5x leuke feitjes over borstvoeding die jij (waarschijnlijk) nog niet wist

Baby Valéry de Voijs 4 dec 2023
Leestijd: 2 minuten

Borstvoeding versus flesvoeding: het blijft een dilemma onder (nieuwe) moeders. Bij Famme zijn we in ieder geval van mening dat er geen juiste of onjuiste keuze bestaat. Zolang jij doet wat goed voelt voor jou en je baby, zit je altijd goed. Besluit jij voor borstvoeding te gaan, dan hebben wij een aantal leuke feitjes voor je (die je waarschijnlijk nog niet wist).

Spoiler alert: door het geven van borstvoeding verbrand je heel wat calorieën. Altijd handig om te weten, toch?

Feitjes over borstvoeding

Dat borstvoeding zal bijdrage aan het opbouwen van een goede relatie tussen moeder en baby, zal niets nieuws zijn. Maar borstvoeding heeft een aantal andere opmerkelijke voordelen. Wij sommen de vijf meest interessante feitjes voor je op.

1. Moedermelk verandert wanneer jouw baby ziek is

Wanneer jouw baby ziek is, zal hij dit via zijn speeksel communiceren aan zijn moeder. Op die manier zal jouw lichaam antistoffen kunnen aanmaken die jouw baby helpen beter te worden. Magisch, nietwaar? Daarbij hebben onderzoekers tijdens de COVID-pandemie zelfs aangetoond dat gevaccineerde moeders al preventief antistoffen door konden geven aan hun baby’s. Pretty interesting, als je het ons vraagt.

2. Je verbrandt heel wat calorieën

Nu zal het verbranden van calorieën niet het eerste zijn waar je aan denkt wanneer jij in jouw kraamtijd zit, maar handig om te weten is het wel. Door het geven van borstvoeding verbrandt je namelijk zo’n 450-500 calorieën extra.

3. Borstvoeding zorgt voor een sneller herstel na de bevalling

Of je nu een vaginale bevalling achter de rug hebt, of moet bijkomen na een keizersnede: jouw lichaam zal keihard moeten werken om te herstellen. Nu zullen moeders die borstvoeding geven over het algemeen sneller herstellen dan moeders die flesvoeding geven. Dit komt doordat moeders die borstvoeding geven bepaalde hormonen aanmaken die ervoor zorgen dat jouw baarmoeder sneller krimpt.

4. Jouw baby leert verschillende smaken te proeven

Flesvoeding kan heel lekker zijn voor jouw baby, maar het heeft maar één smaak. Borstvoeding daarentegen heeft een heel scala aan smaken waar jouw baby al vanaf het begin aan kan wennen. De smaak van jouw melk zal afhankelijk zijn van de maaltijden die jij nuttigt. Jouw melk kan dus letterlijk zoeter smaken wanneer jij veel zoetigheid eet.

Benieuwd naar wat baby’s een lekkere smaak vinden? Dat lees je hier.

5. Het geven van borstvoeding is daadwerkelijk een full-time job

Wist je dat de gemiddelde moeder zo’n 1800 uur spendeert aan het geven van borstvoeding in het eerste jaar? Bedenk tegelijkertijd even dat een 40-uur werkweek bestaat uit 1960 uur. Het is dus zeker geen understatement als we stellen dat het geven van borstvoeding dus eigenlijk gewoon een fulltime job is. Onbetaald dan wel, weliswaar.

De voor- en nadelen van flesvoeding vs. borstvoeding

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme