Borstvoeding en prolactine, wat doet het met je lichaam?

Babyvoeding Julia van Buuren 5 mrt 2024
Leestijd: 2 minuten

Wanneer je als vrouw zwanger raakt, verandert er veel in je lichaam. Je borsten voelen anders aan en bereiden zich voor op het geven van borstvoeding, het hormoon prolactine speelt daar een grote rol bij.

Moedermelk is erg goed voor je baby en is helemaal afgestemd op zijn of haar behoeften. Het beschermt tegen infecties, zorgt voor een betere weerstand en vermindert de kans op allergieën. Daarnaast is het een mooie manier om verbinding te maken met je baby.

Moedermelk is goed

Moedermelk heeft altijd een goed kwaliteit en verandert tijdens de voeding. Hoe leger de borst is, hoe vetter de melk. Het laatste gedeelte levert je baby dus veel energie op.

Hoeveel melk je geeft verschilt per vrouw. De melkproductie wordt in feite bepaalt door je kindje, hoe meer hij of zij drinkt hoe meer melk er wordt geproduceerd.

Borstvoeding geven

Als het aankomt op borstvoeding geven, zijn twee hormonen belangrijk. Prolactine is een hormoon dat ervoor zorgt dat de melkproductie in de borsten op gang komt, en het mogelijk is om borstvoeding te geven. De hypofyse, een klein orgaan in de hersenen, maakt dit hormoon aan.

Prolactine zit zowel bij mannen als bij vrouwen in het bloed, maar wel in lage concentraties. Wanneer een vrouw zwanger raakt, komt er meer prolactine in het bloed.

Daarnaast is het hormoon oxytocine van belang. Dit zorgt voor een toeschietreflex wanneer de baby aan de borst drinkt. In de hersenen van de moeder wordt er oxytocine afgegeven en dat zorgt ervoor dat de opgeslagen melk naar voren wordt gestuwd en uit de borst komt.

Merk je dat jouw melkproductie te laag is? Dan is het verstandig om de baby vaker aan de borst te leggen. Dit zorgt ervoor dat er meer prolactine wordt aangemaakt en er meer melk op gang komt.

Prolactine maakt je zorgzaam

Naast het aanmaken van melk, zorgt prolactine ook voor verzorgend gedrag. Iedereen die zorgt voor een ander, heeft meer prolactine in zijn of haar bloed. Dit geldt dus niet alleen voor moeders, maar ook voor vaders, opa’s, oma’s.

Lichamelijk contact stimuleert ook het prolactinegehalte, dit verklaart waarom huid-op-huid contact tussen moeder en kind goed is voor de melkproductie.

Daarnaast remt prolactine de vruchtbaarheid af, het zorgt er namelijk voor dat er niet snel een eisprong kan plaatsvinden. Dit resulteert er weer in dat er, tijdens de borstvoeding, relatief weinig oestrogeen en progesteron in je lichaam aanwezig is.

5x leuke feitjes over borstvoeding die jij (waarschijnlijk) nog niet wist

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme

Onderwerpen