Hap, slik weg! Zes tips om je kleuter beter te laten eten

Babyvoeding Els van Asseldonk 24 aug 2021
Leestijd: 3 minuten

Wist jij dat het aanprijzen van voedsel als gezond een averechts effect heeft bij kleuters? De Universiteit van Chicago deed onderzoek naar de smaak en gedachtengang van kleuters. Wat blijkt: kinderen vinden het helemaal niet interessant of hun eten gezond is of niet. Sterker nog: wanneer ze iets als gezond zien, zullen ze het minder snel lekker vinden.

Is jouw kind nu echt een slechte eter? Dan kun je deze tips toepassen.

Beter eten

Zeg jij weleens ‘als je dit eet dit, word je groot en sterk’, of ‘deze banaan is heel goed voor’? Dan trekt je kind de conclusie dat de smaak er waarschijnlijk onder te lijden heeft. Dit in tegenstelling tot voedsel wat je als ‘lekker’ bestempeld.

Op zich best logisch, maar zo hadden wij er nog nooit over nagedacht. De onderzoekers adviseren om voortaan niets meer over de positieve effecten van groenten en fruit te zeggen. Maar dat lijkt ons ook weer een beetje ver gaan…

Eet met het hele gezin (zo vaak als het lukt)

Als je allebei fulltime werkt is het soms lastig om met z’n allen te eten. Probeer het toch zoveel mogelijk te doen! Zorg dat jullie (ook de kleuter) allemaal hetzelfde eten. Kleuters leren nieuwe soorten voedsel te eten door hun ouders en broertjes/zusjes te kopiëren. Plan bijvoorbeeld een vaste dag in om samen te eten.

Blijf positief

Wees een rolmodel voor je kind. Door te benoemen dat het eten superlekker is, zal hij het ook eerder proberen. Complimenteer je kind als hij goed eet. Als jij je kind alleen aandacht geeft wanneer hij niet wil eten, kan het zo zijn dat hij het juist niet gaat doen om aandacht te krijgen.

Maak eten leuk en relaxt

Blijf weg van de tv, huisdieren en speelgoed. Te veel afleiding zorgt ervoor dat je kind zich moeilijk op het eten kan focussen. Maak er een blij moment van en klets ook over andere dingen dan het eten.

Probeer ook regelmatig fingerfood aan je kind te geven. Laat je kleuter aan het eten zitten, ermee spelen (als hij dat wil) of een rotzooitje maken. Kleuters vinden het fijn om de controle te hebben en zichzelf eten te geven.

Zorg voor regelmaat

Zorg voor een routine bestaande uit drie maaltijden en twee of drie snacks. Je kleuter eet slecht als hij teveel honger heeft of als hij moe is. Bewaar de wat zwaardere maaltijden voor als hij net heeft geslapen.

Houd je kleuter geïnteresseerd

Geef hem kleine porties. Kleuters worden al snel overweldigd door een vol bord eten. Geef hem een kleine portie, heeft hij die op? Complimenteer hem en schep nog een keertje op.

Betrek je kleuter in het hele gebeuren

Neem je kind mee naar de supermarkt en laat hem ook boodschappen zoeken. Of laat hem meehelpen de tafel te dekken of misschien wat voorbereiden voor het eten. Dit zorgt voor een positief gevoel bij je kleuter. En op deze manier kan hij nieuw eten leren kennen, zonder dat hij direct wordt gedwongen om het op te eten. Als hij het al eens heeft vastgehouden, zal hij het eerder opeten als het even later op zijn bordje ligt.

5 dingen die niemand je vertelt over een kleuter opvoeden

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme

Onderwerpen