Kinderen moeten tien, soms wel vijftien keer proeven voordat ze iets lekker gaan vinden. Blijf het daarom aanbieden. Als een kind het proeft, maar weer uitspuugt, is dat helemaal niet erg. De volgende keer eet je kind het misschien wel op. Een fijne tip is om meerdere soorten groentes aan te bieden per maaltijd.

Te veel eten opscheppen

Je wil dat je kind lekker eet en schept daarom een flink bord op. Toch kan dit juist afschrikken. Houd een eetlepel per levensjaar aan en schep eventueel later nog wat op als je kind daar om vraagt.

Willen dat je kind netjes eet

Je kind niet laten spelen met eten is een grote fout die vele ouders maken. Eten is een sensorische ervaring, niet alleen wat betreft smaak, geur en zicht. Ook de textuur van eten leren kennen met de vingers en handen zorgt voor plezier in eten bij je kind. Wat je kind eet is belangrijker dan dat het netjes eet.

Hap, slik weg! Zes tips om je kleuter beter te laten eten

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme